用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 畫班上堂的模式係點?
go

畫班上堂的模式係點? [複製鏈接]

如題

小朋友3歲半, 想俾佢多d自由創作空間, 應該join 畫班定私人教學呢?
   0    0    0    0

其實睇下你本人對繪畫的概念,有人會覺得對小朋友好重要,可以啟迪思維,等佢哋思維空間無限大。
另有家長覺得只是興趣一項無甚作用,只是用來消磨時間。所以就要睇下你本身覺得繪畫對小朋友的作用是甚麼,才可給你議見。

我對繪畫的概念所知甚少, 只知道從小朋友的畫中, 可窺探他們的內心世界

我其實想佢對繪畫産生興趣, 然後再讓他自由發揮, 所以之前都有同佢玩下手指畫, 蜡筆, 水彩, 手工等

佢宜家開始識畫, 例如花, 人, 我想俾d指導佢, 等佢可以有些根基, 然後讓他發揮潛能

如佢有天份, 就繼續栽培佢, 如無就讓他視為一種學習

我唔知咁諗啱唔啱, 如有錯, 請多加指導, 唔該晒

有些畫班形式, 雖然同一時段(1.5hrs) 有一班小朋友上堂, 但每人都係個別教授,

如果這樣的模式都ok, 因為我唔想小朋友落時, 全部都係一模一樣, 連顏色配搭係一樣, 而且都係老師幫佢哋埋尾, 我覺得唔好, 如果小朋友完成唔到可以讓他回家在家長的指導下完成

唔知有冇呢d畫班呢?

sasalee, 你可否pm d資料給我?  thanks

畫畫的好處是,可以無約束地自由創作,而這個空間是絕對安全的因為它是一張白紙,小朋友的思維亦都因為在無約束的情況下得以盡情發展,(抄畫、寫實及跟老師風格如出一轍的畫室除外),這是其他學科做不到的。另外如果你的小朋友之前未學過畫畫,就要小心點選擇,因為我發現原來有很多學了畫畫數年,但原來連揸筆的方法都唔識。我囝囝現在學了畫畫都有一年左右,他的畫都很有個人風格,因為我的畫班可以比家長陪同上課,所以我見到就算畫題一樣,但每個人畫的畫都唔同,就連顏色都完全唔一樣,我在堂上又可以畫埋一份,返到屋企友可以教囝囝。
‹ 上一主題|下一主題