用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09/10 1C Dorset AM
樓主: JoshuaN
go

09/10 1C Dorset AM [複製鏈接]

係呀, 呀仔要7:50上車, 11:50先返到.
bosco 都好enjoy 音樂堂, 好開心喎.
呀仔琴日講話學"美國",我問佢有無學國旗, 佢話有,
問佢咩色, 佢話紅色,藍色, 本來想讚佢叻, 點知佢話
仲有綠色同黃色. 問佢旗上仲有mug呀?? 以為佢話
星星喇, 點知佢話有mickey 個頭喎!!!!

你好似仲有個仔讀k3, 就快要interview 咯喎,
咪好忙??

原帖由 graceshumwy 於 09-9-7 23:22 發表
以我所知, 若有英文名就多數叫英文名多, 好少叫中文名, 我阿仔同天佑隔好遠架, 差唔多係一頭一尾, 阿仔坐miss chan面前個位, 好近miss.
今日阿仔話唱打開雪櫃喎???咁攪笑!
我地住tseung kwan o, 你地都住得幾遠喎!  ...

Hi K1C mom and daddy,

您們好! 佷高興認識大家! 我的仔仔 Jayden 今年也就讀 K1C (Dorset). 他也提及在課堂上有卡通看 (? Big brother), 甚至有糖吃, 真有趣!

Yankeema

Yankeema,
Nice to meet you !!
你住邊區, 要唔要搭校車?

原帖由 YankeeMa 於 09-9-9 13:22 發表
Hi K1C mom and daddy,

您們好! 佷高興認識大家! 我的仔仔 Jayden 今年也就讀 K1C (Dorset). 他也提及在課堂上有卡通看 (? Big brother), 甚至有糖吃, 真有趣!

Yankeema ...

We live in Hung Hom and my son takes school bus 7:40am and comes back 11:30. He also enjoys school. He said that her teacher gave them stickers, marshmallow, seaweed and candy!

咁joshua都好另仔啦! 可以講到咁多嘢.

係呀! 你又知bosco有個哥哥讀k3呢? 而家真係好忙, 成日要去in學校, 諗起都頭痛呀!

原帖由 JoshuaN 於 09-9-8 14:13 發表
係呀, 呀仔要7:50上車, 11:50先返到.
bosco 都好enjoy 音樂堂, 好開心喎.
呀仔琴日講話學"美國",我問佢有無學國旗, 佢話有,
問佢咩色, 佢話紅色,藍色, 本來想讚佢叻, 點知佢話
仲有綠色同黃色. 問佢旗上仲有mug呀??  ...

係呀! miss chan成日送嘢比佢地架. 所以阿仔都好開心. 不過佢話妮兩日無玩slide囉. 只有講故事同唱歌咋.

原帖由 YankeeMa 於 09-9-9 21:12 發表
We live in Hung Hom and my son takes school bus 7:40am and comes back 11:30. He also enjoys school. He said that her teacher gave them stickers, marshmallow, seaweed and candy!

Hello 咁多位媽咪 :

真係唔好意思, 失蹤左咁多日  , 因為心情仍然非常緊張, 亞詩懶呢好小講學校d嘢架, 講都係一句起, 兩句止, 所以令到我好鬼唔放心, 於是前日, call左亞miss chan問下佢點囉, 跟住miss chan 話佢好ok, 大部份都跟到, 亦表現得好投入and好適應, 我呢兩日先安心d咋 回應下各位的討論先...我通常呢, 比麵包, 蛋糕仔&餅仔佢做茶點, 輪住咁比, 連續兩日一樣, 佢又唔"hou"架喇.  我地住土瓜灣的, 咁詩穎都係坐school bus返學, 嘩你唔好以為住得近, 車程快, 真係唔講你唔知, 佢8:10上車返學, ok的, but放學, 要12點先回到, 即係下星期開始, 要一點先落車, 要坐成個鐘架, 好慘, 佢好多時落左車, 個人都好呆下
唉, 仲有呀, 亞女今日返嚟, 開始有d作傷風呀, 你地d小朋友ok嗎 ?  另外呢我都想問下, 你地知唔知佢地係學校係咪會分組架 ?

