用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問呢間學校收唔收portfolio?
go

請問呢間學校收唔收portfolio?

有冇人知?

我上年都有幫囝囝交portfolio...

原帖由 bb2 於 09-8-19 15:42 發表
有冇人知?

me too.

如果你係有心報, 越早交Form越好(上年BK媽媽教我的)

收, 做得詳盡d會好d.

咁張application form同埋佢要求的文件係咪整埋係個portfolio入面呢?定係張application form同埋文件要另外交呢?

原帖由 bb2 於 09-8-19 20:17 發表
咁張application form同埋佢要求的文件係咪整埋係個portfolio入面呢?定係張application form同埋文件要另外交呢?

我把application form 及其他資料放進clear file, 一齊交的.

星期日去 smc 個簡介會聽呀 ..

我星期日去唔到, 有冇人聽完番黎可以報下料....thx!

原帖由 happymama_jkc 於 09-8-20 10:51 發表
星期日去 smc 個簡介會聽呀 ..

原帖由 bb2 於 09-8-20 04:27 PM 發表
我星期日去唔到, 有冇人聽完番黎可以報下料....thx!

hi, bb2

我星期日去聽完之後, 上黎匯報下比你地知呀 ..

hi,

我琴日去聽完啦!! 今日上黎同大家匯報下先 ..

我琴日去到..就有女童軍帶我地上去 2 樓禮堂度坐, 而小朋友就去左 1 個班房入面睇卡通片同 drawing

我同我老公係度聽利主席介紹間學校 , 係介紹過程之中, 利主席好強調自己間學校放左好多資源去英文phonic語言方面, 而定中交就係用普通話去教, 係活動方面都好多.. 可能琴日小一同中一一齊去介紹, 所以有 d 亂, 之後我都有問個校長小學生會唔會都有 d 課外活動 , 佢話都會有, 會係好多方面去培育小朋友, 噤我問佢係面試誘面係點.. 佢話會睇個小朋友手腳協唔協調, 常識, 數學, 語言 (首先用英文, 唔識就用中文, 再唔識就先用普通話 , 都係唔識就無法啦.. 噤講..

我同我老公o既意見就係如果想比小朋友去學多國語言 d 一間係好因為佢地同我地個學習理念係一樣.. 如果紀律都可以 o既.. 因為 d 先生都幾惡噤.. 但可能 d 小朋友未必會讀得噤開心...因為會係語言迫得好緊佢地每一個音都要好正.. 如果d一間同真光小學都收我女女, 我會選擇真光, 因為佢會讀得開心d, d 一個只係我o既個人意見, 真正自己去選擇 ^^

You child will not feel a lot of pressure in learning English.  My experience (as well as what I heard from other parents), our kids has improved their English standard remarkably in a year time in oral, listening and writing.

The success is attributed the schools provision of a good language environment.  All school announcements are made in English.  All the classes except Chinese and Modern Languages are conduced in English.

happymama_jkc

我相信每個人聽完簡介會都會有唔同感受和見解; 我囡囡在此校準備升上小三, 我囡囡每日都好喜歡上學, 甚至喜歡上學考試, 因為她每日都可以見到好好的同學和老師, 有些老師係比較嚴格, 有些老師比較和藹可親; 我囡囡的班主任亦是位好老師, 午飯時間, 老師會坐在小朋友隔離一起進餐, 在我囡囡口中所知, 師生關係是十分之好. 另外語文方面, 有好多家長會認為學校會比較看重英文科, 但其實中英兩科的堂數是相若的, 中文科老師會搜集很多課外練習給小朋友做, 以增強學生對中文科的知識; 我囡囡和我以前都不懂普通話, 但囡囡在學校短短讀了兩時間, 已能不害羞地用普通話與別人交談, 甚至可以代表學校參加普通話朗誦比賽, 看見她的成績,我相信這全是學校和老師的心機和努力, 我亦很開心我囡囡能在此校讀書和成長.
我不是在反駁你在學校簡介會的見解, 亦不是要阻止你選擇"真光", 我只不過看了很多家長對學校誤解, 而講下對本校的親身感受而已.

