用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 幾時打子宮頸癌疫苗好?
go

幾時打子宮頸癌疫苗好?

各位家長, 你哋認為幾時打子宮頸癌疫苗最好?

請那些帶囡囡打了的家長分享一下!

阿女十四歲打, 要打三針+.

有冇唔舒服?
幾多$ 三針?

小女未打此針,正在考慮何時帶她打針好!

我剛致電家計會查詢,那職員說家計會提供的疫苗係「四合一加衛苗」。

http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/template1.asp?style=template1.asp&content=services/clinic/youth.asp

子 宮 頸 癌 疫 苗收 費
家 計 會 已 引 入 子 宮 頸 癌 疫 苗 。 凡 年 齡 在 9 至 26 歲 ( 最 理 想 注 射 年 齡 為 11 至 12 歲 ) 、 還 未 開 始 性 生 活 的 就 診 者 , 可 預 約 前 往 家 計 會 診 所 或 青 少 年 保 健 服 務 接 受 注 射 。$1,000 (每 次),共 三 次

原帖由 草帽 於 09-8-6 16:12 發表
各位家長, 你哋認為幾時打子宮頸癌疫苗最好?

請那些帶囡囡打了的家長分享一下!

家計會都有得打嘅嗎?
我囡囡今年十二歲了

回覆 5# 草帽 的文章

我個婦產科醫生說初中生打最好, 一定要在有性行為之前,
我姪女(11/12歲)最近打, HK$3300 (包三針), 醫生親自打, 不會假手姑娘做.

請問打左針之後有冇什麼不舒服? 例如發燒......
仲有隔多久才打第二針和第三針?
TKS!

原帖由 worldpeace 於 09-8-10 18:55 發表
阿女十四歲打, 要打三針+.

阿女冇發燒, 佢打pet-pet, 有少少痛.
第二針係第一針2個月, 第三針係第一針6個月.

原帖由 gigibb 於 09-8-11 22:05 發表
請問打左針之後有冇什麼不舒服? 例如發燒......
仲有隔多久才打第二針和第三針?
TKS!

我女打手臂, 冇唔舒服, 但手臂會有一兩日痛.

原帖由 worldpeace 於 09-8-12 08:05 發表
阿女冇發燒, 佢打pet-pet, 有少少痛.
第二針係第一針2個月, 第三針係第一針6個月.

worldpeace & Monaleung,

請問:

係醫生定姑娘打?
幾耐之前打?
診所在o那區?
幾多錢一針?

唔該!

草帽:

click入去香港防癌會睇下有關資料:

http://www.hkacs.org.hk/uploadimages/download/00083/info_card.pdf[quote]原帖由 草帽 於 09-8-

原帖由 ytpeople 於 09-8-12 12:12 發表

請問:

係醫生定姑娘打?
幾耐之前打?
診所在o那區?
幾多錢一針?

唔該!

HK$3,300 分三次打~應該每次HK$1,100 啦
顧客應可要求醫生親自打

剛打電話去家計會約咗星期六上午
見醫生打針,
打完再跟各位報告!

原帖由 草帽 於 09-8-13 11:14 發表
剛打電話去家計會約咗星期六上午
見醫生打針,
打完再跟各位報告!

家計會平d 咩? 係灣仔呀?

原帖由 Joe媽媽 於 09-8-11 19:49 發表
我個婦產科醫生說初中生打最好, 一定要在有性行為之前,
我姪女(11/12歲)最近打, HK$3300 (包三針), 醫生親自打, 不會假手姑娘做.

其實打針由邊個打都無所謂,私家clinic姑娘并非"專業護士",未經專業訓練,係唔可以幫人注射gar!而經驗豐富ge護士,打針手勢掂過好多大醫生
疫苗係未要定期打加強劑ga??如果十一二歲打咗,廿一二仲有無效?

阿女係由相熟護士打, 舊年打咗啦!
枝針係直接同藥廠訂針, 大概$1000, 確實價錢唔記得啦!
原帖由 ytpeople 於 09-8-12 12:12 發表

請問:

係醫生定姑娘打?
幾耐之前打?
診所在o那區?
幾多錢一針?

唔該!

如題

嘩!好似好嚴重呢?
有冇醫護介的人士回應吓啦!!

我哋經常打流感疫苗呢!!

原帖由 草帽 於 09-8-15 20:31 發表
嘩!好似好嚴重呢?
有冇醫護介的人士回應吓啦!!

我哋經常打流感疫苗呢!!

我表哥、表弟係醫生,舊同學係藥劑師,係大藥廠sales,我曾經都係婦科clinic做過over 7年
以上人士及仔女包括我ge小朋友都無打流感針 但有打水痘疫苗同埋政府提供要打ge疫苗!我哋更加唔會叫女女打子宮頸癌疫苗 理由係"疫苗太新",尚有未能預計ge風險

「疫苗太新」,

都係睇定d先好!
遲d應該仲平喎!
原帖由 701003 於 09-8-16 13:17 發表

我表哥、表弟係醫生,舊同學係藥劑師,係大藥廠sales,我曾經都係婦科clinic做過over 7年
以上人士及仔女包括我ge小朋友都無打流感針 但有打水痘疫苗同埋政府提供要打ge疫苗!我哋更加唔會叫女女打子宮頸癌 ...