用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
樓主: Gordon0304
go

2009/10 小一 [複製鏈接]

你買冬季校服那次沒有訂貨嗎? 你可去旺角那間金綸試試買, 上星期我去買了還有貨; 但最好先致電問問.

我個仔都係寫一次咋....

原帖由 newcook 於 09-9-28 14:40 發表
寫2次? 死火我仔寫1次咋喎, 係咪我仔寫少左呀? 定唔同班有唔同呢?

我就經學校買. 阿仔話之前已經度身但就重未有通告幾時要比錢及取貨. 所以今天天氣涼都只係著學校件冷背心. 希望唔會冷親啦....

原帖由 katchow 於 09-9-29 10:09 發表
你買冬季校服那次沒有訂貨嗎? 你可去旺角那間金綸試試買, 上星期我去買了還有貨; 但最好先致電問問.

醒目開學勳章

原帖由 Gordon0304 於 09-9-29 13:40 發表
我就經學校買. 阿仔話之前已經度身但就重未有通告幾時要比錢及取貨. 所以今天天氣涼都只係著學校件冷背心. 希望唔會冷親啦....

我地諗住自己買呀, 老公話如果學校代買, 實比到啱啱好, 出年就唔啱著喎, 又係既~

請問有冇人參加下個禮拜ge茶聚? 我剛收到通告, 會參加!

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-29 17:56 發表

我老公會去, 佢放五點半, 我放六點, 去唔到~

原帖由 katchow 於 09-9-29 17:56 發表

oh, 有這樣的通告嗎? 我仔1C班沒收到喎.....
請問內容是什麼呢?

I (1C) didn't receive any information as well.

好似係有關點樣幫小朋友適應同handle 小一ge學業問題, 係禮堂舉行, 有老師俾家長發問咁啦...日期係10月9日6:00-7:00.....你今日應該會收到通告.

i can't join.  pls share the information later.

I also can't join.......

醒目開學勳章

我見學校網頁放左開學禮既相, 但搵唔到自己仔, 你地都去搵下啦~

我唸都無乜人比我仔更論盡, 由開學至今只是一個月, 已多次遺失文具(鉛筆, 擦膠等), 我已經知佢係超級大頭蝦.....

昨天放學, 告訴我今次不見了筆盒 (係成個筆盒), 及手冊 (抄功課個本) , 我真係比佢激到彈起 ! 連功課都抄吾倒! 我問極佢有無攞過出來玩, 有無其他小朋友不小心取去, 佢一味話吾知. 唯有搵老師幫手搵下, 希望只係其他小朋友不小心放在自己書包, 今日會浮番出來啦......

我已經成日提佢要好好保管自己物件, 唉, 都吾知佢幾時先做到.....

kids always like that.. missing and left something in the class.

Dear ma-ma,
Will you join the school picnic?

係咁架啦唔駛咁擔心,相信老師每日都要處理呢d事, 尢其佢地得小一, 多數係同d同學玩玩下玩到俾人當自己的咁收落書包; 我個女都試過人地d書番屋企, 我叫佢記住第日即俾番人啊!哈哈!

原帖由 Adrian_mom 於 09-10-6 11:02 發表
我唸都無乜人比我仔更論盡, 由開學至今只是一個月, 已多次遺失文具(鉛筆, 擦膠等), 我已經知佢係超級大頭蝦.....

昨天放學, 告訴我今次不見了筆盒 (係成個筆盒), 及手冊 (抄功課個本) , 我真係比佢激到彈 ...

原帖由 2boysmum 於 09-10-6 11:48 發表
kids always like that.. missing and left something in the class.

Dear ma-ma,
Will you join the school picnic?

Hi katchow, 2boysmum, thanks for your note.

For the school picnic, the memo mentioned it is on Sat, but 課外活動 classes are normal. Does this mean there will not be any make-up class if we are absent on that day? If this is the case, I will not join the picnic as I don't want to miss any class ah.....

arm arm 我問校務處, 佢話如果選擇去旅行就冇課外活動, 當你照請假, 亦唔會順廷喎, 咁安排好似唔係咁好...

Agree.  The arrangement is not good.  I don't join this time as it is not complusary.

Hi Adrian mom,

我個囝最近都唔見左兩樣文具呀... 初初話可能留左係學校但到依架都找唔到!!算啦, 小朋友就係咁.

原帖由 Adrian_mom 於 09-10-6 11:02 發表

昨天放學, 告訴我今次不見了筆盒 (係成個筆盒), 及手冊 (抄功課個本) , 我真係比佢激到彈 ...

我都同意. 所以決定不參加啦!!

原帖由 2boysmum 於 09-10-6 14:49 發表
Agree.  The arrangement is not good.  I don't join this time as it is not complusary.
‹ 上一主題|下一主題