原帖由 happymama_jkc 於 09-8-24 08:07 發表
hi,

我琴日去聽完啦!! 今日上黎同大家匯報下先 ..

我琴日去到..就有女童軍帶我地上去 2 樓禮堂度坐, 而小朋友就去左 1 個班房入面睇卡通片同 drawing

我同我老公係度聽利主席介紹間學校 , 係介紹過程之中, 利主 ...

原帖由 YoYoCheungMa 於 09-8-25 10:32 AM 發表
我相信每個人聽完簡介會都會有唔同感受和見解; 我囡囡在此校準備升上小三, 我囡囡每日都好喜歡上學, 甚至喜歡上學考試, 因為她每日都可以見到好好的同學和老師, 有些老師係比較嚴格, 有些老師比較和藹可親; 我囡囡的 ...

dear YoYoCheungMa

我聽完之後我覺得學校 o既理念同我一樣, 我都鐘意 d 一間學校, 同埋我都想比多 d 英語環境佢.. 因為我女女都怕講英文 (我地係度時) , 唔好意思, 我想問下除左學費外學校會唔會有咩費用仲要收 ? 同埋你介唔介意講你係住邊架 ? 我住係東涌 .. nice to meet u & 好多謝你o既經驗 , 我真係好想加深了解學校比女女有一個開心o既小學生活

thanks a lot

其實我囡囡在上小學之前, 都好怕講英文, 但受學校所影響, 佢會像其他小朋友一樣主動用英文和別人對話, 用英文答老師的問題, 甚至在家裡迫我一齊講英文和普通話, 我可憐啊. 除了學費, 只在學期初(9月1日)交$300(今年)書簿費, 如在學校叫午餐, 亦只是$16一餐(舊年).
我家住葵涌, 相對你們比較近吧!

原帖由 happymama_jkc 於 09-8-25 13:27 發表

dear YoYoCheungMa

我聽完之後我覺得學校 o既理念同我一樣, 我都鐘意 d 一間學校, 同埋我都想比多 d 英語環境佢.. 因為我女女都怕講英文 (我地係度時) , 唔好意思, 我想問下除左學費外學校會唔會有咩費用仲要收 ? ...

原帖由 YoYoCheungMa 於 09-8-25 06:17 PM 發表
其實我囡囡在上小學之前, 都好怕講英文, 但受學校所影響, 佢會像其他小朋友一樣主動用英文和別人對話, 用英文答老師的問題, 甚至在家裡迫我一齊講英文和普通話, 我可憐啊. 除了學費, 只在學期初(9月1日)交$300(今年) ...

Dear YoYoCheungMa

噤你係坐校車定自己送你女女返學 ?
其實我都有好多野想請教下你 .... HAHA
THANKS

我也很想知道如果自己送,學校門口可以停車嗎?
還有,請問在那裡可以知道校車的路線?我在學校的website找來找去都找不到,請幫幫忙,謝謝. ^^

THANKS

我會送阿囡上學, 但放學就搭校車.

原帖由 happymama_jkc 於 09-8-26 07:42 發表

THANKS

原帖由 shiuchen 於 09-8-26 08:47 發表
還有,請問在那裡可以知道校車的路線?我在學校的website找來找去都找不到,請幫幫忙,謝謝. ^^

其實我都有好多野想 ...

shiuchen,

學校門口係可以停車, 但係只可以放下小朋友就走. 因為早上有時會有警察.
學校website 係冇校車路線. 你住邊區呀??
其實係一家四口子

shiuchen

停車可停英華街. 學校website沒有校車路線, 如你要在那裡上落車, 一定要問下校車負責人.

原帖由 shiuchen 於 09-8-26 08:47 發表

其實我都有好多野想 ...

回覆 2# 一家三口 的文章

YoYoCheungMa.一家三口 ,謝謝你們呀!
我是住深井區的,有在樓下看過St. M的校車,但不知是不是真的是接st.M的學生,因為車上好像不只一種校服.
如果早上自己送,放學坐校車,收費是怎計算的呢?
謝謝你們!^^