咁咪好囉...而家放心晒, 唔使擔心啦!

反而我個仔今朝早話唔想返學呀 但放學問佢又話好心喎! 我諗佢都係懶.

傷風咁要睇緊d喇, 好彩妮兩日假期, 可以比佢好好休息吓啦.

分組...我相信係會有, 不過我問過阿仔, 佢話唔知!! (因之前哥哥讀k1時都有分組, 所以我諗應該有, 只係我個仔仲發緊夢唔知啫)
原帖由 judyysh 於 09-9-11 22:39 發表

真係唔好意思, 失蹤左咁多日  , 因為心情仍然非常緊張, 亞詩懶呢好小講學校d嘢架, 講都係一句起, 兩句止, 所以令到我好鬼唔放心, 於是前日, call左亞miss chan問下佢點囉, 跟住miss cha ...

我都有問亞仔佢邊組, 佢都係唔知喎.
佢淨係話miss chan 琴日講故事叫"聰明的小白兔",
講隻白兔捉左隻狐狸喎.

詩穎d 傷風好 d 未呀??
休息吓喇!!

原帖由 judyysh 於 09-9-11 22:39 發表

真係唔好意思, 失蹤左咁多日  , 因為心情仍然非常緊張, 亞詩懶呢好小講學校d嘢架, 講都係一句起, 兩句止, 所以令到我好鬼唔放心, 於是前日, call左亞miss chan問下佢點囉, 跟住miss cha ...

詩穎坐邊度架? 我問過阿仔, 佢只係識天佑唔識詩穎, 唔知係咪同佢坐得好遠呢?

阿仔本"兒童樂園"要做page9喎! 你地有無做呀, 阿仔仲強調笑哈哈唔可以做住, 只係做珠珠.

係呀我亞仔都話miss siu 叫佢地貼長珠珠,
其他d 記著唔使貼.  今日番黍 長珠珠側邊
miss chan 畫左粒星星俾佢.
佢話之前教左個"大"字,好似個人伸開手.
今日教個"腳"字, miss chan 話圖畫隻腳
咁大, 有毛, 係爸爸隻腳喎!
我問天佑識唔識bosco, 佢即刻話識, 我問佢
係咪好朋友, 佢話好好朋友, 問佢乖唔乖, 佢
話bosco 好乖!!

原帖由 graceshumwy 於 09-9-15 22:52 發表
阿仔本"兒童樂園"要做page9喎! 你地有無做呀, 阿仔仲強調笑哈哈唔可以做住, 只係做珠珠.

我問阿仔有無教過中文字, 佢話無...
天佑叻仔肯講比你知.
阿仔只係講過一次教英文, a for apple and a for aeroplane咋. 仲要問咗好耐先肯講.
係呀! 有粒星星呀!
其實bosco唔係乖, 只係佢太怕miss chan, 所以先樣樣都聽話咋.

原帖由 JoshuaN 於 09-9-16 17:10 發表
係呀我亞仔都話miss siu 叫佢地貼長珠珠,
其他d 記著唔使貼.  今日番黍 長珠珠側邊
miss chan 畫左粒星星俾佢.
佢話之前教左個"大"字,好似個人伸開手.
今日教個"腳"字, miss chan 話圖畫隻腳
咁大, 有毛, 係爸爸隻腳 ...

