用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問寶琳邊間幼稚園同小學好??
go

想問寶琳邊間幼稚園同小學好?? [複製鏈接]

買左樓係寶琳..有冇媽咪可以講下附近有邊D小學同幼稚園好?大概12-1月先搬去..知唔知要點搞轉校?係咪應該等9月1開學先搞呢?我個女黎緊小3,個仔剛剛開學K1...有冇媽咪可以教教我要點做呀?唔該.
   0    0    0    0

原帖由 oscar1117 於 09-8-16 02:05 發表
買左樓係寶琳..有冇媽咪可以講下附近有邊D小學同幼稚園好?大概12-1月先搬去..知唔知要點搞轉校?係咪應該等9月1開學先搞呢?我個女黎緊小3,個仔剛剛開學K1...有冇媽咪可以教教我要點做呀?唔該. ...

小朋友, 最好就9月新學年就返新學校, 辛苦頭几個月先.

寶琳  --  幼稚園, 可以考慮易澤豐, 翠茵小宇宙 或 茵怡的宣道幼稚園, 想程度深d, 可以去遠小小的德寶

寶琳  --  小學, 陸慶濤, 梁潔華,  或 遠小小的 黃永樹

你儘快, 一間間打去問下, 有無位, 趕係9月頭開學啦!

祝, 一切順利

GogoCheung,首先唔該哂你呀.因為我依家住係香港區..如果9月轉哂2個小朋友過去會比較難搞..同埋我又未肯定幾時搬到,我估隨時要1月.依家係擔心學校唔收轉校生.同埋我申請退學係咪要寫信?要點寫?如果我一月搬,咁我應該幾時通知原學校?幾時開始搵學校呢?....THX

醒目開學勳章

將軍澳比較好的幼稚園的插班生都比較難入
我想你要先申請留位先
如果是私校則不用,只需早1~2個月申請就可以啦
如果你現在是用學劵的,那走的時候記得拿回到新的
不過學校會提你
如果你接受到走遠一些
在茵怡有一間全日的幼稚園是比較熱門-播道會茵怡

原帖由 oscar1117 於 09-8-16 16:36 發表
GogoCheung,首先唔該哂你呀.因為我依家住係香港區..如果9月轉哂2個小朋友過去會比較難搞..同埋我又未肯定幾時搬到,我估隨時要1月.依家係擔心學校唔收轉校生.同埋我申請退學係咪要寫信?要點寫?如果我一月搬,咁我應該 ...

其實, 你有無考慮, 小學個小朋友, 唔轉校, 日後, 由將軍澳坐過海校車返學, 到中學先考慮返回將軍澳讀.  你小學果個, 讀緊邊區小學, 如果學校有中學, 而你個小朋友, 又讀得好地地, 就唔好轉啦!

幼稚園果個, 插下學期都無問題, 大不了, 到時讀私幼如德宝或比華利.

對唔住, 我未辦過退學及轉校, 提供唔到資料給你, 希望, 其他媽咪幫到你

死喇..突然記得一樣野..我個仔依家讀緊既幼稚園係牟利學校,咁我依家諗住比佢讀番非牟利學校,但我冇學卷係手,依家可唔可以申請番架?因為買左樓,咩都重皮左..想慳D...Ziyi,你講既播道會茵怡係咪唔係寶琳?學費要幾多左右呀,同埋想知道幼稚園有冇校車搭架?大概又要幾錢一個月?GogoCheung,我個女黎緊升小3,讀緊官立小學,其實佢d成續都唔係太好,我都有點擔心搵唔到學校轉,佢逄測驗考試都一定病,覺得佢讀得好大壓力,好想趁呢個機會比佢轉d活動式教學既學校,梁潔華小學係唔係活動教學?唔該哂你地^^

