用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

Hi, 各位家長, 小兒是F.2學生呀, 已在英皇讀了一年, 這學校無校車, 無午膳供應的...

Hi, 各位F.1同學的家長, 初初入讀, 你們一定很緊張的, 我舊年都是這個心情呀!
不過, 不用担心, 學校會安排很多高年級的學長, 在小息時探望新生, 幫助他們適應的.
初初人學, 校規會鬆D的, 唔會隨便扣分,祝好運!!!!!

都OK啦, 他為人比較內斂, 小學又唔係咁多同學入了這中學, 初初都要時間適應的.........
現在, 讀了成年, 日日自己搭車, 自己中午出街食飯, 個人成熟咗啦!!!!

而家乜都唔驚, 最怕豬流感, 要停課!!!!!!!

Hi HIMAMA,其實我所知不多,因唔係識得好多人,以下資料是從小兒口中得來的:
1)
班級: 分成績編班。 A, B, C 是精英班,人數每班超過40人,DE班是小班,不過都有30多人, 又從DE班選出一些中英文比較弱的同學,成為F班。在中英文堂時進行特別教學。
2)
中一時, 老師都比較寬容。中二就不知了。
3)
功課不多。
希望可以幫到你啦!

原帖由 hhma 於 09-8-29 21:15 發表
Fat-C-9
那麼哪些班是普通話教中文呢?
功課不多, 但測驗多嗎?

一年兩次測驗, 兩次考驗, 平時有小測, 默書等, 都計入總分的,總之, 上學期會讀得很輕鬆的。
據校長話, 一年級只有兩班是普通話敎中文的, 去年是A和B, 今年唔知了。

原帖由 samuel89 於 09-8-31 15:31 發表

聽講F.1仔游完那經典泳池最佳king's紀錄系6.8s

嘻嘻, 你地要珍惜呀!
得F. 1 有得游咋!!!

點解今年的測驗和考試又係在大假期後呀!
真慘!!!!!

原帖由 hhma 於 09-9-1 14:01 發表
嚇...
test唔係11月, 考試唔係1月咩???
今年係點呀?
我要今晚先睇到呀

同舊年一樣, 放完聖誔假先至來考第一次試!
第二次測驗就放完復活節先考囉!!
去玩無玩得咁過癮嘛!!!!!!

我個仔讀咗成年, 今朝我行過學校, 第一次比我望到佢呀!
講真, 真係好開心架!!!!!!
不過, 佢見唔到我, 唔係, 我會同佢揮手添!!哈哈!!

有無人知呀, 點解今年連汽水機都無埋呀!
係咪暫時架?

原帖由 hhma 於 09-9-3 14:18 發表
Dear all
你地玩咩樂器呀?
我仔彈琴
佢有少少想另外試玩口琴
但練習個度係一/二/四/六
唔係返曬甘多日呀????

小兒學琵琶, 要星期六上午回校學的。
好似學校口琴隊幾出名, 成日攞獎的, 而且携帶方便, 唔似琵琶咁重呀!

原帖由 HIMAMA 於 09-9-3 17:28 發表
請問你地囝囝而家有冇帶手機返學?

而家F.2, 但由F.1 第一日開始都無帶, 佢話校規唔比帶, 所以佢咪唔帶, 有時無巴士, 要等耐d, 就係車站問人借黎打比我, 費時我擔心禾。

原帖由 samuel89 於 09-9-4 10:15 發表

你都繫住得遠....我都系無理到每日都ling 住個電話

你個仔肯帶呀! 我個仔好鬼死板, 校規寫明唔准做, 他都唔敢做, 驚比人扣分禾!!
住得遠, 真的很擔心, 有時遲咗回家, 都心掛掛的, 打親電話回校查詢, 都無人聽的。

2jkidsfather    發表於 22-12-14 16:15

原帖由 hhma 於 09-9-4 19:18 發表
我問左呀咩sir, 當得架啦
不過..我今日都叫呀仔交左信啦

個中文老師好惡好嚴wor
我心諗, 咪仲好, 我仔唔中意中文, 比人迫, perfect

你個仔果班係咪用普通話教中文的, 係就要留意在默書讀默時, 會比較難聽的。
叫佢比心機啦, 好快適應的。

原帖由 hhma 於 09-9-7 14:13 發表
印象中, 係咪份通告有寫幾銀學費?
係咪4xx?
唔知有無記錯

樂器費用, 我估打電話去tom lee問嚇都有個idea呱

學樂器, 學費好似一次過交半年的, 不是每個月交的。同學校訂樂器, 好似係平d的。

原帖由 samuel89 於 09-9-7 15:46 發表

哦....學校有集體訂樂器嗎....幾時會派from...好彩我未買...

唔好買樂器住呀! 樂器班係要抽籤的, 熱門的通常都無位, 我本來報二胡, 點知抽中琵琶呀! 個琵琶成1800蚊一個的!!

原帖由 hhma 於 09-9-7 16:19 發表
可能就係統計人數先呱

各位港島朋友
請問係堅尼地城泳池, 有咩車返中環/西隧車?
容唔容易搵架?

搭10號或5號啦, 係電車路呀, 或者你上城巴網站查下啦, 有圖睇的。

原帖由 samuel89 於 09-9-7 17:02 發表

請問邊d樂器系熱門架....
阿仔星期六返果d已經唔揀得...(住得遠,無理由返一堂樂器,就搭2個鐘車..)

米就係返一至五果D班係熱門囉, 個個都唔想星期六搭成個鐘頭車返去學一個鐘樂器啦, 我地就唔好彩抽中星期六上午要返校學樂器了。

原帖由 samuel89 於 09-9-7 17:15 發表

唔系嗎.....咪好多人住得遠架
5個選擇,我填得1個咋, 抽唔中會唔會好似派位甘, 派d唔知咪樂器又要星期六上午要返校學架

咁你又放心, 無咁離譜的!!
我舊年就係填咗三個選擇呀, 因個仔話老師話最少要填三個選擇, 佢又驚青, 一定要我填, 咪抽咗第三志願囉!
好似話, 就算抽咗, 都可以OBJECTION的, 但我個仔就係乜都唔肯囉!!!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