用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 ♣ 09/10 2J ♣
樓主: wasyinyin
go

♣ 09/10 2J ♣ [複製鏈接]

Hi,

Moses is a lot better la, don't worry......, he was so happy to join the birthday party.  We can have gathering later, let the kids play together and knowing each other.

katie

Moses ma ma

我今日帶bosco返學, 見到moses ... [/quote]

yiuyiubama

Marco同我講本'星星簿'唔使做架喎. 不過佢同King Yiu 有d 出入喎, 佢第一版寫左6個單字, 最尾果版寫左一個詞語.  我諗呢本野係比佢地知道自己學寫左d 咩字.

原帖由 yiuyiubama 於 09-9-21 22:57 發表
Dear all,

Today the "Star " book was distributed and I found that King Yiu had written 七個中文字 on the 1st page and only 兩個中文字 on the last page.  Is it correct to write on the last page? what  ...

各位

10月1日KV 旅行, 我臨時有時唔去得, 你地邊位想補上? 我地一家(2大2小).

景堯話佢係學校唔敢飲水( 啲水放學先係保姆車飲),又話唔敢着外套, 又唔肯帶cake返學校話怕食得慢 ( 只肯帶餅 ), 你地知唔知有幾多時間食茶點? 你地小朋友又有無講啲乜嘢比你聽, 分享吓啦!

yiuyiubama

早期問過Miss Lam佢話約20分鐘, 食完野可以去playground玩.  我都發覺bosco這一兩天係學校都無飲水.

Arthur呢幾日都係飲好小水,茶點就食好多,佢話趕住出去玩,唔夠時間飲水。Briefing個日話10分鐘食10分鐘玩
原帖由 fannie_y 於 09-9-24 15:10 發表
yiuyiubama

早期問過Miss Lam佢話約20分鐘, 食完野。可以去playground玩.  我都發覺bosco這一兩天係學校都無飲水.
Arthur 媽媽

Hello 景堯媽咪,

逸翹都係呀,之前湊佢放學見佢d茶點仲未食完,佢話係呀,因為唔夠時間食呀,所以無食晒囉.其實我覺得K2同K1真係一個天一個地呀,d老師真係tough咗好多呀.有日送阿囡返學,佢已經撓咗條水壺繩喇,不過可能撓得唔好鬆鬆哋,跟住Miss Lam即刻叫佢返轉頭再撓過,有時都會覺得會唔會太嚴呢?不竟都係4歲人仔o姐.但又唸返轉頭唔嚴又點教出d好的學生呢?!

原帖由 yiuyiubama 於 09-9-23 16:29 發表
景堯話佢係學校唔敢飲水( 啲水放學先係保姆車飲),又話唔敢着外套, 又唔肯帶cake返學校話怕食得慢 ( 只肯帶餅 ), 你地知唔知有幾多時間食茶點? 你地小朋友又有無講啲乜嘢比你聽, 分享吓啦! ...

逸翹媽咪,

逸翹係唔係無返幾日學? 昨日Brandon返來都同我講逸翹仲未返. 跟住仲問我唔知逸翹今日返唔返.

Hi all,

昨日見成版"H"已經o係學校寫哂仲改埋. 我問Brandon點解. 佢話Ms Yu話校長話2J小朋友好叻. 所以請佢地寫哂全版.

Updated list below:

黃組
amymitpro------Arthur 梁肇麟------K1F

藍組

fannie_y------Bosco
張珽僖------K1F
katieng------Moses Law------K1B
ManKeimama------Victoria 羅曼琦------K1E
Carrie_Yip------逸翹------K1B
yiuyiubama------張景堯------K1B (組長)

紅組

Suchoy------
龔杏葩------K1C
wasyinyin------Brandon ------K1C
(組長)
Kat------Marco Chan------K1C
B仔媽媽------胡灝晉------K1C

Others:

紅組

觀政
子淵
翁哲
Arthur Pui
Jeanniesa Chan
Samatha Leung
Brian Wong

藍組

蒲曼兒
張銳文
Rachael Yeung
Mok Tsz Kiu

黃組

朱善衡
Jake
許浩朗
Yuen Yiu Hei

係呀, Marco 上個week 又係唔飲水, 比我話左佢幾日, 佢先飲左少少咋. 咁係咪唔使帶成支水咁多呢?

我問阿仔係咪吃完茶点去playground玩, 佢話無, 係唱吓歌仔, 都唔知真定假...

請問是否做第二批 show & tell? 景堯話佢要做, about 秋天, 但我又收唔到notice, 是否會派notice 比要做的小朋友才prepare??

