用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問: 浸信會(沙田圍)呂明才小學
go

問: 浸信會(沙田圍)呂明才小學 [複製鏈接]

我和老公都在基督教的教會(唔係浸信會)已洗禮, 我想知我個女如報這間小學, 攞唔攞到宗教分?
   0    0    0    0

相信直接打去學校問個答案就最實際,唔駛估估吓.

原帖由 kathylo 於 09-8-10 17:22 發表
我和老公都在基督教的教會(唔係浸信會)已洗禮, 我想知我個女如報這間小學, 攞唔攞到宗教分?

頭輪很難講,你問佢佢實話有,
但如果同分有200個小朋友但得10個位.....................
通常係抽既,但有啲名校係揀既.
無知是福

無論那間教會都可以的,我和我的先生都在敬拜會受浸,間學校都計咗分,仲好好彩入咗,益咗細妹添!

原帖由 DKmum 於 09-8-15 21:37 發表
無論那間教會都可以的,我和我的先生都在敬拜會受浸,間學校都計咗分,仲好好彩入咗,益咗細妹添!

我打電話問佢地, 佢地話唔係任何教會都計, 要係"...中華基督教會"的教會名單裡有你的教會先至計

你果間"敬拜會", 係唔係"on list"呀? 我果間唔係"on list", 所以都唔知佢肯唔肯計, 如果佢真係唔計, 得15分, 我諗入到的機會都係"凍過水"

你又唔洗灰心, 我細佬個子都係得15分, 在第一流好好彩地收咗, 其實都係講運氣。

原帖由 kathylo 於 09-8-21 09:59 發表

我打電話問佢地, 佢地話唔係任何教會都計, 要係"...中華基督教會"的教會名單裡有你的教會先至計

你果間"敬拜會", 係唔係"on list"呀? 我果間唔係"on list", 所以都唔知佢肯唔肯計, 如果佢真係唔計, 得15分, 我諗 ...

o, ven't heard of any "中華基督教會"的教會名單? but isn't the school under 浸信會?

原帖由 Wing05 於 09-8-21 15:59 發表
你又唔洗灰心, 我細佬個子都係得15分, 在第一流好好彩地收咗, 其實都係講運氣。

請問係邊年小一呀?

第一輪冇運氣可言, 是否是第2輪入到呢??

又或者佢果年冇乜世襲 & 20/25分既人APPLY??

原帖由 Step_C 於 30-4-2010 12:55 PM 發表

請問係邊年小一呀?

其實樓主你可以問下你自己教會先, 問下佢係咪冇加入"基督教聯會"

我教會都係細教會, 全HK得1間, 但我地都入左聯會, 所以大部份都ACCEPT 有多5分.

你快D問下你主任牧師. ^^ 有時果間小學未必年年買果本聯會刊物, 未必CHECK到你間教會冇入. 你真係快D CHECK清楚.

第一輪15分抽到?之前聽人說機會是微乎其微.我上年個仔20分,第一輪入左,但據我所知有人同分亦未能抽中.呢個遊戲一d都唔好玩,家長要擔驚受怕,那種心情我很理解.各位加油呀!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-5-1 23:06 發表
其實樓主你可以問下你自己教會先, 問下佢係咪冇加入"基督教聯會"

我教會都係細教會, 全HK得1間, 但我地都入左聯會, 所以大部份都ACCEPT 有多5分.

你快D問下你主任牧師. ^^ 有時果間小學未必年年買果本聯會刊物,  ...

Thanks for your clarification, dlmcdlcl. :)

Then, we can also check 香港華人基督教聯會's website
http://www.hkcccu.org.hk/4DACTION/W4D_QCSETUP
‹ 上一主題|下一主題