用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道and黃永樹
樓主: BRENDALAM
go

播道and黃永樹 [複製鏈接]

原帖由 ggoo 於 09-8-13 10:24 發表
我覺得JOYE_LEE是用推理既方法得出呢個結論既:成績好既BAND1生會入好既津校,因為唔使錢,唔會花錢入直資,BAND 2 頭既學生入唔到BAND 1津校,唯有入直資.呢個是我既諗法,唔知啱唔啱. 咁你地覺得呢個推理合唔合邏輯就見人見智,我相信佢唔是想貶低播道,佢只是講佢既睇法出來,遲幾年播道有正式成績出來,可能會令人刮目相看呢.

幫你改錯別字:
「見人見智」應寫成「見仁見智」。

用推理方法嚟睇一間學校係Band幾都幾新穎喎﹗

醒目開學勳章

不餘我們先看看直資中學裡有什麼,好不好?

1.英華書院
2.聖保祿學校3. 聖保羅書院
4. 聖保羅男女中學

5. 德望學校
6. 福建中學7. 拔萃女書院
8. 拔萃男書院

我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這些名校.
但Brand 1生一定首選津貼?那這些學校收什麼學生?是否可証明直資只收Brand 1尾的推論正確?
每一個人都可以訂下主觀的好學校標準.亦可主觀的不喜歡一些學校
像我本人,我是一位基督徒,我不會替我的女兒選擇一些道教或佛教的學校,不是因為這些學校不好,而是主觀的問題
但在評論時可否不要加進一些針對性言論
我們是家長,如果我們自己也是如此行,那小朋友就會跟我們一樣
希望為了小朋友的將來,小心自己的言論

原帖由 ggoo 於 09-8-13 10:24 發表
我覺得JOYE_LEE是用推理既方法得出呢個結論既:成績好既BAND1生會入好既津校,因為唔使錢,唔會花錢入直資,BAND 2 頭既學生入唔到BAND 1津校,唯有入直資.呢個是我既諗法,唔知啱唔啱. 咁你地覺得呢個推理合唔合 ...

各位:
剛剛路過. 小小意見.:loveliness:
每位家長心中各自有尺, 主觀客觀唔悟同. 學校好或者唔好,我相信各位家長會從自己的經驗, 思考, 背景作出適當分析及判斷了。

播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.

ziyi:
播道我本身都好鍾意,我既言論并冇針對佢,只是試下分析人地既說話,引起誤會非我所願.
舊年我去聽播道既簡介會,我都好認同校長既講法,覺得佢真是講得好好,我并唔是針對佢而發言.

對不起, 為了我的問題引起大家的爭論.  點都好, 各人有各人的看法, 只要自己認為適合便行了.

MANDY,
我都經常去EC的TOPIC看的, 不過未成為一份子便只是看看吧.  我趕及買書本的了, 因為在20號的迎新日才取書的.  謝謝提點.

醒目開學勳章

其實不是你的言論,而是另一位,她已不只第一次用這樣的言論

原帖由 ggoo 於 09-8-13 12:33 發表
播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.mouth:" />

ziyi:
播道我本身都好鍾意,我既言論并冇針對佢,只是試下分析人地既說話,引起誤會非我所願.
舊年我去 ...

醒目開學勳章

我應該對你說聲抱歉,令你以為因你的言論導致爭議

原帖由 ggoo 於 09-8-13 12:33 發表
播道是一間好學校,至於是BAND幾我唔知,如果我既言論令人覺得唔好,依家我收返,唔想引起任何爭議.mouth:" />

ziyi:
舊年我去 ...

播道係好學校

有個媽媽話播道唔好,仲同就圍D媽咪說點唔好,結果2009年即本年度他們的囝囝囡囡都會在播道做同學,唔知會唔會讀埋同一班呢,都幾攪笑。

ziyi:
我同你都是住tko,囡囡都是出年報讀小一,唔同既地方你是daddy,我是mammy,大家都是交流搵小學心德,誤會過著去就由佢.希望我地既小朋友都可以入到頭三志願.

原帖由 ziyi 於 09-8-13 11:07 發表
不餘我們先看看直資中學裡有什麼,好不好?

