用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女仲未做假期功課,一d緊張都無,叫到口嚨都破 ...
go

阿女仲未做假期功課,一d緊張都無,叫到口嚨都破 [複製鏈接]

個心已經玩到散晒,執唔噃.
我問過老師應該係唔收,
但我無講比佢知,
仲提佢仲有10日要交功課.
做左幾張紙,基本上係錯晒,
問A答B,全部都係斷估,
P.4 死得啦返學點算
   0    0    0    0

雖然暑期作業唔收,但都唔可以唔做,要佢知道佢的責任.
會唔會佢有課外活動要上或其他exercise做所以唔得閒做.
咁佢平時做學校功課會唔會自動自覺呀?

原帖由 connie3803 於 09-8-21 11:42 發表
我問過老師應該係唔收,
但我無講比佢知,
P.4 死得啦返學點算 ...

可能你仔仔抱住唔洗交嘅心態, 做咗學校又唔收, 所以塑性唔做.

寫手册話比班主任知,等佢下次敢唔敢?
無知是福

點解暑期作業會唔收呢? 我阿仔的學校係唔收, 但同學與同學交換來改, 老師續一說講答案.

原帖由 connie3803 於 09-8-21 11:42 發表
我問過老師應該係唔收,
但我無講比佢知,

同佢講數 law,起碼一半,唔係就將最心愛的玩具鎖起,冇得玩  。

我都相信學校會收,但老師唔會改. 但我仔仔己完成晒啦.
我心需知老師唔會改, 但又唔想佢一日做得太多. 我就叫仔仔自己計算吓總共要做幾多個練習? 要用幾多日時間去完成? 咁佢就要毎日做佢要做的量. 還有佢毎日要參與暑期班, 來來回回己佔佢半天時間.
佢哋始終還是小朋友一個, 唔會太緊張. 奌都要幫佢哋少許.

基本上佢一d責任心都無,
解釋好多次做好功課係佢既責任,
題目都未睇,已經話唔識做,
叫佢查下搵下,佢就抄一d唔知什麼落去

醒目開學勳章

無計....你要坐係佢身邊旁住佢做.

原帖由 yuyumon 於 09-8-26 15:17 發表
無計....你要坐係佢身邊旁住佢做.

這2天,我就係咁過日子.

我個女都係咁, 對功課無責任感, 想大家比意見如果找個上門補習老師掂唔掂, 唔該

原帖由 connie3803 於 09-8-26 15:04 發表
基本上佢一d責任心都無,
解釋好多次做好功課係佢既責任,
題目都未睇,已經話唔識做,
叫佢查下搵下,佢就抄一d唔知什麼落去

I have the same feeling!  I am tired to follow up
her school works.  However, I am afraid she will
then always ask for help from private tutor and
don't do the homeworks  by herself anymore.

What should I do?

我阿仔都係

學校俾的GRAMMAR書阿仔無心機做。。。英文功課最難完成

原帖由 mommy2009 於 09-8-27 23:49 發表
I have the same feeling!  I am tired to follow up
her school works.  However, I am afraid she will
then always ask for help from private tutor and
don't do the homeworks  by herself anymore.

:cryin ...

放一百萬個心啦,補習老師係唔會就咁講答案佢地聽,唔識都要自己揾和諗,真係都唔知,最多十條提一兩條.
情願改正時教番佢
無知是福

我問過老師應該係唔收,
但我無講比佢知,

如果純粹是"懶",由得佢唔做, 等佢無得交俾老師罰.   再同老師傾, 大家協調照收及著意去對佢依份功課, 或者叫老師同佢傾吓.  
有時我都會"恨心"些少去對我囝囝.
如果唔係, 第時都係依賴&"HEA"嘢比俾你.

原帖由 madgemama 於 09-8-28 00:06 發表
學校俾的GRAMMAR書阿仔無心機做。。。英文功課最難完成

對一 d 思考形小朋友,會覺得有點難。
‹ 上一主題|下一主題