用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
樓主: BRENDALAM
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

而家好多學校都claim自己係活動, 咩叫"活動"真係好subjective, 我女以前果間幼稚園, 有直屬小學, 都係話自己活動, 但大家家長一拎d功課教材出黎, 即刻見到分別
原帖由 midcochow 於 09-8-20 03:33 PM 發表
其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校 ...

很高興在這裡遇到這麼多有質數的播道家長!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 16:48 發表
而家好多學校都claim自己係活動, 咩叫"活動"真係好subjective, 我女以前果間幼稚園, 有直屬小學, 都係話自己活動, 但大家家長一拎d功課教材出黎, 即刻見到分別
...

同意﹗所謂「大部分政府學校都已採用活動教學」只係一個美麗嘅誤會。其實活動教學只佔少部分,主要咪又係用死谷同壓力?就以東區某間好多家長爭入嘅小學,我一位朋友個女默書92分都要見家長?點解?因為上次默書94分,今次退步兩分囉﹗嗰種透唔到氣嘅壓力叫小朋友點可以健康成長?到大個咪個個變做考試機器,欠缺視野、創造力同common sense,人云亦云。我唔想啲細路會變成咁。

不瞞你說,我同內子都係傳統名校畢業,廿多年前考上香港大學(當時連UST都未有),回想以往响名校做填鴨嘅日子,學校老師都唔識教書,上堂多數自修,好啲嘅老師咪淨係識不斷操練,同學大部分都會出去補習,啲9A都係靠出面啲補習社操出嚟,除咗考試,乜都學唔到。真係接受唔到自己啲仔女都係咁,所以我哋都會以有質素嘅活動教育型直資為首選(即唔會揀DBS、SPCC等填鴨學店)

如果小朋友只係識考試攞高分,其實真係幾悲哀。

醒目開學勳章 王國長老

我讀既係一間完全無名氣既傳統學校, 記得中六時出去搵私人補習, 老師以前係名校生, 隨手可以拎出pass paper, marking scheme等, 多得佢既"操練", 我a-level至見得人..........所以傳統名校有咩優勢, 我明!
除左academic之外, 有樣我自己感受好深既, 就係入到u, 認識其他學校學生, 發現自己好井底之蛙, 唔好話做領袖, 就連參與幫手都唔識, 所以更加覺得人生除左academic野, 仲有好多好多野要學, 所以揀活動學校, 我亦會考慮佢既all round training, 我希望仔女既發展可以均衡d, 訓練到佢既思維, problem solving skills, 點樣去主動seek help, 點樣從錯誤中學習, 而唔係spoon feeding(呢樣至係我真正接受唔到)

原帖由 littlefaith 於 09-8-20 05:24 PM 發表
同意﹗所謂「大部分政府學校都已採用活動教學」只係一個美麗嘅誤會。其實活動教學只佔少部分,主要咪又係用死谷同壓力?就以東區某間好多家長爭入嘅小學,我一位朋友個女默書92分都要見家長?點解?因為上次默書94分,今次退步兩 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 19:51 發表
我讀既係一間完全無名氣既傳統學校, 記得中六時出去搵私人補習, 老師以前係名校生, 隨手可以拎出pass paper, marking scheme等, 多得佢既"操練", 我a-level至見得人..........所以傳統名校有咩優勢, 我明!
除左acade ...

順帶補充一句,當年响學校同同學關係大部分建基响功課、考試、名次之上,勾心鬥角,爾虞我詐,有好嘢(例如天書、天王筆記、名校Mock Exam Paper等)一定會收埋收埋,嗰陣真係冇乜真正朋友,依家最好嘅朋友都係:童軍/教會/大學搞學會嘅同學,中小學同學幾乎完全冇聯絡。

有冇人聽過有個咁嘅傳統:九龍某名女校嘅精英班,第一名至第十名係唔會同十一名以外嘅同學做朋友,以免影響學業/威脅排名?而老師只會關心成績較佳嘅學生,對成績中下嘅學生係會「你死你事」。

傳統名校孰好孰壞,大家自己諗諗﹗

睇咗咁多日各路英雄發表意見, 柤信各位BK家長最終目的都係為咗自己仔女好. 學校用活動教學或傳統教學教導學生也好, 都有其優處與劣處.