1.英華書院
2.聖保祿學校3. 聖保羅書院
4. 聖保羅男女中學

5. 德望學校
6. 福建中學7. 拔萃女書院
8. 拔萃男書院

我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這 ...

假使黃永樹每年考頭40個都派到英中. 如果你仔仔/女女在黃永樹長期考頭10名, 你古D家長重會吾會選播道做第一呢?

如果要去直資, 你又古D家長會選你以上果D老牌名校直資定播道呢?

現時來說, 你又古下D人一般考到第幾先會選播道呢?

個人來說, 如果我是家長, 而仔仔/女女又考頭40-5X, 我就會選播道咯, 鬼叫仔仔/女女是邊緣人, 但又想讀英中. 我是以呢果logic 去古播道, 如果有錯清指正.

我吾是要針對播道, 我都吾明D人點解今主觀. 我只不過只想D人知清楚入去讀就等於做白老鼠同開方牛, 我吾是話播道張來一定吾好, 不過在於吾太肯定而又有其他choice之下而入播道, 會吾會risky 左少少呢? 如果播道張來得的話, 上中學先選播道會吾會好D呢?

醒目開學勳章

我想你真的很喜歡斷章取意,用帶有針對性言論,套人說話:

"我不是說播道會比這些老牌名校好,公道的說一定不及這些名校."

我都自行承認了不及這些學校,但為什麼你卻斷章取意,反而不說你自己怎樣推論?

你上一編文章又是套我的說話,卻對該校校長人生攻擊,言論自由不是這樣用

我們不是去踏低學校,而是家長間分享,支持,好或差,不是這樣表達

提供我們自己覺得較好的幫助別人,作家長的應言傳身教

你可以建議別人讀那間,而非建議人不要讀那間.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 17:32 發表

假使黃永樹每年考頭40個都派到英中. 如果你仔仔/女女在黃永樹長期考頭10名, 你古D家長重會吾會選播道做第一呢?

如果要去直資, 你又古D家長會選你以上果D老牌名校直資定播道呢?

現時來說, 你又古下D人一般考到 ...

醒目開學勳章

Joey Lee14:

黃永樹是一間TKO中很好的學校,基本上60%學生是屬Brand 1,這是數據,我不能騙人.但以你的標準,那些學校是Brand 1頭,那些學校是Brand 1中?

而直資中學除了那些由津貼轉為直資外,全部沒有公開成績.
那選擇真道,港大同學會,嶺南,波會,羅氏基金與選擇播道是否一樣?

不要靠估好嗎?播道不是最好,這是事實,但當你的小朋友派不到以你的標準來說好的學校,在自行收生階段亦不夠分入以你的標準來說好的學校

大抽獎時派了尾2學校,你會怎樣?我想沒有家長要這樣的結果

我們作家長,當然想小朋友能入讀最適合又最好的,但是否寧為玉碎不作瓦全?

明知到條路都吾知到行吾行到出去, 重話我點解叫人吾好行, 你都得架啦.

我對事不對人, 我只不過話個校長過份地sell D家長future, 有D像去了基金/新樓盆D Sales, 張D他expect 100% 好完美的東西話你知, 而無話到吾得個risk 又可以點, 當然亦無數據可support 到. 所以我覺得他太over sell 間學校, 當然又吾等於他說的張來一定吾得, 但我好肯定而家重未得lor. 做家長無可能把小朋友拿作做別人的白老鼠同開方牛. 如果呢個觀點都有問題, 我都無話可說.

講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Demand 好大. 但最後都收吾到果D top student, 所以而家好多位又加上有D人吾讀, 所以就成日call 人讀lor.

我有個朋友剛call她收左她的仔仔, 所以我知lor.

我講呢D吾是叫樓主吾讀, 費事又有人話我對人不對事.

請問你如何得知校長一路都hold住左好多位,差不多個個apply都reject唔收?係校長話你知架?你只是有一個朋友的仔仔當初被reject而學校最近call佢話收,你就可以諗到咁多,想像力都好豐富。在邏輯上都講唔通,如果校長是想收好top的學生,咁係第一輪收生應該已經收晒呢批有提交申請入讀的top小朋友,再加上一D所謂冇咁top的小朋友,其餘的申請者就係on wait list 或者rejected。即使之後有部份最top的小朋友放棄學校,都只是release返D學位出來,讓wait list的小朋友和扣門的小朋友補上。如果校長一開始就hold住D位,咁連好top的小朋友都會一開始就被reject,點會到最後先至來收唔到呢D top 小朋友呢,完全講唔通喎!