醒目開學勳章

播道會茵怡是在茵怡花園,新都城3期隔壁,有天橋連在一起,算係寶琳,因新都城在MTR寶琳站隔壁,基本上除非你住旭輝台,怡心園,否則全程天橋,下雨不用打傘
就算是旭輝台,怡心園只要過馬路,很近的
可用學劵,申請表要親身去拿,插班可能機會會大過K1申請
因真的很熱門
減了學劵後約1500 per month

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/pevs.htm#a3
以上是學券的web site, 希望幫到你

原帖由 oscar1117 於 09-8-17 00:39 發表
死喇..突然記得一樣野..我個仔依家讀緊既幼稚園係牟利學校,咁我依家諗住比佢讀番非牟利學校,但我冇學卷係手,依家可唔可以申請番架?因為買左樓,咩都重皮左..想慳D...Ziyi,你講既播道會茵怡係咪唔係寶琳?學費要幾多左 ...

醒目開學勳章

100% agreed
如果小學那個的負擔得起就不要轉,因TKO的小學校網算ok,但中學就很很普通,只有1所英中
轉了入TKO,升中時不太好

如果其他半日的非牟利幼稚園,平均約500~600 per month,保良局的功課不太多,但很好了
全日的非牟利幼稚園約1500~2000 per month,12 個月
是為了方便父母上班的, 交多幾佰元,可有托管至6:00pm左右
有一些父母就算有工人,但不太放心的都會這樣,減少工人單對單的時間,因為工人又要做家務cooking,同時看小朋友

原帖由 GogoCheung 於 09-8-16 17:35 發表

其實, 你有無考慮, 小學個小朋友, 唔轉校, 日後, 由將軍澳坐過海校車返學, 到中學先考慮返回將軍澳讀.  你小學果個, 讀緊邊區小學, 如果學校有中學, 而你個小朋友, 又讀得好地地, 就唔好轉啦!

幼稚園果個, 插下學 ...

我搵唔到播道會茵怡幼稚園..搵到 基督教宣道會茵怡幼稚園(將軍澳茵怡花園第7座平台1樓)係咪呢個?佢地依家開左學未架?我係咪應該打定去留位至1月,定還是依家太早呀?THX

醒目開學勳章

1.不是這間 - 是 香港基督教播道會聯會中國基督教播道會茵怡幼兒學校Address: 新界將軍澳貿泰路8號茵怡花園第一座平台
2. 已經開學了,因她是全日的,而且有N1,所以暑假很短,方便上班的父母
3. 唔早啦,你現在去申請,其實是waiting list,要看有沒有人搬走而退學

原帖由 oscar1117 於 09-8-17 09:44 發表
我搵唔到播道會茵怡幼稚園..搵到 基督教宣道會茵怡幼稚園(將軍澳茵怡花園第7座平台1樓)係咪呢個?佢地依家開左學未架?我係咪應該打定去留位至1月,定還是依家太早呀?THX ...

打左去問,佢話都有一班人排緊waiting list,叫我照填表拎輪侯no,又叫我唔好只係申請佢地.咁..我想問...除左呢間,重有邊幾間好既非牟利全日幼稚園?本身住緊香港區,對寶琳唔係好熟悉,可唔可幫幫我.thx

醒目開學勳章

全日而我覺得又好的在TKO是一定要輪隊,second choice 我會選擇救世軍明德幼兒園 (但通常這兩間都要BB一出世排隊 )

其他有一些是部份班是全日的,但也很full因為都是熱門:
1. 保良局易澤峰幼稚園
2. 基督教宣道會香港區聯會將軍澳宣道幼稚園

餘下可能有位的全日幼稚園,最有機會的是:
青衣商會將軍澳幼稚園

也可試下: 保良局蔡繼有幼稚園

原帖由 oscar1117 於 09-8-19 10:00 發表
打左去問,佢話都有一班人排緊waiting list,叫我照填表拎輪侯no,又叫我唔好只係申請佢地.咁..我想問...除左呢間,重有邊幾間好既非牟利全日幼稚園?本身住緊香港區,對寶琳唔係好熟悉,可唔可幫幫我.thx ...

