用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 如哥哥讀緊英華小學,細佬會否有較大機會考入? ...
go

如哥哥讀緊英華小學,細佬會否有較大機會考入? [複製鏈接]

我打算為大仔報讀英華,因為是直資兩個細佬冇得保證跟住入, 而到時細佬統一派位又冇埋首名子女分... 好苦惱... 但如果大佬又真的可以考入英華這間咁好的學校,冇理由因為細佬入學的問題而犧牲大仔...

想問吓有經驗的英華家長,如果英華收了大仔,細佬會否有較大機會考入?
   0    0    0    0

我就知道舊年係哥哥讀緊,細佬就一定可以入選300,不過唔知今年同以後係咪一樣啦.

我都知好多家長都係冇打算因為細佬/細妹入學的問題而犧牲大仔啦,或者細果個適合唔同既學校呢?係適合既,到時都好可能會考到.
http://era-central.blogspot.com/

Era,

很多謝你的答覆,你講得好啱,細佬們自有佢地合適的學校. 我已為大仔交了form考英華,如果真的考到,我一定會比佢讀.

當年要求家長支持轉直資,為長遠發展,校長在家長會的承諾全忘記了,過橋抽板,今年弟弟考不進。

合理. 細佬們可能考到比英華更適合的學校呢!

原帖由 hyberchiu 於 09-8-21 12:16 發表
Era,

很多謝你的答覆,你講得好啱,細佬們自有佢地合適的學校. 我已為大仔交了form考英華,如果真的考到,我一定會比佢讀.

其實, 學校在道義上是應該接收弟弟(如果哥哥入學時並不是直資)。不過, 我記得當年校長只承諾優先考慮, 並不保證百分百接收。所以亦不可說是"過橋抽板"。不過無首名子女分, 真係好愁。我細仔今年考不進, 但waiting list 入左。所以不用放棄, keep on trying La.

原帖由 kobyhk 於 09-12-22 20:50 發表
當年要求家長支持轉直資,為長遠發展,校長在家長會的承諾全忘記了,過橋抽板,今年弟弟考不進。

我在網上及學校都看不見有貼waiting list,那裡有得看

原帖由 ambrose 於 09-12-28 13:32 發表
其實, 學校在道義上是應該接收弟弟(如果哥哥入學時並不是直資)。不過, 我記得當年校長只承諾優先考慮, 並不保證百分百接收。所以亦不可說是"過橋抽板"。不過無首名子女分, 真係好愁。我細仔今年考不進, 但waiting li ...

waiting list 是入最後300人名單內。

原帖由 kobyhk 於 09-12-29 22:06 發表
我在網上及學校都看不見有貼waiting list,那裡有得看

hyberchiu:

其實如果大佬係到讀,細佬考時是絕對有優勢,因為你至少比別人更了解學校的理念,如果大佬收了,表明家長那part一定無問題,而最後真係要睇下細佬同學校有無緣份了!

以心比心,如果有世襲制,你大仔又會減低了入讀的機會的,如果你的老二是女,唔通哥哥就唔考男校咩!所以直資無絕對的世襲制,大家便可在更公平的起點開始!

原帖由 hyberchiu 於 09-8-21 09:14 發表
我打算為大仔報讀英華,因為是直資兩個細佬冇得保證跟住入, 而到時細佬統一派位又冇埋首名子女分... 好苦惱... 但如果大佬又真的可以考入英華這間咁好的學校,冇理由因為細佬入學的問題而犧牲大仔...

想問吓有經驗的 ...

問題在哥哥就讀時是津貼學校,而改直資後,弟弟便無保證入讀,而弟弟亦無首名子女分數,投考其它學校等於零分。我想在道義上亦應照顧在津貼年代的弟妹(如男女校);亦因這原因哥哥是在二年級考進英華的。

原帖由 mayc 於 10-1-6 14:35 發表
hyberchiu:

其實如果大佬係到讀,細佬考時是絕對有優勢,因為你至少比別人更了解學校的理念,如果大佬收了,表明家長那part一定無問題,而最後真係要睇下細佬同學校有無緣份了!