JoshuaN

今日阿仔終於都肯講學咗個"大"字同埋學咗個"腳"字, 真係話爸爸隻腳呀! 真攪笑, 我問點解唔話媽媽隻腳呢? 阿仔話係miss教係爸爸隻腳先啱. 呵呵 !
阿仔遲鈍過人, 今日先講緊幾日前教d嘢, 仲要係我同阿仔講話今日同miss chan傾電話, miss chan叫我問吓你知唔知學校學咗咩同埋有無識到同學仔...跟住佢先肯講多d嘢咋. 又話識咗個同學叫做(陳佐熙). 唔知真定假

graceshumwy,
小朋友就係咁嫁喇!!我亞仔都係, 一時就話上堂無
學過嘢, 一時問下問下, 又有野講出黎, 但係你都
唔知邊d真!!??
我問亞仔識唔識陳佐熙, 佢問番我佢係邊個黍嫁?? 哈哈!!

原帖由 graceshumwy 於 09-9-19 00:58 發表
JoshuaN

今日阿仔終於都肯講學咗個"大"字同埋學咗個"腳"字, 真係話爸爸隻腳呀! 真攪笑, 我問點解唔話媽媽隻腳呢? 阿仔話係miss教係爸爸隻腳先啱. 呵呵 !
阿仔遲鈍過人, 今日先講緊幾日前教d嘢, 仲要係我同 ...

亞仔今日返黍衫都未換, 第一時間就話
miss chan 叫佢番黍貼哈哈笑落本書度,
佢話鍾意兩個活動就貼兩個, 鍾意三個活動
就貼三個, 鍾意四個活動就貼四個.
miss chan 真係犀利, 教到亞仔返黍, 第一
樣野就係做功課.  如果佢以後讀書一直都有
呢個習慣就好喇.
佢話今日學左個"耳"字, 耳係用黎聽聲音嫁喎.

係呀! 阿仔喺校車已經做咗喇, 返到嚟仲即刻同我講佢已經做咗功課添, 之後睇handbook知道佢有notice, 但搵唔到...一問之下...佢話留咗喺車度... 真係比佢激c, 好彩佢有個哥哥喺度讀, 唯有睇哥哥嗰張囉. 跟住我同佢講叫佢以後唔好喺車度做功課. 唔係又會唔見嘢喇.

原帖由 JoshuaN 於 09-9-21 20:55 發表
亞仔今日返黍衫都未換, 第一時間就話
miss chan 叫佢番黍貼哈哈笑落本書度,
佢話鍾意兩個活動就貼兩個, 鍾意三個活動
就貼三個, 鍾意四個活動就貼四個.
miss chan 真係犀利, 教到亞仔返黍, 第一
樣野就係做功課.   ...

Hello 各位,

你地兩個仔仔都好醒呀, 好叻叻, 我個女就唔掂, 唔係好講到學校d嘢, 最叻就係第一時間, 食呀miss chan比佢d糖囉, 好彩你地講下咋, 唔係都唔知佢上堂做左d咩喇 個d哈哈笑貼紙係咪本書中間夾住個d呀 ?  因為我個女一派左本書, 就已經即時貼晒d貼紙喇, 佢話miss chan叫佢貼喎, 都stop唔到佢喇, 比佢激屎

原帖由 graceshumwy 於 09-9-22 01:09 發表
係呀! 阿仔喺校車已經做咗喇, 返到嚟仲即刻同我講佢已經做咗功課添, 之後睇handbook知道佢有notice, 但搵唔到...一問之下...佢話留咗喺車度... 真係比佢激c, 好彩佢有個哥哥喺度讀, 唯有睇哥哥嗰張囉. 跟住 ...

Bosco 咁乖,真係第一時間就做功課喎!!

原帖由 graceshumwy 於 09-9-22 01:09 發表
係呀! 阿仔喺校車已經做咗喇, 返到嚟仲即刻同我講佢已經做咗功課添, 之後睇handbook知道佢有notice, 但搵唔到...一問之下...佢話留咗喺車度... 真係比佢激c, 好彩佢有個哥哥喺度讀, 唯有睇哥哥嗰張囉. 跟住 ...
‹ 上一主題|下一主題