Many thanks!!

只係update個list, 因為之前放咗係頂,
黃組
amymitpro------Arthur 梁肇麟------K1F

藍組

fannie_y------Bosco
張珽僖------K1F
katieng------Moses Law------K1B
ManKeimama------Victoria 羅曼琦------K1E
Carrie_Yip------逸翹------K1B
yiuyiubama------張景堯------K1B (組長)

紅組

Suchoy------
龔杏葩------K1C
wasyinyin------Brandon ------K1C
(組長)
Kat------Marco Chan------K1C
B仔媽媽------胡灝晉------K1C

Others:

紅組

觀政
子淵
翁哲
Arthur Pui
Brian Wong

藍組

蒲曼兒
張銳文
Mok Tsz Kiu

黃組
梁肇麟 Arthur - K1F  [amymitpro]
朱善衡
Jake
許浩朗
Arthur 媽媽

藍組

Bosco 張珽僖 - K1F [ fannie_y ]

Moses Law- K1B [katieng]
Victoria 羅曼琦- K1E [ManKeimama]
逸翹 - K1B [Carrie_Yip]
張景堯 - K1B (組長) [yiuyiubama]
蒲曼兒
張銳文

Mok Tsz Kiu

紅組

龔杏葩 - K1C [Suchoy]
Brandon - K1C
(組長) [wasyinyin]
Marco Chan- K1C [Kat媽]
胡灝晉 - K1C [B仔媽媽]
觀政
子淵
翁哲
Arthur Pui
Brian Wong

黃組
梁肇麟 Arthur - K1F  [amymitpro]
朱善衡
平凱文Jake
許浩朗
Ariana
Kristy

Kat媽,

Brandon話Marco好多時都上堂去洗手間. 會唔會Marco返學前都飲好多水? 其實Ms Lam都擔心佢地自己上落樓梯太多. Ms Lam都提過小朋友最好返課室前去一次. 盡量唔好上堂去. 所以咁佢地可能變成唔敢飲太多水

原帖由 Kat媽 於 09-9-27 11:20 發表
係呀, Marco 上個week 又係唔飲水, 比我話左佢幾日, 佢先飲左少少咋. 咁係咪唔使帶成支水咁多呢?

yiuyiubama,

可能都唔係日日有得出去玩. 聽Brandon講都話係太熱. 所以無出去玩. 怕會嘔.

Brandon做咗show and tell. 佢帶bb相. 老師會有通告派比將要做小朋友邊個日子左右會做. 好似K1咁.

原帖由 yiuyiubama 於 09-9-29 11:06 發表
我問阿仔係咪吃完茶点去playground玩, 佢話無, 係唱吓歌仔, 都唔知真定假...

請問是否做第二批 show & tell? 景堯話佢要做, about 秋天, 但我又收唔到notice, 是否會派notice 比要做的小朋友才prepare??

Many than ...

HI各位,

好耐無上網啦.你哋哩排點呀?

wasyinyin,

多謝Brandon關心呀,逸翹今個星期一開始返學啦.
係呀,逸翹病咗好多日呀,都係嗰d流感囉,所以好返都要比佢隔離吓先好返學囉.

Miss Lam都好有心打過電話比我問候逸翹,佢話逸翹可以係放假嗰段時間補做返d功課.不過想請問吓各位媽咪,上個星期有無做過黙書呀?你哋估係咪多數放完哩個long weekend係咪好大機會有黙書同埋test呢?

原帖由 wasyinyin 於 09-9-25 15:02 發表
逸翹媽咪,

逸翹係唔係無返幾日學? 昨日Brandon返來都同我講逸翹仲未返. 跟住仲問我唔知逸翹今日返唔返.

景堯媽媽,曼琦媽媽,Moses媽咪,
好高興係10月1 日既gathering認識到你哋, 希望日後有多d機會一起.
Arthur 媽媽

原帖由 yiuyiubama 於 09-9-29 11:06 發表

Many than ...
Arthur 媽媽

wasyinyin

Brandon 講得無錯, Marco 係成日都要去廁所架, 因為佢飲一杯水, 可以係半小時內去2次架, 咁佢咪唔敢飲水囉, 不過我叫佢一定要飲水, 仲有叫佢唔可以忍, 同埋我話左比Miss Lam 知佢係咁, 所以佢要成日去廁所囉.

Marco 無講過話要show and tell 喎.

[/quote]Hello,
曼琦話 her best friend in school is 張銳文 ??????
Parents Day on 10/17 at 12pm, how about you???
‹ 上一主題|下一主題