用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華會考成績
go

英華會考成績 [複製鏈接]

聽聞今年會考最高9A,高考近10年第三好成績,應該值得高興吧!
   0    0    0    0

very good indeed..

I only managed a full cert in HKCEE

會考成績

原帖由 Mandy2002 於 09-8-14 21:01 發表
聽聞今年會考最高9A,高考近10年第三好成績,應該值得高興吧!

We have 1 student got 9A, 2 students got 8A and 3 students got 6A this year.

最想知道是总数有多少学生参加会考,总数拿了多少个A,B,C等等。但通常学校都不会这样公布成绩。

中學部每年12月中五畢業禮後,全校同學都會派一本特
刊,內裹有公開試成績。HKCEE A-C 平均約 49%,14分以上約70%,英文科A-C 約50多%,成績算中上,
本區祟真要成2千幾元學費,今年會考算最好,但12分以上都是全級得1/4人。
原帖由 猴子爸 於 09-8-17 16:26 發表
最想知道是总数有多少学生参加会考,总数拿了多少个A,B,C等等。但通常学校都不会这样公布成绩。

祟真要成2千幾元學費

>>>>

咁少 ???
我見佢幼稚園都要3千

好似係有分普通既班同埋國際班呀,國際班就貴好多啦.
原帖由 LFC 於 09-8-21 14:32 發表
祟真要成2千幾元學費

>>>>

咁少 ???
我見佢幼稚園都要3千
http://era-central.blogspot.com/

見到呢個topic,我又忍唔住搭訕!

以我所知,好多人覺得英華中學部唔掂,成績唔好,坦白講,當初呢點係我對入英華小學唯一既疑慮,及至讀左一年,雖然我對小學萬二分激讚,始終對將來都有少許憂患,因為我想亞仔好認真尋求學問,唔中意佢係學校hea hea下!

最近睇到一本明報出版既升中選校(09-10),根據內裡資料,書院表現如下:(另一學校既數據,完全冇挑釁既意思,只供本校關心兒子既家長參考)

會考整體合格率:97%   (91%)
中文二級或以上:97%   (89.7%)
英文二級或以上:100%  (99.1%)
數學合格率:100%   (100%)
最佳成績:6A中5英5  (8A中5英5)
人均優良成績:4 (4.82) (呢項我唔明係咩)
6科考獲14分比率:71%   (74.1%)

如數據屬實,我又唔覺得書院係外人所講咁差喎,同另一間人人都話top既九龍區學校比,有幾項略高對方,當然,對方亦有略高於我地既項目。可見YW都係有自己實力既!

對於外間傳言,我認為有則改之,無則加勉,以上的成績數據雖然唔錯,值得大家高興,不過我地唔可以自滿,反正一日未到全部100%,一日仍有進步既空間!

我係一個有要求既家長,希望其他家長都一樣,對兒子有要求,對學校有要求,目標一致,學校至可以精益求精!

Please PM me the school in (  ).

thks.

以前係派位都有咁既成績, 依家轉左直資, 自己擇學生, 就算教法一樣, 成績應該係更好.... 所以我對這學校投信心一票.

(  )係邊間我就唔好講喇,費事罵戰。

雖然書院成績唔錯,在我個人心目中始終未達我心中既水平。一個歷史悠久,辦學認真,學生又上進,學習風氣良好既學校,成績應該要更好,否則就似乎有點名過其實喇。

不如我講下自己友校啦,呢個亦係我心目中比較理想既成績。英x女校……一個字,掂

會考整體合格率:99%   
中文二級或以上:99.4%   
英文二級或以上:100%  
數學合格率:99.4%   
最佳成績:7A中5英5  
人均優良成績:沒有提供
6科考獲14分比率:85.5%......大家都係英字輩,呢項成績,同男校比贏成條街!唔知係咪女仔乖 D呢?

我唔知我 講說話咁坦白會唔會得罪別人,不過我真係好希望大家上下一心做好d,好名聲唔係一朝一夕,而係長時間努力建立起來。

You know boys tend to be naughty and easily drifted by male hormones..and other attractions.

Keep up the good works, YW parents!
‹ 上一主題|下一主題