用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....?? ...
go

你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....?? [複製鏈接]

你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....??

我第一個月已經幫仔仔訂左飯啦...

但係之後我就諗緊好唔好幫仔仔整飯盒,我又怕整左俾他,他又唔食呀..???
   0    0    0    0

原帖由 wanye寶貝 於 09-8-16 03:20 發表
你會幫你既仔女選擇在校訂飯或自己整飯盒呢....??

我第一個月已經幫仔仔訂左飯啦...

但係之後我就諗緊好唔好幫仔仔整飯盒,我又怕整左俾他,他又唔食呀..??? ...

我自己整

醒目開學勳章

如果係全職媽媽就自己整啦.

我訂的,等佢知道幾難食都要食.

和肚痛一齊肚痛.
無知是福

原帖由 wanye寶貝 於 09-8-16 03:20 發表
但係之後我就諗緊好唔好幫仔仔整飯盒,我又怕整左俾他,他又唔食呀..??? ...

既然如此, 你可以同仔仔商量。

我仔仔要求我幫佢做飯盒, 我地一齊選購飯盒等配件。但學校一安排訂飯, 佢又一窩蜂想和其他同學仔一樣訂飯。 兩個月後, 佢就叫我幫佢做飯盒。 佢話訂飯都幾好味, 但飯盒太大, 食唔晒好浪費, 都係媽媽煮好, 可以食少d。  (我係在職媽媽, 晚上切好醃好, 早上煮; 順便做多個自己帶返工。)
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

我囡要求一個月訂飯, 一個月帶飯.....佢話冇咁悶喎!

我個大仔讀小一開始都係一月帶飯,一個月訂飯.
真係冇咁悶.

個細仔,今年都讀小一,佢吃飯很慢很慢又吃得委小
, 我冇訂比佢, 會帶飯啦

我做過義工,d 學校飯盒幾好食,唔係好大,有營養。至於自己帶,有個家長話、因為一星期五日,餐己整 d 送,唔變化得好多,食左幾個月都轉返校訂。

.

我多數會自己整,反正自己返工都要帶,而且感覺上比較健康,即使供應商講到幾健康都好…

我多數會自己整,反正自己返工都要帶,而且感覺上比較健康,即使供應商講到幾健康都好…

I plan to do it myself before,
Now I change my mind, I'll order,
because my doughter school supplier is 德國漢莎....

我做過家長義工,照顧學生LUNCH, 看到吃飯合的,多数吃剩95%, 除了吃PIZZA那天. 帶飯的同學,多數吃完 .

原帖由 happyfarm 於 09-8-22 20:51 發表
我做過家長義工,照顧學生LUNCH, 看到吃飯合的,多数吃剩95%, 除了吃PIZZA那天. 帶飯的同學,多數吃完 .

個飯盒好細 bor,大人就要吃兩盒

原帖由 KT0603 於 09-8-24 15:17 發表
我仔仔今年升小二,佢係"強烈"要求我煮飯俾佢食. 因為學校訂飯嘅size太細,食唔飽. 飯團size嘅白飯,環保喎,就算"TIM"飯都只會有汁無餸,仲要好貴$18:;pppp:!!!!!
所以舊年只係訂咗兩個月就唔訂啦. 未有耐放完暑假,仔仔 ...

我覺得真係細左點,不過見到小朋友多數都食唔晒,只有蒸飲及粿米雞比較大點。

原帖由 KT0603 於 09-8-25 12:27 發表
就係囉! 好多小朋友正餐都好細食,但食零食就太多. 我仔仔係"飯桶仔",所以學校訂飯嘅佢份量就唔夠啦! 他學校的午餐唔係食飯盒,係派飯菜,味道還可以,飯餸亦新鮮. 但d大集團都係"食水深",以環保為名,份 ...

食得真係好,我囡囡食得一半。

原帖由 KT0603 於 09-8-25 12:27 發表
就係囉! 好多小朋友正餐都好細食,但食零食就太多. 我仔仔係"飯桶仔",所以學校訂飯嘅佢份量就唔夠啦! 他學校的午餐唔係食飯盒,係派飯菜,味道還可以,飯餸亦新鮮. 但d大集團都係"食水深",以環保為名,份 ...

Hi KT0603 請問你仔仔學校是那一家飯菜供應商? 飯團size的飯似乎很過份喎, 我女雖然吃得慢, 但也可以吃3/4 大人飯碗, 也很喜歡吃蔬菜 (但她不吃瓜的), 菜都唔多條很難接受啊
‹ 上一主題|下一主題