用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅OR合一堂學校
go

德雅OR合一堂學校 [複製鏈接]

0    0    0    0

我個囝都系今年讀德小,願本我都好似你咁擔心中學校綱,但升中時系有得誇綱,我諗住誇去九龍城,您也可以考慮一下.
原帖由 kongkong7794 於 09-8-23 15:18 發表
我好煩呀,唔知點算好,請問大家可唔可以比D意見我呀!
我仔仔今年入讀小一,合一堂小學及德雅都收咗仔仔,但我兩間都好膽心呀!唔知點好,德雅讀得比其他小學深,但中學係女校,我個係仔,學校又係深水埗區,人地話升中唔好,合 ...

原帖由 kongkong7794 於 09-8-23 15:18 發表
我好煩呀,唔知點算好,請問大家可唔可以比D意見我呀!
我仔仔今年入讀小一,合一堂小學及德雅都收咗仔仔,但我兩間都好膽心呀!唔知點好,德雅讀得比其他小學深,但中學係女校,我個係仔,學校又係深水埗區,人地話升中唔好,合 ...

kongkong
      我都因為深水埗網,男仔派位無吟好,所以選咗九龍城網.

kongkong7794,

如果我係你, 我會選德雅, 因為就算到時真係唔好采派得唔理想, 只要佢本身成績ok, 品行又唔錯(原來呢樣係中學收生時考慮既重要因素,有d學校見你操行無B就一定唔收), 都可以去考其他學校........
因為無論你入左邊間學校, 你都係要盡力去幫佢., 係合一堂, 佢要做最叻既一群, 係德雅, 佢唔可以做最差既一群....
同埋你可以考慮下你自己住個區既學校好唔好再決定髮唔駛跨網~希望幫到你!

如果小朋友真係跟唔上, 再考慮轉校都唔遲.....我都認為呢個社會真係好殘酷, 但你見人地甘努力, 無理由自己懶懶閒......但我從來都唔係小朋友面前話佢地辛苦, 佢地就唔覺得自己辛苦, 哈哈!

[quote]原帖由 kongkong7794 於 09-8-24 11:35 發表
MANY THANKS LITTLE MO! 我都係咁諗,諗到我十五十六,我就係怕係合一堂出路唔好所以讀德雅,唉..不過一諗到仔仔咁細要成受咁大壓力我就好煩...

kingking,
請問你最後選了那一間呢?
‹ 上一主題|下一主題