但我想各位BK家長留意一點, 如果揀取直資學校報讀時, 應注意學校教學模式及程度深淺. 因據本人所知直資學校開辦課程自由度大, 教學模式及程度深淺不一, 某些學校標明用IB模式或課程授教, 但是否接獲教署批核, 須要各位家長各自查閱.

他朝如果求學期間, 因學生搬遷或其它原因而須要轉校, 但學生程度未能配合, 咁就論盡.........(因有例子).

如有錯漏, 敬希各路英雄原諒, 及不喜勿插. 謝謝!!!

原帖由 littlefaith 於 09-8-20 22:04 發表

順帶補充一句,當年响學校同同學關係大部分建基响功課、考試、名次之上,勾心鬥角,爾虞我詐,有好嘢(例如天書、天王筆記、名校Mock Exam Paper等)一定會收埋收埋,嗰陣真係冇乜真正朋友,依家最好嘅朋友都係:童軍/教會/大學搞 ...

好多追求名校的家長背後不外乎以下幾個原因:
1. 虛榮心
2. 人有我有
3. 安全感
可是,有幾多家長會真正細心去了解名校背後的一切?真正面對名校校長、老師、同學的不是家長,而是其子女,真的要小心選擇,以免子女受苦。

原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一個. 重有, 今年果D考10A生個個都勾心鬥角, 無個好人, 尤其是讀DPS/DBS/QC/LS 果幾個.

總之, 我地D讀傳統名校或其他政府學校的家長就是低質數, 點可以同的讀播道的高質數家長吐論呢? Sorry, 原來來錯地方發言.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-20 12:51 PM 發表
總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我 ...

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 12:44 PM 發表
原來讀傳統名校不論政府定直資或其他政府學校就一無是處, 讀左就大件事, 家長吾好再谷谷谷個小朋友, 因為谷過就會變低能, 谷過D仔女發展就吾可以均衡, 谷過就訓練吾到佢既思維, 就算第日入到U 出到來做野都是廢人一 ...

我都係以過來人身份講出對新思維直資和傳統教學觀點.
我係BK有6年,看過數百章與你相同觀點的發表.
我好了解你對活動教學的看法,因為我自己都係咁諗.
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
你的言論和想法=貴校校長給家長們的訊息.不過校長會包裝得好好聽,家長百份百信賴,亦深信自己孩子不接受活動教學就會變成高分低能族.(我起碼聽過4個校長咁講)
過去幾年我大大小小聽過數十個不同講者(包括校長)在教育/教兒的講座.
我只是鼓勵家長去多幾個學校講座, 攞多d學校資料(大部份都可以係學校網頁搵到),尤其是問清楚學校用什麼方法去做activity approach.新學校無問題,無track record無問題,但一定要知間學校有無做好所有forms既curriculum.而課程特色是什麼,用什麼方法引導學生去思考.
到考公開試時學校唔谷係無可能,如P.3要考TSA學校要唔要學生做練習卷? 有做又點係唔谷呢. 好多家長話對學校有信心,其實係對個校長有信心.咁校長的承諾有無兌現? 校長既抱負通常要幾年先見到成效,你有無信心幾年後會有預期的效果.
要知愉快學習好易做到,但係咪真係訓練到學生思維就好要睇老師有幾多功夫.就算用外語上堂都要睇個老師母語係乜.家長最終心願都係仔女入名牌 U. 既然有競爭壓力自然有. 我幾個兒甥在Can長大,佢地都要補習谷到衡先入到UBC. Buy活動教學都要monitor住間學校做到幾多成績架!

原帖由 midcochow 於 09-8-20 15:33 發表
其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校 ...

原帖由 Jean 於 09-8-21 13:35 發表
只不過我覺得貴校在各方面(除了校舍)都未達到優質直資的水準.
...

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。
2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。

原帖由 freddielau 於 09-8-21 12:54 發表

[quote]
無得比, 一定是英華.

舊年聽完簡介會, 就會知到甚麼才叫超級Band 1 直資名校
[quote]

原來係英華的die-heart fans.....
點解在此扁播道而抬高英華,居心可測 ...

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢?

