用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 九龍眼科醫院準確嗎?
go

[視障] 九龍眼科醫院準確嗎? [複製鏈接]

我個細仔(3歲)有"豆雞眼"(只係左眼), 剛剛係九龍眼科驗完眼,滴葯水放大瞳孔, 但佢成日哭, 所以瞳孔放得唔夠最大, 但醫生話都可以接受, 而家個度數係200度遠視, 150散光, 咁我問醫生咁樣準確嗎(因未放得最大),又話佢唔覺得佢係"豆雞眼", 只係佢個鼻唔夠高, 係假豆雞, 咁我問佢咁大個都會有假豆雞既咩, 佢又唔答我, 佢話就係唔準確先要下星期再返黎驗, 但下次返去又唔係做放大瞳孔, 而係用鏡片量度佢正確度數, 咁我問佢可以比葯我返屋企滴3日葯水再驗瞳孔, 咁佢話滴完3日後驗眼, 之後隻眼會再"檬查查"多十幾日, 仲話滴完後會有的幅作用(可能會發燒, 出診咁),我聽完後緊係唔做啦, 的藥水咁勁, 但我又擔心唔準確, 而家都唔知點好 !! 各位可以比的意見嗎?
   0    0    0    0

原帖由 yeung99 於 09-8-20 10:14 發表
我個細仔(3歲)有"豆雞眼"(只係左眼), 剛剛係九龍眼科驗完眼,滴葯水放大瞳孔, 但佢成日哭, 所以瞳孔放得唔夠最大, 但醫生話都可以接受, 而家個度數係200度遠視, 150散光, 咁我問醫生咁樣準確嗎(因未放得最大),又話佢 ...

如果冇藥物敏感0既話,放大瞳孔0既藥水0既SIDE EFEECT 一般都唔會咁大0既。豆雞眼呢D,其實同你下次番去再CHECK度數關係不大,佢話得你個小朋友係假鬥雞,就即係冇豆雞啦~ 我諗你唔駛擔心0既~ 至於你話九龍眼科醫院準唔準,其實就唔係話成間醫院準唔準,係睇個眼科醫生/視光師0既0即~~ 既然下個星期可以再覆診,咁就去左覆診之後再睇下點先啦﹗

原帖由 summarian 於 09-8-20 10:28 發表

如果冇藥物敏感0既話,放大瞳孔0既藥水0既SIDE EFEECT 一般都唔會咁大0既。豆雞眼呢D,其實同你下次番去再CHECK度數關係不大,佢話得你個小朋友係假鬥雞,就即係冇豆雞啦~ 我諗你唔駛擔心0既~ 至於你話九龍眼科醫院準唔準, ...

多謝你既回覆,我又想問下, 其實滴藥水前後佢都哭, o的眼淚都會沖返藥水出黎啦, 咁佢又會吸收到的藥嗎? 拎返屋企滴3日既藥又是否之後都會檬查查咁耐呢? 咁鼻量低是否又會影響到成3歲都會出現假豆雞呢, 其實佢只會得左眼出現豆雞, 而右眼係正常架, 咁豆雞眼唔係要兩隻眼有先叫豆雞咩, thank you!

原帖由 yeung99 於 09-8-20 10:56 發表

多謝你既回覆,我又想問下, 其實滴藥水前後佢都哭, o的眼淚都會沖返藥水出黎啦, 咁佢又會吸收到的藥嗎? 拎返屋企滴3日既藥又是否之後都會檬查查咁耐呢? 咁鼻量低是否又會影響到成3歲都會出現假豆雞呢, 其實佢只會得 ...

如果佢喊0既話,D藥水係會沖番出嚟而令到個效果相對冇咁好0既﹗~ 而拎番去滴0既話,3日… 係會矇左少少,時間的確有咁長,不過只係睇近野矇D,遠野冇問題,而且會隨住一日一日咁過去而PICK UP 番,話十幾日都係好矇就唔會0既,少少矇啦﹗豆雞係是但一隻眼有都叫豆雞~ 如果兩隻眼都有0既,好少會係兩隻都固定左0係豆雞0既位,而多數係交替性囉… 我地叫呢D 做交替性內斜。

假豆雞就係咁:
是小孩因為顏面骨骼和肌肉發育未完全,造成鼻樑部份皮膚比較寬,遮蓋了一部份的眼白,使黑眼珠看起來特別靠近。

原帖由 summarian 於 09-8-20 11:05 發表

如果佢喊0既話,D藥水係會沖番出嚟而令到個效果相對冇咁好0既﹗~ 而拎番去滴0既話,3日… 係會矇左少少,時間的確有咁長,不過只係睇近野矇D,遠野冇問題,而且會隨住一日一日咁過去而PICK UP 番,話十幾日都係好矇就唔會0既,少少矇 ...

唔好意思, 想再問多少少, 我使唔使係出面再搵視光師或眼科醫生再驗呢? 你有無介紹?

原帖由 yeung99 於 09-8-20 11:11 發表

唔好意思, 想再問多少少, 我使唔使係出面再搵視光師或眼科醫生再驗呢? 你有無介紹?

都可以再驗0既,叫做拎多個2nd Opinion.~ 你都可以放心d~
介紹0既話,就pm 左你啦﹗

原帖由 summarian 於 09-8-20 11:41 發表

都可以再驗0既,叫做拎多個2nd Opinion.~ 你都可以放心d~
介紹0既話,就pm 左你啦﹗

我收到你既PM喇, 想問咁係咪都要滴眼水放大瞳孔做架, 同要BOOK幾耐先有得做, 星期六又有無呢?

原帖由 yeung99 於 09-8-20 14:27 發表

我收到你既PM喇, 想問咁係咪都要滴眼水放大瞳孔做架, 同要BOOK幾耐先有得做, 星期六又有無呢?

仲有的野問, 你睇PM啦

照計如果滴左藥水,瞳孔放大左,對光線 (尤其陽光)要特別小心,因為強光對眼底有害....

請問九龍眼科頂樓中大診所驗眼好嗎?
‹ 上一主題|下一主題