用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 P1 orientation day
go

P1 orientation day [複製鏈接]

今日去了迎新日.  小朋友的老師是english teacher, 全程 說英文.  my child is bored as he didn't understand what she talked.  he asked when he can leave after 15 mins.  我預咗佢唔識但大部份小朋友無論 read, hear, speak 都明顯 優 勝.

請問 各位 mom 有無比小朋友在出外 學 phonics?  學校的 phonics 足夠嗎?  

letterland phonics 有用 嗎?  因為 $780 /month (6 hrs) 好貴吓.

請指教.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

其實港同英文老師, 好多都識聽中文的, 不過小朋友學語言就係咁, 你唔可以俾佢地知老師識聽識講 , 如果唔係佢地就唔會覺得需要用英文溝通
我女入港同時, 英文都係麻麻地(聽講都ok, 睇就唔ok), 佢都無學過phonics........其實學左phonics真係好好的, 對佢地睇都串字都好有幫助
港同老師又somehow教到phonics(雖然無用一套designated教材), 我女入港同時, 連基本he she the where等字都唔識讀, 過左一年班已經有信心拎住本英文書自己睇了
原帖由 Wunfung 於 09-8-22 06:28 PM 發表
今日去了迎新日.  小朋友的老師是english teacher, 全程 說英文.  my child is bored as he didn't understand what she talked.  he asked when he can leave after 15 mins.  我預咗佢唔識但大部份小朋友無論 read ...

其實我對學校有信心, 只不過估唔到其他小朋友咁醒.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-23 14:11 發表
其實港同英文老師, 好多都識聽中文的, 不過小朋友學語言就係咁, 你唔可以俾佢地知老師識聽識講 , 如果唔係佢地就唔會覺得需要用英文溝通
我女入港同時, 英文都係麻麻地(聽講都ok, 睇就唔ok), 佢都無學過pho ...

醒目開學勳章 王國長老

每年都有好多學生考港同, 其中好多真係好醒的!
正如之前所講, 我女小一入去時, 英文真係............見到其他小朋友攬住本英文書睇, 我真係羨慕到呢!!!
俾d時間佢啦, 小一老師都明每個小朋友background唔同, 會就住既!
原帖由 Wunfung 於 09-8-23 08:45 PM 發表
其實我對學校有信心, 只不過估唔到其他小朋友咁醒.

你應該係Ms Mo果班, 放心, 佢好好的, 佢做左我大女既班主任2年.  佢好了解每個小朋友, 會照顧到小朋友既需要. 放心.

tt

原帖由 Wunfung 於 09-8-22 18:28 發表
今日去了迎新日.  小朋友的老師是english teacher, 全程 說英文.  my child is bored as he didn't understand what she talked.  he asked when he can leave after 15 mins.  我預咗佢唔識但大部份小朋友無論 read ...

醒目開學勳章 王國長老

8卦一問, 你點知佢o係miss mo果班既
miss mo都教過我女, 佢好有耐性的, 放心!
原帖由 TT 於 09-8-24 12:23 PM 發表
你應該係Ms Mo果班, 放心, 佢好好的, 佢做左我大女既班主任2年.  佢好了解每個小朋友, 會照顧到小朋友既需要. 放心.

tt

Wunfung,
我阿仔嗰班其中一位班主任喺中文老師, 我之後都有問佢係咪聽得明老師講乜。

原帖由 Wunfung 於 09-8-22 18:28 發表

有冇人知道點樣編班,仔仔入左1D, 好似小d 人,會唔會係後補生入晒呢班呢?小一有冇精英班架?1D 班主任係講廣東話架bor~

各位家長好!
我個仔仔入咗1A班,國語加本地班主任。
人數32,但當日只有30個出席。
你哋呢?
聽聞AB班是一樣,CD班是英文加本地,請CD班家長確認一下。
多多指教!

醒目開學勳章 王國長老

港同policy係至少其中一個班主任係教主科
港同無精英班(你見無考分班試就知啦), p1同p1會係同一班小朋友, 到p3再分班, 你會見到d勁既小朋友都係分散4班, 所以肯定無精英班架

Charlotte Mom, 請問只是一個普通size的書包夠用嗎? (即sanrio普通size嗰類)

學校冇分精英班的, 小一至小二都冇考試, 所以對學生係好公平的, 冇高低之分, 每個學生都有機會的。

Bertie07,

小一用普通 size 書包都ok的了, 個書包不會成日好重的, 帶的書本唔多, 除非學生經常係圖書館借書, 書包會變得重了, 我仔仔就係咁所以書包有時好重。

iwff

原帖由 Bertie07 於 09-8-27 00:04 發表
Charlotte Mom, 請問只是一個普通size的書包夠用嗎? (即sanrio普通size嗰類)

醒目開學勳章 王國長老

學校有儲物櫃的, 可以考慮買多一份"文房4寶"擺o係學校(包括顏色筆膠水較剪等), 仲有外套呀果d, 咁就唔駛日日拎黎拎去
另外, 可以叫小朋友帶個magazine holder, 筆插等擺儲物櫃, 就整齊好多喇
原帖由 iwff 於 09-8-27 09:13 AM 發表
學校冇分精英班的, 小一至小二都冇考試, 所以對學生係好公平的, 冇高低之分, 每個學生都有機會的。

Bertie07,

小一用普通 size 書包都ok的了, 個書包不會成日好重的, 帶的書本唔多, 除非學生經常係圖書館借書, 書 ...

因為我細女今年都入讀小一, 果日我都有去, 所以見到應該得miss mo果班係有英文老師.

tt

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-24 13:09 發表

因為我細女都係今年入讀小一, 果日我都有去.  4班之中我好似只見到miss mo一個英文老師, 所以我諗佢係讀miss mo果班.

tt

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-24 13:09 發表

放心, 我個女都係讀1d, 佢唔係後補生.  以我所知學校只會將同幼稚園入讀既學生盡量分開. 而唔會計成績.

tt

原帖由 smallpig 於 09-8-26 17:51 發表

有冇人知道點樣編班,仔仔入左1D, 好似小d 人,會唔會係後補生入晒呢班呢?小一有冇精英班架?1D 班主任係講廣東話架bor~ mouth:" />

原帖由 TT 於 09-8-27 12:08 發表
放心, 我個女都係讀1d, 佢唔係後補生.  以我所知學校只會將同幼稚園入讀既學生盡量分開. 而唔會計成績.

tt

各位家長,多謝大家分享,令我很安心 Hope to see you all soon.  正 ma

iwff / Charlotte Mom,

謝謝您們的提示!

Bertie07

原帖由 iwff 於 09-8-27 09:13 發表

Bertie07,

小一用普通 size 書包都ok的了, 個書包不會成日好重的, 帶的書本唔多, 除非學生經常係圖書館借書, 書 ...

多謝各位mami 回應.
(Sorry
咁遲答咀因為無上bk website).

我小朋友是 1c (ms mo) . 佢全程說英文, 我廣東話問嘢佢都用英語答.

我以為小朋友怕怕, 點知仔仔回來後肯講英文, 仲主動問我英文用法和生字.
! 仔仔去學校兩個小時已經咁大轉變.

請各位多多指教, 阿仔入咗1A班, 第一日嘅文具唔知駛唔駛帶顔色筆,如木顔色或臘筆之類呢?
‹ 上一主題|下一主題