醒目開學勳章

同意的,套用政府說的"家校合作".
播道,浸大附小等都是未有公開試成績的.只有家校朝向相同目標,努力才可成功
每一間學校都需要經歷這個階段,有些成功,有些失敗
像香港未轉型時,很多官立工業中學,現在呢?除了少數,全部改名回官立中學.
所以是沒有人知道播道會否成功,或其他類似的直資會否成功.但現在數說她一定不可以,是否言之尚早?
反之,為什麼每次海外學校聯招時,大量的家長去報名?因為政府的教育政策太混亂了,除了最top,最有歷史,或有背景,如天主教學校(幾十間)有能力陽奉陰違外,其他要照跟
試問有全港有多少學校,有多少間可做到自主?
作父母的可谷小朋友入這些有能力按自主的傳統學校,但有多少學位,例:協恩 - 90個, 拔萃 - 60個
全港有多少適齡兒童?
入不了怎麼辦?
第2條路,隨遇而安,大抽獎,入什麼學校是但,跟政府政策走
不想行這條路,還可以做什麼? 與學校一同面對,一同成長, 這就是選擇直資的家長
亦解釋了不是最top的brand 1學校如英華為什麼轉直資.
p.s. joey_lee14,英華是非常好的學校,可惜樓主跟我一樣,生了個女. 請提供其他選擇吧

原帖由 Jean 於 09-8-21 13:35 發表
...

嘩!這個討論越講越烈呀!

已有95個意見提供了,就有如95杯烈酒灌進肚子裡

咁醉好難幫孩子找學校,大家請留意時間無多啦

自行派位剎到0黎啦

[quote]原帖由 fongyuen 於 09-8-21 14:37 發表

你的看法我大致同意。除了兩點:
1. 並非所有家長都要求子女入名牌大學,有些家長會希望培養子女如何處世待人、以及對知識不斷地追求,而名牌大學跟對這種種根本沒有必然關係。-->對, 要求和期望是兩樣東西. 我係assume一般家長未確定小朋友的能力時都會期望孩子入讀名牌大學. 你講到好似讀到書就唔會識處世咁.我印象中你都係老師黎,你認為教小朋友如何處世父母既影響大還是學校影響大? 況且學校是一個小社群每一個學生接受平等的對待. 孩子要學會處世不是在短短6年12年就學會.我敢肯定大學畢業都未學會處世待人.
對知識不斷地追求-->用係小學生和研究生好適合.高中學生追求知識根本是為上大學做好準備. 你同意嗎?

2. 播道在德育及對學生的關懷一向做得不錯,這是許多學校所欠缺/不重視的。家長重視子女德育多於成績,並無可厚非。-->我上一個post只講教學方法, 並未提及其他方面. 德育同愛心係佢既selling point. 成班教職員都係基督徒,等於日日番教會,無好能做得唔好.但你話許多學校不重視,呢種睇法會唔會過氣.而家好多學校都好重視生命教育喎.

醒目開學勳章

"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校長外,說了什麼?
當然,我也不讚同別人說你居心叵測,這是不應該的,每人都可表達,每人都可不喜歡播道.
但你的說話是否過了份?

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 15:05 發表

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢? ...

原帖由 joey_lee14 於 09-8-21 15:05 發表

點止? 我重是DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正 的Fans, 就是因為呢D學校太差, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下咯, 今你都知, 果然是EC 高質數的支持者呢? ...

what make you so hate EC !!!

原帖由 ziyi 於 09-8-21 17:35 發表
"會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀"
怎樣讀壞法?
他們的學生有高買,打架,犯法,吸毒?定沒有較傳統名校的漂亮公開成績?
又怎樣抬高?
說校長是top sales,吊高來買?
又怎樣無人讀?
只開1班?定開少了班?

你除了攻擊學校,校 ...

我無話EC 差, 我只是話跟據各EC 支持的家長所推理, 呢D DBS, DGS, SPCC, LS, Marynock, MMP, 培正呢D學校會差D, 會讀壞個小朋友, 無人肯入去讀, 所以我就入來抬高下以上呢D咯.....(我一講英華, 你就已經話我die-hard 啦, 我還不是入來sell 名校的sales嗎)

因為我呢個輸入法好多廣東字都無, 令你吾會左D意思, 吾好意思.

我之前話過個校長是top sales 吾是無原因的, 我只可以話你聽他在收生中好有手段, 好聽D就叫方法咯, 吾講啦, 講又話我對人不對事. 而我上年聽talk 他是來自St. Paul 老師 (jump)-> Band 5校長 (jump)-> EC 總校長 , 所以他真是幾"成"的.

呢度D人對EC真是敏感.......

‹ 上一主題|下一主題