醒目開學勳章

梁潔華是活動教學,而且是一條龍,如果你覺得你囡囡現時讀得很辛苦,其實可以考慮.
但決定前真的要想清楚,不要後悔,因TKO中學真的很普通

原帖由 oscar1117 於 09-8-17 00:39 發表
死喇..突然記得一樣野..我個仔依家讀緊既幼稚園係牟利學校,咁我依家諗住比佢讀番非牟利學校,但我冇學卷係手,依家可唔可以申請番架?因為買左樓,咩都重皮左..想慳D...Ziyi,你講既播道會茵怡係咪唔係寶琳?學費要幾多左 ...

ziyi ..我1月搬既地方係怡心園..所以一直希望小朋友可以在附近讀書..咁如果照你所講既其他幼稚園,係唔係可以搭校車,如果搭校車,係咪要好早就出門口?至於梁潔華小學既一條龍中學叫咩名呀,梁潔華小學既口碑好嗎...其實我都心大心細,唔知轉唔轉好..

想問其實依家我幫個女轉左校既話..咁第時細仔係咪都可以有分入到個間小學?剛剛問左保良局易澤峰幼稚園
佢話有位..叫我真係決定左就去報名..不過好奇怪,K1冇全日班,要K2先有.呢間好D定香港基督教播道會聯會中國基督教播道會茵怡幼兒學校好D?THX

醒目開學勳章

香港基督教播道會聯會中國基督教播道會茵怡幼兒學校

原帖由 oscar1117 於 09-8-19 13:38 發表
想問其實依家我幫個女轉左校既話..咁第時細仔係咪都可以有分入到個間小學?剛剛問左保良局易澤峰幼稚園
佢話有位..叫我真係決定左就去報名..不過好奇怪,K1冇全日班,要K2先有.呢間好D定香港基督教播道會聯會中國基督教 ...

醒目開學勳章

1.大部份TKO的幼稚園都有區內校車,幾早就要問學校啦
2. 順德聯誼總會鄭裕彤中學
3. 對我來說,梁潔華在TKO是好的,當然較最top那幾間津貼學校如馮晴,黃永樹,將天可能有小小距離,但上述的都應該是有精英班,如果入唔到精英班,其實都沒有分別,而且我個女的同學有哥哥的也叩門也入這間,她有幾個選擇情況下:陸慶濤/宣基/梁潔華.
4.如果你個女真的轉入TKO,當然細佬可以成為世襲生入返同一間啦.
p.s.學劵現在好寄信申請,我無記錯到政府批下來寄回那張學劵要差不多6個星期. 所以現在申請啦

原帖由 oscar1117 於 09-8-19 13:14 發表
ziyi ..我1月搬既地方係怡心園..所以一直希望小朋友可以在附近讀書..咁如果照你所講既其他幼稚園,係唔係可以搭校車,如果搭校車,係咪要好早就出門口?至於梁潔華小學既一條龍中學叫咩名呀,梁潔華小學既口碑好嗎...其實 ...

原帖由 oscar1117 於 09-8-19 13:38 發表
佢話有位..叫我真係決定左就去報名..不過好奇怪,K1冇全日班,要K2先有.呢間好D定香港基督教播道會聯會中國基督教 ...

其實2間幼稚園都ok. 提供多D資料,有間直資保良局英中 Law"s 係怡心苑"格嚟". 第一界會考成績出左. 都OK.

醒目開學勳章

是的,但與陸慶濤是一條龍,如果想入,最好入陸慶濤.否則都不用想,因為陸慶濤的網頁都有寫已經有協議兩年後開始畢業的小六生可直接過度羅氏, 原因是陸慶濤4年前才轉直資

原帖由 cfpa 於 09-8-19 14:21 發表

其實2間幼稚園都ok. 提供多D資料,有間直資保良局英中 Law"s 係怡心苑"格嚟". 第一界會考成績出左. 都OK.
‹ 上一主題|下一主題