用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試
go

自行面試 [複製鏈接]

自行面試, 5級鋼琴有用嗎 ?
呀仔未考 5 級, 有必要急急考 5 級寫靚個 portfolio 嗎 ?

另外, d 學校睇唔睇 pet, ket 的成績 ?

自行面試, 有無人即時交 portfolio 比學校 ?

thx
   0    0    0    0

面試時, 7級8級都唔少人, 5級似乎...

原帖由 CFaHB 於 09-8-17 10:12 發表
自行面試, 5級鋼琴有用嗎 ?
呀仔未考 5 級, 有必要急急考 5 級寫靚個 portfolio 嗎 ?

另外, d 學校睇唔睇 pet, ket 的成績 ?

自行面試, 有無人即時交 portfolio 比學校 ?

thx ...

其實考級成績重要d, 還是比賽成績重要d呢?

原帖由 neighbour931 於 09-8-18 02:01 發表

學業成績最重要。另外,portfolio自行報名時就要交。

Hi! 我是路過的,有小小嘢想講。

據經驗及理解,其實成績是首要,校外比賽〈校內比賽獎項認受性較低〉獎項也有以證實力的作用,其次,眾多樂器中鋼琴並沒有很大的優勢(小兒也是巳考取四級鋼琴試),因為現今不少學校多組成中/西的管/弦樂團參加各項比賽,一般鋼琴演奏沒法佔取席位,反而那些小/中/大提琴或單/雙簧管、琵琶/二胡.........等等,能參與其中。此外,本人也曾在某英中的升中講座中聽到講者明言:樂器中習鋼琴者是不會獲加分的。
如純粹為鋪排升中,本人認為考五級試幫助不大(反而有參加校際音樂節鋼琴比賽得獎更好)。
現階段最好先準備考好第二次呈分試,另校外比賽獎項(包括學術、藝術、體育等)證明個人專長、社會服務經歷(如義工),也很有幫助。當然不同學校有同收生標準,所以要看看你的心儀學校的要求作案。
希望本人的愚見可以幫倒你。

岩, 學校成績(名次)最緊要

原帖由 neighbour931 於 09-8-18 02:01 發表

如講樂器, 我覺得比賽得到獎項比考級得到distinction重要.

原帖由 candytl 於 09-8-18 13:52 發表

如講樂器, 我覺得比賽得到獎項比考級得到distinction重要.

有聽過有d小朋友有5級程度去2/3級比賽, 至在搏攞獎.....

原帖由 LittleKidult 於 09-8-18 14:15 發表

有聽過有d小朋友有5級程度去2/3級比賽, 至在搏攞獎.....

咁要睇小朋友幾歲, 10歲攞GR. 2冠軍同5-6歲攞GR. 2冠軍, 中學校長知道有乜分別的.

自行面試要有好的校內成績(全級頭20名)和操行,最好還有一些有認授性/代表性的獎項—例如:英國文化協會的Flyer級別或以上、奧數或一些中學級別的數學比賽、傑出學生獎、中文或英文朗誦頭二名等,再加上面試的表現。

至於課外活動,則要查清楚那間學校的收生取向,例如:伊中喜歡收有玩體操的學生。

祝各位子女考到心儀的中學!

原帖由 marius 於 09-8-18 11:11 發表

學業成績最重要。另外,portfolio自行報名時就要交。

Portfolio 入面除左証書/獎狀/成績表外, 要唔要有d學校作文 / 工課 / project & 其他 ?  

我仔的成績表內係沒有寫名次, 係5係只睇成績 ?
原帖由 johnmon 於 09-8-18 18:48 發表

自行面試要有好的校內成績(全級頭20名)和操行,最好還有一些有認授性/代表性的獎項—例如:英國文化協會的Flyer級別或以上、奧數或一些中學級別的數學比賽、傑出學生獎、中文或英文朗誦頭二名等,再加上面試的表現。

至於 ...

中學可以攞到報考學生既"次第排名", 通常計呢個多.
原帖由 sumyee 於 09-8-19 16:57 發表
我仔的成績表內係沒有寫名次, 係5係只睇成績 ?

Thanks for your reply.  今晚返去話個仔知道係有排名的, 因佢以為冇人知. 求求其其搵書.
原帖由 LittleKidult 於 09-8-19 17:19 發表
中學可以攞到報考學生既"次第排名", 通常計呢個多.
‹ 上一主題|下一主題