用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
樓主: BRENDALAM
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 01:34 發表
所以我一路都話呢度吾是一個客觀吐論, 太多EC 的Fans. 張一D少數人會做的事當成一個Trend 去叫人跟.

一直唔客觀嗰個好似係你喎。
剛剛播道個小一簡介會,家長(去得聽都唔會係冇興趣報啦)坐滿中、小學兩個大禮堂。如果咁都算少數,真係無話可說。
其實joey_lee14你做乜咁憎播道啫?

我唔知播道banding幾多, 不過我冇俾我個女去讀傳統名女校(我係舊生)而走去讀播道. 你地可以話我傻, 不過我有自己的selection criteria.

原帖由 TerrenceMum 於 09-8-18 14:10 發表

我相信無一位家長想自己個小朋友,如果讀到書有Band 1學校唔讀,走去讀Band 2,3學校卦?

當有人對學校作出不實言論時,家長企出來維護學校是很正常的事。

原帖由 joey_lee14 於 09-8-19 01:34 發表
所以我一路都話呢度吾是一個客觀吐論, 太多EC 的Fans. 張一D少數人會做的事當成一個Trend 去叫人跟.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 10:31 發表
我覺得你地好主觀lor:

1. 點解比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話OK無問題? 單單聽完果talk 就100% 覺得間學校得, 會吾會risky 左少少呢?

2. 點解今多其他名校直資和同區較多經驗直資吾選, 偏偏一定要選播道話好?  ...

Joey 姐,

小女也是播道孩子, 我為她選擇播道是希望她可以活出自己, 學做人, 我認同播道的理念, 我不想孩子活在當今主流, 我所認識的播道家長都是情操高尚, 播道的孩子和老師都是很陽光, 很可愛.
Joey 姐, 各人都有自己的價值觀, 無所謂對與錯, 無須以自己的標準去評核他人.

樓主,

請問直資小學中,只是播道可取,其他師都OK呢 ? 可否分享一下?那些屬於可取,那些一定可取呢 ?

I swear, 我沒有惡意的。

醒目開學勳章

其實不是囉:

直資有很多選擇:
傳統名校轉直資的有,
1.聖保羅男女,但學費要5萬多,而且在港島南區,對住在TKO的來說比較遠,而且小朋友不是只要交了學費後就再沒有支出,這樣,起碼我負擔不起
2.英華/聖保羅書院 - 但我生的是女
其他大多數的都像播道一樣是新的,沒有升學成績記錄,而這些我覺得又分3大類:
a. 較傳統的/功課壓力較大的
b. 校本課程,走在超前的 - 港同(剛有1,2年升中成績,但主要都是升回她們中學部)/真道等
c. 上述中間的 - 播道等

所以,如果在近5~6年要選擇直資,你一定要認同學校理念,除非你選擇由傳統名校改的直資或新辦的a類.

其他的,都如Joey_Lee14所說risky,按她所說沒有數據為標準來說,這是事實,不能否定.不只是播道囉

但了解一下名校的升中,就發現了一個有趣的現象:
九宣,香港真光等傳統名牌小學,升中的學校清單中都有人升入播道.
但為什麼選播道,原因不得而知,可能如Joey_Lee14說不是最top吧,也可能是這些小朋友的家長住在TKO,也可能是認同播道.
希望沒有得罪任何人,最後做利益申報,我不是播道的家長,但是我其中一間心儀,考慮的學校

原帖由 fayefa 於 09-8-19 09:33 發表
樓主,

請問直資小學中,只是播道可取,其他師都OK呢 ? 可否分享一下?那些屬於可取,那些一定可取呢 ?

I swear, 我沒有惡意的。

醒目開學勳章

所以我才說:

但為什麼選播道,原因不得而知,可能如Joey_Lee14說不是最top吧,也可能是這些小朋友的家長住在TKO,也可能是認同播道.

