用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華德下午校
go

華德下午校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問o下各位對華德下午校既評價如何!!!?
如果20分自行分配選華德下午校機會大唔大呢!?  
   0    0    0    0
你快樂~~~所以我快樂~~~

機會大!

有關下午校的介紹, 你可以從我blog入面華德下午校的分類, 略知一二.

Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

醒目開學勳章

Thx~~~ Uncle-DOS,

睇你個blog見你對學校應該都幾滿意, 但係點解你要同細仔報直資同私小既!!!?

原帖由 Uncle-DOS 於 09-8-15 22:22 發表
機會大!

有關下午校的介紹, 你可以從我blog入面華德下午校的分類, 略知一二.

點解有多人都只問下午校..咁上午校有乜問題呀?

下午校是新校舍嘛,早幾年還面臨收生少情況,當落實新校舍誔生,收生人數就大增了,也是無可口非:idea:

班 級 結 構 資料

07-08年 (2008年4月8日的註冊人數)   

小一 班數 :  3 學生人數 :  66

小二 班數 :  3 學生人數 :  75

小三 班數 :  2 學生人數 :  56

小四 班數 :  4 學生人數 :  109

小五 班數 :  4 學生人數 :  130

小六 班數 :  4 學生人數 :  120

總數 :  20 總數 :  556

最重要的是今年報讀人中20分的人數是否有增加?????

由原本20分不用抽籤競爭變為需要由抽籤決定就少了優勢了。

我睇到有三個影響20分優勢之條件:
 1.報名人數年年增加(新校舍)
 2.轉為小班教學了
 3.進步中的小學(入Band 1情況)

咁本來我諗住得15分都想入華德但現在咪好渺茫.....

都未必,世事無絕對.......:idea:
只要是心儀的就別輕易放棄....:idea:
新校落在41網就變得多人爭...:idea:
真是地靈人傑..........:idea:

原帖由 lro14sheung 於 09-8-18 12:18 發表
咁本來我諗住得15分都想入華德但現在咪好渺茫.....

多謝你的鼓勵
我其實只想找間真正活動教學, 反學反得開心的小學比個女咋..
真是唔容易...

別客氣::" />
非常認同,真的唔用易
不知是否我的錯覺呢
BK內比較少有小一二三之家長分享,
選校心得都比較少有過來人的分享,
我們仍需努力:D

原帖由 lro14sheung 於 09-8-19 17:39 發表
多謝你的鼓勵
我其實只想找間真正活動教學, 反學反得開心的小學比個女咋..
真是唔容易...

原帖由 小湘 於 09-8-17 10:39 發表
Thx~~~ Uncle-DOS,

睇你個blog見你對學校應該都幾滿意, 但係點解你要同細仔報直資同私小既!!!?

只怪政府的多變教育政策, 一條龍直資學校的課程設計較穩定和貼心.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

醒目開學勳章

多謝各位既分享, 原本仲諗住有20分, 個心都定番d
不過睇返近兩年d報讀人數咁多, 都有d擔心, 不過我都會搏一搏, 反正都係得e間有20分!!  希望第一階段順利入到啦~~~

點解唔選同系小學福德學校上年升中不錯獲派首三志願共76%,派獲首志願者佔61%。09年應屆畢業生能獲派理想中學,其中包括嘉諾撒聖瑪利書院、喇沙書院、民生書院、德雅中學、陳瑞祺喇沙書院 、沙田培英中學、鄧鏡波學校、基督教女青年會丘佐榮中學等

好開心見到個話題比較多人回應,我今年都想幫亞仔報華德呀, 但見你地咁講,我仔得基本分(15), 是否好渺茫呀!!我老公在油天畢業的=有20分, 如果比你地會博第一輪報華德定係去報油天呢? pls..

當然報啦!
20分好大機會,估你是校友吧!
就算突然多0左20分0既人報要抽籤,
你是校友,到時叩門表現出誠意都比較容易入呀!
華德都是一間好學校
預祝你成功

原帖由 小湘 於 09-8-24 17:26 發表
多謝各位既分享, 原本仲諗住有20分, 個心都定番d
不過睇返近兩年d報讀人數咁多, 都有d擔心, 不過我都會搏一搏, 反正都係得e間有20分!!  希望第一階段順利入到啦~~~ ...

本人唔係華德同油天的校友, 但我同你一樣都係想幫個仔報這3間學校 (油天舊校, 華德am, 華德pm), 我只得15分, 現正15/16第一輪報邊間好, 請問你哋這3間會點選呢? 點解? 有咩優點呢?

請比D意見. Thanks.

原帖由 stephanie0050 於 09-9-3 02:20 PM 發表
好開心見到個話題比較多人回應,我今年都想幫亞仔報華德呀, 但見你地咁講,我仔得基本分(15), 是否好渺茫呀!!我老公在油天畢業的=有20分, 如果比你地會博第一輪報華德定係去報油天呢? pls.. ...

請問有無人可以比D意見呀.
‹ 上一主題|下一主題