用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學應補習否
go

小學應補習否 [複製鏈接]

小學是否需要補習?
   0    0    0    0

原帖由 Annabellalaw 於 09-8-26 08:31 發表
小學是否需要補習?

求知識,不需要.
求分數,絕對要.
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

求分數,絕對要
why?

原帖由 mattsmum 於 09-8-26 14:48 發表
求分數,絕對要
why?

係屋企,除功課及正常温習外,好少人做得到每日要個小朋友坐定3-5個鐘做20-50張練習.
有個別變態家長毎日100張練習添呀.
幾歲入大學個沈神童,其實他並不是神童,佢老豆由佢3歲起要佢每日温習12小時(咁都冇人告佢虐兒).

唔係邊有咁多小朋友九十幾分平均分呀?
無知是福

I see, I can't even sit down quitely for over 3 hours, let alone a child.

呢個是自己決定小朋友點樣的未來讀書方法,佢地認為做多點練習就會懂多點知識。

城大自由牆寫過呢句話:『求學只是求數分』。

好多謝大家的回應.

出去玩咁耐,而家至返,SORRY!

求學問,不需要
求分數,絕對要

精而有理.两者如何取捨?又唔想咁功利~

見個個係咁補,自己都怕蝕,攪到心理唔平行.

不過中三的女己經在這暑假開始加入行列,三三四令我15.16,日

原帖由 happyvalley 於 09-8-26 17:26 發表
呢個是自己決定小朋友點樣的未來讀書方法,佢地認為做多點練習就會懂多點知識。

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-15 11:56 發表
好多謝大家的回應.

出去玩咁耐,而家至返,SORRY!

求學問,不需要
求分數,絕對要

精而有理.两者如何取捨?又唔想咁功利~

見個個係咁補,自己都怕蝕,攪到心理唔平行.

不過中三的女己經在這暑假開始加入行列,三三四令 ...

考試制造要分高,如果無變,上大學都是要科科高。但係想讀到博士,知識及思維就絕對重要,所以有個叫活記憶方法,用思考、理解來記憶時物,呢個方法會學習長一點,不過就會創造無限。

剛巧女報讀過記憶法,不知你說的是不是這類.

他們有地點法,連鎖法,代碼法,人名面孔記憶法~

原帖由 happyvalley 於 09-9-15 16:23 發表

考試制造要分高,如果無變,上大學都是要科科高。但係想讀到博士,知識及思維就絕對重要,所以有個叫活記憶方法,用思考、理解來記憶時物,呢個方法會學習長一點,不過就會創造無限。 ...

其實學習自學都好重要, 出去補習一唔明梗係問, 唔會自己多思考, 由細到大都係咁會做成依賴, 長遠對小朋友都唔係好事.  除非成績真係好差, 如果唔係都唔贊成小學就補習.

睇個人需要,有些家庭因放學後家中沒有人照顧小朋友,故小朋友往補習社留至大人放工後接回;亦有大人真的沒能力解答小朋友學校問題,所以補習,;其他原因太多.這些都是呢幾年觀察所得.以前媽咪都覺得補習多餘,但日子久了,原來有些家長不只是因為"求分數",要小朋友往補習咁簡單.
個人申報:小朋友沒有補習.

原帖由 Annabellalaw 於 09-8-26 08:31 發表
小學是否需要補習?

你說的是事實,我同意.

剛上大學的女兒與我分享,她認為學術成績不用強求高分,騰出時間得多些生活體驗更重要,只要不用留班,免浪費時間就可以了.

我再問她,你要求自己學期尾幾分畢業?

她答4分滿分,3分夠了.

但我也會要求~~不可以高點嗎?

我反問,我是不是也是這批家長?

原帖由 Sherryko9 於 09-9-16 09:06 發表
睇個人需要,有些家庭因放學後家中沒有人照顧小朋友,故小朋友往補習社留至大人放工後接回;亦有大人真的沒能力解答小朋友學校問題,所以補習,;其他原因太多.這些都是呢幾年觀察所得.以前媽咪都覺得補習多餘,但日子久了, ...

我聽過有人咁講,

學校學到的知識,到社會是用不着的,

因為內容係 舊 嘅  

我又諗,會唔會就用  通識 嚟補穫呢?

原帖由 happyvalley 於 09-8-26 17:26 發表

因為係社會工作剛靠知識係唔夠, 仲有好多原素, 例如: 應變能力, 分析能力, EQ, 同人相處, 表達能力等等, 咁通識係咪可以培養到小朋友以上各方面呢?  

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-16 10:11 發表
我聽過有人咁講,

學校學到的知識,到社會是用不着的,

因為內容係 舊 嘅  

我又諗,會唔會就用  通識 嚟補穫呢?

咁可能通識會有幫助喇,

堂上會有討論,大家就要相處同溝通,呢D就要用到表達能力啦,要分析論點,大家有唔同睇法時就要用到EQ同應變啦,唔知啱唔啱呢?

原帖由 G-Ma 於 09-9-16 10:22 發表
因為係社會工作剛靠知識係唔夠, 仲有好多原素, 例如: 應變能力, 分析能力, EQ, 同人相處, 表達能力等等, 咁通識係咪可以培養到小朋友以上各方面呢?  

...

G-Ma

其實我都係咁唸.

所以到最後我都決定唔跟風,寧願將之用係課外活動,見多D嘢.

原帖由 G-Ma 於 09-9-16 00:22 發表
其實學習自學都好重要, 出去補習一唔明梗係問, 唔會自己多思考, 由細到大都係咁會做成依賴, 長遠對小朋友都唔係好事.  除非成績真係好差, 如果唔係都唔贊成小學就補習. ...

Annabellalaw,

通識原意係好, 但因為教既老師仍然係之前果班教開傳統既老師, 到實行既時候係咪真係做到我地諗既情況, 我真係唔知, 要拭目以待.

當然我好希望佢地可以做到我地所想咁啦!

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-16 10:48 發表
咁可能通識會有幫助喇,

堂上會有討論,大家就要相處同溝通,呢D就要用到表達能力啦,要分析論點,大家有唔同睇法時就要用到EQ同應變啦,唔知啱唔啱呢?

...

我開頭都自己教,平均分有80分但好勞氣,加上老師成日依依俄俄話咁既成績唔得架,得band2頭,我最後都投降,4月開始補習,大考平均分升上85分,亦都冇成人鬧.
但除金錢外,他亦很累..........

所以自己諗清楚啦!
無知是福

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-16 10:48 發表
咁可能通識會有幫助喇,

...

EQ 是當要合作做 Project 時用的,就算點叻都係一個人,成班人都合作先會有好成績。有個港產博士話過,跟據外國 d 博士統計過,最重要亦是對於佢地最難的事情,就是『人際關系』
‹ 上一主題|下一主題