用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否放棄第一輪自行選校, 只參加第二輪統一派位? ...
go

可否放棄第一輪自行選校, 只參加第二輪統一派位? [複製鏈接]

如題, 請指教:
   0    0    0    0

醒目開學勳章

可以, 你可以直接交出世紙同住址證明等資料去小一學位分配組.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poa%20lft%202009%20c.pdf

原帖由 KK07 於 09-8-10 12:37 發表
如題, 請指教::" />

咁蝕都肯制?
為乜呀?
無知是福

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

可能你覺得第一輪機會唔大, 費事煩
但要考慮, 有部分學校, 係要學生1+2輪都選佢, 至有叩門機會呀
原帖由 KK07 於 09-8-10 12:37 PM 發表
如題, 請指教::" />

是覺得第一輪機會太微, 冇分數, 不是首名子女, 冇宗教. 所以唔想煩. 而本身有私小backup.

Charlotte_mom, 那些學校要第一,二輪都選才可叩門?

醒目開學勳章

原帖由 KK07 於 09-8-11 00:07 發表
是覺得第一輪機會太微, 冇分數, 不是首名子女, 冇宗教. 所以唔想煩. 而本身有私小backup.

Charlotte_mom, 那些學校要第一,二輪都選才可叩門?

除非你去派位組方便過去你大抽獎會揀o既學校, 一係你唔打算參加大抽獎, 如果唔係, 你點解唔去你大抽獎會揀第一志願o個間呢? "第一輪機會太微, 冇分數, 不是首名子女, 冇宗教", 大把呢類人, 但我諗好少人會因為"唔想煩"而唔參加自行.

+3金熱血 貢獻勳章

有幾煩 填份表格咁大把

不如把心一橫讀私小啦, 咁就真係唔使煩啦

如有心儀官/津校, 到叩門時為表誠意都係參加自行選校.填表都好簡單姐! 一定比考私小簡單 , 除非你真係立心讀私小. 咁就不如放棄埋統一派位, 讓位給有需要的人.

我仔今年都係乜分都無,我都有打算交返張表去教署算,等我再可以多時間考慮第二輪以乜野做膽

不過都係交左表去其中一間心儀既學校,到而家,我係度叩門,都有小小後悔,都唔敢同其他學校講我好有誠意入讀,因為我第一輪已經交左表去第二間學校..........

不過我唔知,我第一輪如果唔交表,會否同我現時情況唔同

多謝各位意見. 或者我都姑且第一輪交表給最心儀小學, 望叩門時有幫助. 講真機會真喺冇. 其實囡囡已有不錯的私小位, 所以想放棄第一輪, 試第二輪抽獎.

I would like to know whether the form for round 2 will be the same for both has enrolled for 1st round and never enrolled for 1st round. If the form is different, then I can tell my favorite school during "Knock Door" that I have not enrolled for 1st round because of zero chance of admitting to his school during 1st round.
I also intend to give up round 1 as my son only got 10 marks and I want to enroll for LaSalle.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 EFM 於 09-8-13 22:04 發表
I would like to know whether the form for round 2 will be the same for both has enrolled for 1st round and never enrolled for 1st round. If the form is different, then I can tell my favorite school du ...

當然係一樣的啦.

通常係叩門的時候, 會把 第一輪 的申請表副表影印交埋比學校, 等佢知你第一輪時已經揀佢間學校.

醒目開學勳章

原帖由 EFM 於 09-8-13 22:04 發表
I would like to know whether the form for round 2 will be the same for both has enrolled for 1st round and never enrolled for 1st round. If the form is different, then I can tell my favorite school du ...

1) "因為10分等如冇機會, 所以自行冇揀你或者任何一間學校, 之不過其實我一心一意想入你地學校o家~~"

2) "雖然得10分, 自行冇機會入到你地學校, 但我都照報, 證明我係一心一意想入你地學校~~"

如果你係學校老師, 你覺得答案1好d定答案2好d? 你自己諗o下!

醒目開學勳章 王國長老

1. 寫信解釋自己無入first round張form........人地都唔知信唔信你好
2. 入張form既功夫都唔做........點令人相信你有誠意?
3. 話分兩頭, 就算2輪都係揀喇沙, 都唔見得有幾大叩門機會.....(除非超勁叻否則預左唔會有任何feedback)

原帖由 EFM 於 09-8-13 10:04 PM 發表

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-14 11:06 發表
1. 寫信解釋自己無入first round張form........人地都唔知信唔信你好
2. 入張form既功夫都唔做........點令人相信你有誠意?
3. 話分兩頭, 就算2輪都係揀喇沙, 都唔見得有幾大叩門機會.....(除非超勁叻否則預左唔會有 ...

I like it
‹ 上一主題|下一主題