用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 請各位玄圓家長比d意見,thx
go

請各位玄圓家長比d意見,thx [複製鏈接]

小兒今年升k2,距離報讀小一重有一年鬆D時間.玄圓小學是我心儀的學校.我當然知道競爭大(不易考入).所以希望各位家長比D意見我.

首先講下背景,
1.小兒讀兆安隹寳 (主要用中文上堂), 今年九月升k2
2.由奶奶揍 (只講廣東話), 無工人
3.每星期,上一小時English playgroup, 一小時phonic, 有時我同老公會同小朋友講下英文,但不會講國語
4.每星期,上一小時音樂玨,準備半年後學鋼琴

請為以下問題比意見,謝謝.
1.在這一年,我應該點樣為佢裝備, 例如需唔需要考D證書(好似過份左d)
2.到interview時,佢的英文和國語要達到咩水平先得 (即使lucky考入, 我最擔心小兒跟唔上課程,到時令到佢失去學習興趣和信心,又返唔到轉頭,都唔知點算)

謝謝.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

1. 個人意見, cert 唔需要太多, 如果係證明英/普水平的比較有用~
2. interview時, 最好能以英/普作簡單對答~

原帖由 ty2005 於 09-8-15 16:17 發表
小兒今年升k2,距離報讀小一重有一年鬆D時間.玄圓小學是我心儀的學校.我當然知道競爭大(不易考入).所以希望各位家長比D意見我.

首先講下背景,
1.小兒讀兆安隹寳 (主要用中文上堂), 今年九月升k2
2.由奶奶揍 (只講廣 ...

多謝你的意見.

原帖由 3BBs 於 09-8-19 20:42 發表
1. 個人意見, cert 唔需要太多, 如果係證明英/普水平的比較有用~
2. interview時, 最好能以英/普作簡單對答~

放心啦

Q1:妳小朋友學了很多了.
Q2:放心啦,相信學校的教育啦,如果取錄了妳的小朋友,証明佢有一定的能力,我囡囡今年入P1,我和太太最大要解決的問題是:什麼課外活動是囡囡喜歡的?
‹ 上一主題|下一主題