以心比心,如果有世襲制,你大仔又 ...

kobyhk:
我好明白你的心情,的確轉直資時,有細佬的家長們都擔心細佬的前途,而林校長也真的沒有承諾必收細佬,而轉了直資巳經兩年了,每年都有細佬被拒於門外的事發生,我想你會好唔開心," 點解偏偏係我 "
我想第一要先接受細佬未能第一輪入選的事實.
第二是向好的方面想.(後補可能有呢!)
第三,大仔都考到插班入英華,細佬都有可能的
第四,細佬抽獎可能中頭獎呢!(我家老二是女,也是0分小孩,我抽獎時只填三個志願,頭獎學校只收29人,我便中了頭奬)
(可能我是基督徒,我認為神必定揀選最適合的學校給我的小孩),而我也很感謝神我家老二是女孩,因為如果是仔,以她的性格是不太適合讀大校(英華),現在她的學校,每級只有兩班,所以希望在明天呀,唔好灰心!

我知道有位家長大仔在英華讀,細佬一直都入不到,今年細佬考入書院(中一),所以我地bk英華媽咪祝福你,為你祈禱,希望很快收到你的好消息啦!

原帖由 kobyhk 於 10-1-7 00:05 發表
問題在哥哥就讀時是津貼學校,而改直資後,弟弟便無保證入讀,而弟弟亦無首名子女分數,投考其它學校等於零分。我想在道義上亦應照顧在津貼年代的弟妹(如男女校);亦因這原因哥哥是在二年級考進英華的。

...

Fully understand the situation. It's very very sad if little brother can't get offer. But you have to keep on trying. If the final answer is negative, maybe he is  not really suitable studying in YW. Don't forget the whole process are selected by Ms. Lam, she  fully understand which kind of students who is most suitable for studying in YW.

BTW, I think DSS is a very "odd" policy. It get government subsidization but retain self-entry process. For private school, I think it is good to choose students by themselves. But DSS school get money from public but they are superior than other subsidized schools. But in fact, it is very difficult to maitain the high standard if school give up their selection rights to government. So, don't be surprised. If you live in HK, you have to obey the "STUPID" rules by our "STUPID" government. Same as the 英中、中中policy.................

原帖由 mayc 於 10-1-7 13:34 發表
kobyhk:
我好明白你的心情,的確轉直資時,有細佬的家長們都擔心細佬的前途,而林校長也真的沒有承諾必收細佬,而轉了直資巳經兩年了,每年都有細佬被拒於門外的事發生,我想你會好唔開心," 點解偏偏係我 "
我想第 ...

Add oil.  My son was in the waiting list last year.  We received phone call in May 2009.  Your son is now in the waiting list.  That means, he still has the chance.

我的大仔是在派位時入讀英華,一轉直資,真係無想過細佬會考唔到,(當時亦無幫細佬考其他私校),當然明白細佬可能唔夠人強,但當年學校話轉就轉,兩兄弟讀唔同學校,好多野要安排,真係好煩

原帖由 kobyhk 於 10-1-7 00:05 發表

...

If I have another children, I would not let little brother go to YW.

Why..YW is very demanding school and we are working parents.  Could not afford to spare more time with another kid in YW.

summer804:
其實當年話轉就轉都真是有點情勢所逼,林校長解釋學校在津貼的情況下收了幾年學生,除了學生程度參差外,還要被逼收有特殊需要的學生(包括過度活躍和自閉症),加上當時的語言政策(唔得的英中可能要落車),而一條龍的學校,一收的學生就是12年,影響是可以好深遠的,如果唔早d轉,可能到時反過來係你唔想個細仔讀阿哥間學校!

原帖由 summer804 於 10-1-11 14:38 發表
我的大仔是在派位時入讀英華,一轉直資,真係無想過細佬會考唔到,(當時亦無幫細佬考其他私校),當然明白細佬可能唔夠人強,但當年學校話轉就轉,兩兄弟讀唔同學校,好多野要安排,真係好煩

...

原帖由 smartcar 於 10-1-11 16:20 發表
If I have another children, I would not let little brother go to YW.

Why..YW is very demanding school and we are working parents.  Could not afford to spare more time with another kid in YW. ...

My son just being accepted.  I am a working mom, too. May I know if YW is really that demanding?

Parents will need to check and sign the student handbook, dictations, test and exam papers. That's all.

好多名津校都有同樣情況,喇沙都一樣,是不是管理及師資不及

原帖由 mayc 於 10-1-12 14:09 發表
summer804:
其實當年話轉就轉都真是有點情勢所逼,林校長解釋學校在津貼的情況下收了幾年學生,除了學生程度參差外,還要被逼收有特殊需要的學生(包括過度活躍和自閉症),加上當時的語言政策(唔得的英中可能要落車),而一 ...

kobyhk:
唔可以一句就解釋晒的!

.
原帖由 kobyhk 於 10-1-14 00:50 發表
好多名津校都有同樣情況,喇沙都一樣,是不是管理及師資不及
‹ 上一主題|下一主題