用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Barbielee
go

09 K1D [複製鏈接]

CandiceMaMi & icyman

前日(18/8), 我個仔話老師請佢食1粒燒賣...佢唱左兩首俾我聽,佢話佢今日記得點唱教我喎haha...不過唱得唔完整,有d都係我估~

Apple歌
The apple a doctor wing (d英文係我聽我個仔唱出既音,所以唔好睇句句子點解,重複唱左4次左右)
......p-l-e(係串出離我估係a-p-p-l-e但佢唔係好記得前面d音) Apple Yeah (要大聲讀Apple出離)

Rainy Day
Rainy Rainy Rainy Day.......
...........far away .......
哩兩首都只係唱到咁多,我都唔知係咪真係咁,不過上星期都已經教佢地唱!
多謝Auntie既讚賞,Isaac比較大個d,所以容易表達到俾我知,你地都要加油呢!

Hi NOKNOK2006

上星期Mr. Dennis同佢地玩爭櫈仔,要聽music,無music就坐低,有小朋友坐唔到就會坐係個長櫈度,我個仔講俾我聽嗰時都圍住張櫈跑住講,小朋友最鍾意走離走去,個老師陪佢地玩梗係like個老師啦,同埋有時Story Time,我個仔講個內容俾我聽時,佢會盼Mr. Dennis好生動咁講番出黎,我諗老師好投入咁角式扮演,所以吸引到佢地~

Dear Barbielee,

妳仔仔好叻啊 , 我常常問阿仔老帥教什麼教媽媽, 他只是說:「我遲些說妳知.」

CandiceMaMi

原帖由 Barbielee 於 09-8-19 10:30 發表

前日(18/8), 我個仔話老師請佢食1粒燒賣...佢唱左兩首俾我聽,佢話佢今日記得點唱教我喎haha...不過唱得唔完整,有d都係我估~

Apple歌
The apple a doctor rain (d英文係我聽我個仔唱出既音,所以唔好 ...

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-19 12:45 發表

妳仔仔好叻啊 , 我常常問阿仔老帥教什麼教媽媽, 他只是說:「我遲些說妳知.」

CandiceMaMi

CandiceMaMi

我個仔頭幾日返學都係咁答我haha... 後尾我同佢講叻既小朋友先有得返學, 我同daddy無得返學學野, 你學左要返黎屋企做老師教我地先得喎, 咁之後佢先講囉, 但你真係要扮小朋友喎, 要叫佢做老師, 你試吓睇下得唔得~

OK, Tonight I try again la...

原帖由 Barbielee 於 09-8-19 13:48 發表

CandiceMaMi

我個仔頭幾日返學都係咁答我haha... 後尾我同佢講叻既小朋友先有得返學, 我同daddy無得返學學野, 你學左要返黎屋企做老師教我地先得喎, 咁之後佢先講囉, 但你真係要扮小朋友喎, 要叫佢做老師, 你試吓 ...

係An apple a day keeps the doctor away先真
我仔仔係N1C的, 多多指教.

原帖由 Barbielee 於 09-8-19 10:30 發表

Apple歌
The apple a doctor wing (d英文係我聽我個仔唱出既音,所以唔好 ...

原帖由 helenli 於 09-8-20 12:39 發表
係An apple a day keeps the doctor away先真

hahahaa....原來係咁既
Thks!!!

Wah.. My daughter did not tell me before...
But when I ask her, she sing the song to me... Thanks...

原帖由 helenli 於 09-8-20 12:39 發表

每次問Micah Mr Dennis教o左d咩歌,佢都唔識答我,好彩有你地,我先至知道個仔學o左d嘜.

你們仔仔女女是否已有english name ?我一直都未為仔仔改(想他大個自已改),上星期通告我回覆話如老師有適合仔仔可否提議,Miss Lee今天真的call我話跟Mr Dennis提議了一個english name, 看來真的要想一想…
順便問下Miss Lee上堂情況(因仔仔都未太肯講),這兩星期有用貼紙,及教用顏色筆,唔怪得知今晚仔仔食完飯番屋企就找紙同筆不停劃劃劃….

我從你地得知呢首歌名An apple a day keeps the doctor away,媽咪即時同Micah講呢首歌名,問佢識唔識唱,果然,佢即刻唱俾我聽.....

I same with you

原帖由 NOKNOK2006 於 09-8-20 22:00 發表
每次問Micah Mr Dennis教o左d咩歌,佢都唔識答我,好彩有你地,我先至知道個仔學o左d嘜.

I try yesterday night la, but my son only for me.

CandiceMaMi

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-20 10:39 發表
OK, Tonight I try again la...

Hi All Mami

我個仔唱得唔完整,但我前日問佢係咪咁架An apple a day keeps a doctor away,佢問我點解知成句係咁既, 我話你skip左咁多,我咪問老師,佢跟住就大笑喇,之後又唱到成句喎...笑死我~

Dear 1D mami,

"An apple a day keeps a doctor away" this book 要不要塗上颜色? 還有下午興趣班小朋友會否join?

CandiceMaMai

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-24 11:37 發表

"An apple a day keeps a doctor away" this book 要不要塗上颜色? 還有下午興趣班小朋友會否join?

之前派左通告話老師教左(即蓋左印)可以塗顏色,我塗左喇!
因午睡同食lunch令我最頭痛,如果join午睡就無架喇,繼而食lunch雖然有老師响度,但食左幾多又唔知,跌左幾多又唔知,重有呀我個仔食到一半d速度就會減慢,跟住就話唔食(其實未飽架喎),so我諗多數都唔join,我只係諗住安排佢响屋企附近sat/sun上興趣班咋 ~

CandiceMaMi, 下午興趣班暫時唔會join啦,因仔仔仍要午睡

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-24 11:37 發表

Dear icyman,

我仔仔都唔會join, 我打算K2下學期才join.  係呢你仔仔有英文名字未?

Thanks your adv.

原帖由 icyman 於 09-8-24 18:33 發表
CandiceMaMi, 下午興趣班暫時唔會join啦,因仔仔仍要午睡

CandiceMami,
想唸一個跟中文字頭的H,但仲未唸到呀!
仔仔這兩天唔舒服(唔係流感!)冇番學呀!Miss Lee 好好昨天有打來慰問.今天經校車有送來手冊及通告,要訂冬季校服,但好似唔覺有size資料,你地知唔知點間呢?

[quote]原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-25 11:01 發表
Dear icyman,

我仔仔都唔會join, 我打算K2下學期才join.  係呢你仔仔有英文名字未?

Icyman

你仔仔好番未呀?Isaac有一日話我知你仔仔返番學!係啦做校服無size揀, 不過照交check同通告先啦, 因都係要做!

All mami

你地覺唔覺個書包越來越重呀?之前3本書, 但而家5本.茶點.外套.內褲...星期五唔洗講係最重, 如果d中文書老師唔係收左咁咪勁重?!你地小朋友返屋企有無唱首phonics歌?我個仔上星期返離唱, 但我又唔知係咪佢亂作(因唱d音好似佢自己作咁),今日唱左首"摘個蘋果切切切"(repeat x3)

phonics歌

annie ant said aa annie ant (我個仔係咁唱既)

Hi Barbielee,

Now have 5 english books , but I check with my son his school bag only 3 books ,
茶點. and 外套. no more everything, pls let me know which 2 more books.

CandiceMaMi

你地覺唔覺個書包越來越重呀?之前3本書, 但而家5本.茶點.外套.內褲...星期五唔洗講係 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題