用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑小一 1P 請進
樓主: kokaiho
go

培僑小一 1P 請進 [複製鏈接]

kokaiho :

你好! 請問你是否有大的小朋友在學校就讀?所以你這麼快可以做學校義工家長呢! 如果是, 我們1P家長就多一個"盲公竹"指引了.

原帖由 mamapacat 於 09-8-25 13:44 發表

妳好, 我細女也是就讀此班, 高興認識妳:yummy :
我個仔 hugo 1p ,今日放咗學問佢學咗乜,唔知,有無time-table 唔知,明日着乜校服,唔知..................想死呀!!!!!!please help me

我都想要,煩請e-mail 比我,感激萬分[[email protected]
[email protected][quote[/email]]原帖由 權爸爸 於 09-8-29 11:49 發表

可以看到timetable嗎?剛email給你...

hello, login 唔到

我email 了timetable 給幾位家長,但可能重覆了,不便之處,請見諒.

原帖由 dkwok 於 09-9-1 17:32 發表
我個仔 hugo 1p ,今日放咗學問佢學咗乜,唔知,有無time-table 唔知,明日着乜校服,唔知..................想死呀!!!!!!please help me

唔駛擔心, 我的仔仔跟hugo 一樣, 問佢關於上課的事情一概似夢遊, 幸好在此可以交流訊息, dkwok你可以在此得知的學校情況, 以導引方式問問仔仔, 看看他是否可以說出一些資料, 我是以此方法去帶領仔仔記回學校事情的, 我諗他們上學初期不太適應, 遲些少希望他們慢慢有進步, 我們要俾d信心佢地

係呀!我大仔已經G8 la,所以我都係第一個仔讀培僑小學, haha..盲公竹就唔敢講,係間唔中返學校圖書館幫幫手,另外收下風.如有咩風收到關於我地d小朋友,我係度話你地知! ha ha

原帖由 皇子 於 09-9-1 14:22 發表
kokaiho :

你好! 請問你是否有大的小朋友在學校就讀?所以你這麼快可以做學校義工家長呢! 如果是, 我們1P家長就多一個"盲公竹"指引了.

只係幾日,我個囝囝用普通話讀唐詩已經似模似樣!ok wor,你地又無同感?

回覆 27# kokaiho 的文章

請多多發放最新消息,因為問得呀女太多佢又好似有D壓力,但唔問佢,自己又好似咩都唔知...

其實,各位真係唔使太緊張,培僑真係非一般的小學,最緊要小朋友開心又學到野就得.
另外,提一提大家今晚有個家長會喎!

大家唔知有無去聽家長會呢?

我有出席, 了解多了亦放心多了, 會學習不再追問仔仔學校情況及再緊張仔仔是否漏帶任何物件等, 嘗試放手由他負責處理. 另外, 你們有無發現英文班主任Mr Patrick Brousseau幾生鬼.

kokaiho
你的仔仔適應能力不錯呀! 我仔仔就仍然對普通話聽講感困難 , 希望他可以慢慢有進步.

我都有出席,但聽完好似冇了解多左...
而且班主任葉老師病左,暫時見佢唔到,有D失望...
最失望係校長冇叫1P班家長舉手,認識唔到其他家長...
但最後Teacher EVA講叫大家唔使太緊張,又有道理...

唔緊要la!18/9 又有家長會,今次應該會係自己小朋友班房,到時可以大家認識認識!

原帖由 權爸爸 於 09-9-3 16:56 發表
我都有出席,但聽完好似冇了解多左...
而且班主任葉老師病左,暫時見佢唔到,有D失望...
最失望係校長冇叫1P班家長舉手,認識唔到其他家長...
但最後Teacher EVA講叫大家唔使太緊張,又有道理... ...

剛開始介紹數學及普通話老師時有請1P家長舉手, 我坐在講台右手邊約第四行, 見前面3行也坐了很多1P家長, 但沒法可認得~~ 下次18號一定有機會認識

今日係大仔e-class收到張通告,唔知對大家有無用,關於學校後門面向下城門道及美田邨方向的校門將於9 月7 日起,逢上學日(星期一至五)在下列時
間開放:
早上 7:45 – 8:10
下午 (小學部)3:30 – 4:00 *** 惟有由家長陪同,或四年級或以上持有離校証的學生方可
使用這校門離開
唔知大家有無用....

我個少爺仔話飯盒今日大盒左喎!重話幾好食tim!!

回覆 13# 權爸爸 的文章

Could you be kind enough to send the timetable to me because my son has not got it.
My email : [email protected]

Thanks a lot!

原帖由 Bigeye67 於 09-9-3 19:53 發表
Could you be kind enough to send the timetable to me because my son has not got it.
My email : [email protected]

Thanks a lot!

已經email給你,pls check能否看到...

Hi, my daughter is also in IP this year.  Nice to meet all IP parents here.  I wld like to ask for assistance as my daughter forgot to write down the question from Mr Brousseau today & don't know how to answer.  May I know the question?  Thank s a million!!

‹ 上一主題|下一主題