用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無人知用甚麼準則分班?
go

有無人知用甚麼準則分班? [複製鏈接]

kv有成600個學生, 會以甚麼做分班準則? 大/細b? 隨機? 成績???
   0    0    0    0

會否志在打散??

其實我都好想知成績呀. 唔知係咪取100其實唔難呢? 因為仔仔話答錯可以 "擦" 既.

原帖由 澄曜媽媽 於 09-8-21 19:26 發表
kv有成600個學生, 會以甚麼做分班準則? 大/細b? 隨機? 成績???

問過老師, 她說是毫無任何準則的, 只是每班編去某幾個英文字母班, 例如K1B 的23個小朋友, 就只編左去K1I, J, K, L , M, N, O班, 每班約3個是同班(如K1是多人一班的, 最多可能有5個編在同一班)。至於成績及大/細b, 我見個囡而家升去果班, 1月出世又有, 10月出世又有, 而成績方面, kv大部份都高分架喇, 所以我估唔關事, 我估係跟class no. 編嘅可能仲大d添, 估咋!

會不會系按什么精英班分啊。。

原帖由 jumbo_mandy 於 09-8-22 01:01 發表

問過老師, 她說是毫無任何準則的, 只是每班編去某幾個英文字母班, 例如K1B 的23個小朋友, 就只編左去K1I, J, K, L , M, N, O班, 每班約3個是同班(如K1是多人一班的, 最多可能有5個編在同一班)。至於成績及 ...

原帖由 momoxu 於 09-8-28 12:10 發表
會不會系按什么精英班分啊。。

momoxu,

應該沒有分精英班, 正如之前所講, 以K1B編班為例, 23人之中分成7班, 結果是平均3人編同一班, 最尾剩下5人才全編入O班, 而23人之中, 我尋日為止已知其中19人之班別, 我向個囡問詢後, 發現每一班編同班的3位小朋友, 是在K1B最後所屬的組別, 各抽1位同學而組成的。
當然, K1B是這樣編班, 並不代表其他班別的都是, 可能會視乎個別班主任自己分配而已。

‹ 上一主題|下一主題