不要只引用了一小段吧,雖然我喜歡播道,但我是中立的,這容易令人誤會的

原帖由 angelsue 於 09-8-20 09:23 發表

但了解一下名校的升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f,就發現了一個有趣的現象:
九宣,香港真光等傳統名牌小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw. ...

成功最重要是甚麼?

A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導

原帖由 中英數常 於 09-8-20 10:00 發表
A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導 ...

大部份香港既小朋友都擁有以上條件,咁即係讀邊間學校一樣。駛鬼俾錢讀間資源一般既直資。

醒目開學勳章

同意,同意
學校是一個小社會,讓小朋友學懂與人相處
老師教導小朋友知識,道德
但家長的言行,是讓小朋友引証老師所教的道德
引導小朋友行當行的義路

原帖由 中英數常 於 09-8-20 10:00 發表
A.在外邊有學校的教導
A.在家有父母的教導
A.小孩子自主思考,
  素造出獨一無二的自己,
  慢慢變得擁有自我教導 ...

醒目開學勳章 王國長老

我係港大同學會家長, 細仔今年升k3, 會target考幾間直資(播道係其中之一), 完全無打算考傳統名校

果時大女搵學校, 的確係有掙扎的, 我都有幫佢搵傳統學校, 考到俾埋留位費, 最後港同收(叩門好耐), 放棄左傳統學校, 為既就係一個信念, 大把家長好似我咁, 唔係無得揀至入呢類"新思維直資"的, 港同家長好多專業人士(even講師or教育介人士), 點解咁多學校唔揀, 要去呢d新思維直資呢? 原因無非都係想俾小朋友一個brighter future, 我唸無家長會點條黑路俾自己個小朋友行, 咩叫最好每人心目中有個定位

當年(2005)我幫個女揀港同, 咪一樣俾人話白老鼠開荒牛! 至於點解咁勇敢去行呢條路, 又要講返我自己了, 我係科大第2年入去讀, 我咪仲白老鼠開荒牛! n年之後, 好明顯科大攪得好掂, 而家港同亦辦得好好, 我希望我女女大個左之後, 可以好似我咁proud of自己母校

新校reputation係要時間去建立的, 之前好多關於港同既評語, 有真既, 亦有d完全作出黎, 時間証明一切, 好在港同捱過左頭5年, 份comprehensive review完成左, 交到一份靚靚既成績表, 而家輪到播道就經歷緊呢個階段, 我當然唔可以肯定播道將來係點, 但一間學校既成功, 除左校方努力, 家長同學生配合都好緊要, 如果家長對學校無信心, 可以揀第2間(傳統學校有傳統既好, 無問題架, 魚與熊掌吧了), 但亦唔需要一開始就look down upon間新校, 俾d時間佢啦

醒目開學勳章

同意,絕對同意
所以我常說,不要去攻擊校長或學校
可以說自己相信學校背景,歷史成績,不會接受理念
亦可叫人選擇前注意
但我本人如Charlotte_mom一樣,相信這個教育理念,可能我大學是經過工作後到澳洲讀的
在那段時間是最開心的讀書時間,學校給予自己多思考,發展
而當時我的牧師有4個女兒,她們也上學很開心,year 10修完所有year 12必修的學科,餘下2年修自己喜歡的
所以我不太認同傳統名校,但入不到自己目標的,面對大抽獎,始終要選擇

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 10:25 發表
我係港大同學會家長, 細仔今年升k3, 會target考幾間直資(播道係其中之一), 完全無打算考傳統名校

果時大女搵學校, 的確係有掙扎的, 我都有幫佢搵傳統學校, 考到俾埋留位費, 最後港同收(叩門好耐), 放棄左傳統學校,  ...

醒目開學勳章 王國長老

我都係, 入到大學至知咩叫"學習", 周圍都係書, 成個圖書館都係書, 點樣去搵知識(而家有internet, 要消化既野更多), 點樣將睇完既知識變成自己既野, 唔明既時候主動搵人幫手, 至係學習之道
唔係等學校派書, 等老師講, 然後鬥記性, 咁太exam-oriented了
原帖由 ziyi 於 09-8-20 10:41 AM 發表
同意,絕對同意
所以我常說,不要去攻擊校長或學校
可以說自己相信學校背景,歷史成績,不會接受理念
亦可叫人選擇前注意
但我本人如Charlotte_mom一樣,相信這個教育理念,可能我大學是經過工作後到澳洲讀的
在那段時間是 ...