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 20:07 發表
講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Demand 好大. 但最後都收吾到果D top student, 所以而家好多位又加上有D人吾讀, 所以就成日call 人讀lor.

我有個朋友剛call她收左她的仔仔, 所以我知lor.

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 20:07 發表
講返呢個topic , 所以我在另外的topic 都話過近來播道call 返好多之前一開次就reject 左個D 學生來讀, 因為個校長之前一路hold住左好多位, 打算收D好top 的學生讀, 差不多個個apply都rejected 吾收, 攪到D人以為Dema ...

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理,係發生緊嘅事。我只想話你知,當你以為好多家長理所當然要揀「Band 1」官津學校先好,但同時「Band 1」官津學校根本唔能夠保證收生質素,你話邊個Risky?今日你以為A學校係「Band 1」,過一年A學校可以因被逼收生搞到降Grade,你作為家長可以點?遊行?示威?點解DBS、SPCC呢啲老牌名校急急轉直資?道理顯而易見啦﹗

播道一眾直資起碼可以收生自決,質素有保障。我相信有好多家長都深明此理,所以,明白呢個道理嘅家長都仍會樂於揀呢類直資。

時代唔同咗,依家好多家長已經唔似以前咁,一窩蜂扑去揀所謂「Band 1」官津學校,有好多會想多啲,選有心搞教育嘅直資。新校唔代表一定差,亦唔一定要等所謂業績出先可以定好壞,教育係continuous tense,過程亦好重要。

當你見到個仔/女好鍾意返學,好鍾意學嘢,呢樣比會考攞10A更有價值。

原帖由 fongyuen 於 09-8-13 09:39 PM 發表

joey_lee14:我本身教中學,話你知有某「Band 1」嘅官校因為近年出生率低,收「Band 1」數目下降,政府撥咗好多「Band 2」甚至「Band 3」學生入呢間學校,該校冇得反對,硬住頭皮照收,搞到該校「Banding」驟降。

以上唔係推理, ...

謝謝fongyuen老師的分享

如果各位都認為比完錢重要同人做白老鼠同開方牛都話無問題的話, 你地就去讀lor

吾怪得D賣Fund 同賣樓的今好兼, 原來sell future真是好易sell......

原帖由 joey_lee14 於 09-8-13 17:32 發表
現時來說, 你又古下D人一般考到第幾先會選播道呢?
個人來說, 如果我是家長, 而仔仔/女女又考頭40-5X, 我就會選播道咯, 鬼叫仔仔/女女是邊緣人, 但又想讀英中. 我是以呢果logic 去古播道, 如果有錯清指正.
我吾是要針對播道, 我都吾明D人點解今主觀. 我只不過只想D人知清楚入去讀就等於做白老鼠同開方牛, 我吾是話播道張來一定吾好, 不過在於吾太肯定而又有其他choice之下而入播道, 會吾會risky 左少少呢? 如果播道張來得的話, 上中學先選播道會吾會好D呢?

又路過,幫你改錯別字:
1. 「吾」 應寫作 「唔」
2. 「開方牛」 應寫作 「開荒牛」
3. 「張來」應寫作「將來」

用「推銷樓盤」來形容人家直資學校「推銷教育理念」也頗新穎,令人拍案叫絕。

至於「白老鼠」,其實現在有誰不用做白老鼠?君不見九月將有十來萬學生做NSS(新高中)的白老鼠?打從TOC、母語教學,到現在NSS,誰說選免費教育的學生、家長不用做白老鼠?難得現今還有家長(如你)認為選免費教育必然安枕無憂。

直資學校無疑給家長多一個選擇,家長本身不是盲目的,坊間不是只得一間直資學校選擇,而家長也不是光靠閣下所謂「推銷」,反之他們是會做足功課,從各方面收集資料、數據才決定入讀某直資學校。(當然,閣下的意見亦會是考慮之列,但不會是唯一考慮因素)
‹ 上一主題|下一主題