用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 09-10 小一新生家長請進...交流下..
go

09-10 小一新生家長請進...交流下..

Hello 大家好, 小女將於1/9 P.1 喇..
有其他人嘛????
打聲招咐先, HELLO..

Hi!CarrieBB,
我囡囡讀緊P1H, 你囡囡呢? 呢度點解咁靜?

原帖由 CarrieBB 於 09-8-27 00:32 發表
Hello 大家好, 小女將於1/9 P.1 喇..
有其他人嘛????
打聲招咐先, HELLO..

原帖由 Cynthiasia 於 09-9-4 00:41 發表
Hi!CarrieBB,
我囡囡讀緊P1H, 你囡囡呢? 呢度點解咁靜?

Hello 我地仔仔讀 1h,升小一後,全家都好忙.
肥仔寫字又慢,又唔起身.
連密碼都忘記了.
魚肚好想似爸爸.

HI, 好似只有p.1h 都係到報到咁, haha.
亞女米一樣好慢, 同埋好似你急佢唔急咁, 激死....

原帖由 heidi-tk 於 09-9-9 08:15 發表

Hello 我地仔仔讀 1h,升小一後,全家都好忙.
肥仔寫字又慢,又唔起身.
連密碼都忘記了.

你地好,咁橋我囡囡都讀1H,一開學無耐我個囡已經病了2日。

hi, 羊媽媽,

政恩同恩希係k3都同一班, 佢地坐係隔離, 政恩成日都提起恩希, 話係佢的好朋友.  

原帖由 羊媽媽 於 09-9-11 11:36 發表
你地好,咁橋我囡囡都讀1H,一開學無耐我個囡已經病了2日。

你好Edithmon,原來係政恩媽咪,真的要拜託政恩多多照顧恩晞。最近她有點情緒,說不想番學,因吾憤要番咁長時間,希望慢慢會好d。

說來上次功課一事,真的很混亂,但最終阿囡都取回份功課和手冊,但吾知點解吾見了個功課袋,吾知係咪比你的時候已不見了?所以我惟有再買個新比佢。

咁"橋".....我亞仔都係P1H班...
佢日日都唔想返學......一到小息就打電話俾我....叫我同佢走....
好彩....已改善了不少.....

10月2日晚家長會見.....
kit 一聲, 笑多D啦! 香港人!!

kit1sang,

你仔仔叫咩名呀, 大家日後有機會可以喺度交流下佢地返學既野.....
你仔仔日日都走去校務處打電話俾你呀?佢咁叻識得走去果度打電話,....

原帖由 kit1sang 於 09-9-18 23:24 發表
咁"橋".....我亞仔都係P1H班...
佢日日都唔想返學......一到小息就打電話俾我....叫我同佢走....
好彩....已改善了不少.....

10月2日晚家長會見.....

My son stuides 1L.  Do you parents think the homeworks are too many?  I do!

10月2 號仲話要預測呀, 諗起都頭痛....

原帖由 nscwong 於 09-9-22 18:23 發表
My son stuides 1L.  Do you parents think the homeworks are too many?  I do!

崇真舊朋友仔...大家讀得幾好嗎? 我10號會返學校, 你地會返嗎? 我地k3隻懇親會碟好似果日羅呢....

Hello Hello 大家好,
好忙住適應呀女讀小一.....
我個女係P1K 呀, 呢班有無人報到下?
有無人知道係咪好多人無返學呢? 學校好似做梗隨時停課準備咁?.....

我都係啦, 頭痛! 返學都無一個月就準備預測,
重要2,5,6,7,. 即係放幾日假都無得唞下..

原帖由 EdithMom 於 09-9-23 11:09 發表

原帖由 EdithMom 於 09-9-23 11:09 發表
乜測驗會頭痛咩?

I think our children are still having problem to adapt to primary school and the school now asks them to prepare for pre-text.  Although the scores won't be counted, it already adds extra pressure on the children.

Do you think the Chinese lessons are too intense and too fast?

其實間間小學都係咁,這是香港教育制度的問題,搞到間間學校都起勢咁叫學生做。我聽朋友間學校,佢個囡中默係默課文,且要背默,所以崇真都吾算辛苦啦。

Jesus Christ!  I'm definitely sending my son to a internationally school when he finishes primary (or even earlier!)

原帖由 羊媽媽 於 09-9-30 16:24 發表
其實間間小學都係咁,這是香港教育制度的問題,搞到間間學校都起勢咁叫學生做。我聽朋友間學校,佢個囡中默係默課文,且要背默,所以崇真都吾算辛苦啦。 ...

我個仔下星期都要背默啦....

聽聞你地開始預測, 大家加油呀!

原帖由 silvia_ng 於 09-10-6 14:26 發表

我個仔下星期都要背默啦....

聽聞你地開始預測, 大家加油呀!

亞齊哥咁勁,科科都100,唔使憂LA.
魚肚好想似爸爸.