總之眼光要放遠D, 看多一點其他直資, 尤其是如英華, DBS/DPS 呢D, 看過呢D後, 你就識得分邊D是貨真價實, 邊D是得個講字先.

我自己上年看完英華個talk, 你就會發現同forecast 到你個小朋友6年後你會得到甚麼了.

(我不是sell 英華, 事實上TKO -》英華都幾遠)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-20 12:00 發表
我都係, 入到大學至知咩叫"學習", 周圍都係書, 成個圖書館都係書, 點樣去搵知識(而家有internet, 要消化既野更多), 點樣將睇完既知識變成自己既野, 唔明既時候主動搵人幫手, 至係學習之道
唔係等學校派書, 等老師講, ...

香港個education game 就是這樣玩的, 鬥大memory 嘛.

所以你一是吾在香港玩, 要玩就要谷. 要谷就吾會開心.
Under 同一個education system, 如果有間學校同你講會讀得好輕鬆, 開心但成績吾會太差的話, 我吾信咯. 邊有免費午餐架

醒目開學勳章

咸魚青菜,各有所好
有的小朋友要谷,有一些不
不是代表那些沒有back ground的學校不用付出
可能我個女似我這個做爸,不太接受這些太谷的學校啦
如果有選擇,我會選擇我主觀覺得適合的學校
我係buy愉快學習,訓練自己思考
起碼我在過去7年在工作上train那些國內名牌大學的畢業生普遍遇到的問題是只懂叫做一就一,一遇到狀況就停手,他們所有knowledge到有.但結果就是這樣

其實我從無講過唔係播道嘅學校就等同死谷孩子, 其實現在大部分政府學校都已經係活動教學啦!

其實每個家長幫小朋友選學校時, 我相信都一定會有少少主觀時候, 不過只要係適合自己小朋友嘅, 對大家來說都一定係好學校, 不是嗎? 唔通家長真的會比條"死路"小朋友?只係我覺得每間學校都有好同唔好一面, 只係睇家長可否接受而已!

對我小朋友而已, 活動教學比傳統教學更為有用, (當然每個小朋友都會唔同啦!), 可能有d 人認為活動教學就代表無乜功課, 好清閒, 其實並不是這樣, 學校一樣有功課, 要默書, 要test, 要exam, 只係上堂形式或教學方法有趣而已, 當然每個家長都會緊張自己小朋友成績, 但不是谷lor! 我眼見很多小學一年級已經要返4-5日補習, 其實補習係為乜呢?

我從不谷我小朋友, 不是因為我放棄佢, 只係我覺得學習有很多方法, 對我而已, 我真的覺得學習係唔需要加上壓力.(這是個人對小朋友嘅做法).

以上都是我自己說出我對自己小朋友嘅做法!  請不要見怪!

[你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子揀小學,我會揀間有質數既活動教學學校而唔會單一選擇. 講師資,經驗,給學生既照顧, tko真道,優才都很好.已我所見,貴校既課程都係向其他直資取經,數質卻不說了.
自殺既人係性格極端,不懂得舒緩壓力. 識得為孩子把壓力化為動力既係我地做父母應做的. 不然有3個孩子入牛津的那對父母便日夜擔心仔女會自殺了.quote]原帖由 Jean 於 09-8-18 13:05 發表

你認為唔讀播道(非傳統校)就等同家長要死谷孩子上精英班, 會唔會太主觀? 如果你小朋友讀梗高小,我諗你會知點解家長100%希望仔女入band 1.
我唔係一個催谷既家長, 亦唔希望小朋友有太大的讀書壓力. 如果我再為孩子 ... [/quote]

‹ 上一主題|下一主題