用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 judy 於 09-8-12 11:08 發表

我都係!

所以我選校,先選私校直資,其次津校,再其次才官校!

哦....
我選校,先選傳統名校英中官校,其次英中津校,再其次才私校直資英中!.....如果唔好彩阿仔完全唔系讀書材料, 我才選中中或VTC專校 ....

今日睇見HSBC請人同埋D大學生去求職,完全感受到選中學不外如是。唉,入左HSBC又如何?.........都要自己努力先得

原帖由 cman_li 於 09-8-15 16:30 發表
今日睇見HSBC請人同埋D大學生去求職,完全感受到選中學不外如是。唉,入左HSBC又如何?.........都要自己努力先得

也不盡然。

古語有云:「 飛鳥盡, 良弓藏; 狡兔死, 走狗烹。」

企業口口聲聲話必須向股東交待,營運要講効率,HSBC幾個月前栽員時咪一樣大刀濶斧,GBO, PRO, Teller, RM, WMM, CSM, COM等等全部要交數,無論你幾努力 、performance appraisal幾靚、做咗幾十年幾老臣子,拉埋你一邊叫你攞番自己個手袋或公事包走人,枱面個人物品會速遞去屋企。打工仔,食得鹹魚抵得渴,東家唔打咪打西家,相對而言,求學時期確是很單純,自己肯努力,真係有「半斤八兩」咁理想!

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 09-8-15 19:41 發表

也不盡然。

古語有云:「 飛鳥盡, 良弓藏; 狡兔死, 走狗烹。」

企業口口聲聲話必須向股東交待,營運要講効率,HSBC幾個月前栽員時咪一樣大刀濶斧,GBO, PRO, Teller, RM, WMM, CSM, COM等等全部要交數,無論你幾努力 、perfor ...

正所謂{有人辭官歸故里,有人連夜趕科場},現時的大企業仲邊會講什麼社會良心呀,不過大機構始終有其吸引人的地方.

原帖由 慧妮會員 於 09-8-15 21:03 發表

正所謂{有人辭官歸故里,有人連夜趕科場},現時的大企業仲邊會講什麼社會良心呀,不過大機構始終有其吸引人的地方.

大機構 Hang Seng Bank 最有社會責任,老品牌,業務定位清晰,雖然並不是高營利,始終穩打穩札。不一定要扮international 先至係 Top ,中學也是。

醒目開學勳章

原帖由 cman_li 於 09-8-16 10:41 發表

大機構 Hang Seng Bank 最有社會責任,老品牌,業務定位清晰,雖然並不是高營利,始終穩打穩札。不一定要扮international 先至係 Top ,中學也是。

我又咁諗:恆生銀行的作風保守一貫如是,所以係今次的風暴中可以保存實力未至於元氣大傷,不過並不代表佢有社會良心.

原帖由 慧妮會員 於 09-8-16 12:09 發表

我又咁諗:恆生銀行的作風保守一貫如是,所以係今次的風暴中可以保存實力未至於元氣大傷,不過並不代表佢有社會良心.

銀行(e.g. Hang Seng)跟投資銀行(e.g.UBS,RBS)是有分別,不關作風保守輿否。其實係HSBC走錯方向,想做武林盟主。

原帖由 cman_li 於 09-8-16 12:48 發表
銀行(e.g. Hang Seng)跟投資銀行(e.g.UBS,RBS)是有分別,不關作風保守輿否。其實係HSBC走錯方向,想做武林盟主。

當大多數人滿足了基本與實際需要,想要的東西就愈來愈多、愈來愈好,開始變得貪婪!甚麽大小企業的管理層和股東又咪係「人」,大家處境不同,當然有不同的想法和做法,現在我批評人家,當角色對調時,人家又批評番我 ... 依家學校教年青人反思,我覺得要先讓年青人反思待人處世如何找出一個平衡點。無論處境點樣變,但自己守着的道德底線不變,咪心安理得囉。

看看其中一個至高境界的例子:81歲人巳經擁有很多好東西,乎復何求?但是 ...

http://www.youtube.com/watch?v=TZE9tfm8GPQ

http://www.youtube.com/watch?v=Gb0JcNgjTWY

小朋友偶爾打開垃圾桶,會笑說:「嘩! 心曠神怡。」

原帖由 greendotdot 於 09-8-16 13:59 發表

當大多數人滿足了基本與實際需要,想要的東西就愈來愈多、愈來愈好,開始變得貪婪!甚麽大小企業的管理層和股東又咪係「人」,大家處境不同,當然有不同的想法和做法,現在我批評人家,當角色對調時,人家又批評番我 ... 依家學校教年青人反思,我覺得要先讓年青人反思待人處世如何找出一個平衡點。無論處境點樣變,但自己守着的道德底線不變,咪心安理得囉。

看看其中一個至高境界的例子:81歲人巳經擁有很多好東西,乎復何求?但是 ...
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=TZE9tfm8GPQ
[/youtube]

樓價問題,平就絕對心曠神怡。但比到咁貴就會有其它選擇(炒樓另計)

直資也是,想做到國際學校的服務,但收少咁多學費,真係得?如果一定要比全部學費,到時會點?

原帖由 cman_li 於 09-8-17 10:54 發表

樓價問題,平就絕對心曠神怡。但比到咁貴就會有其它選擇(炒樓另計)

直資也是,想做到國際學校的服務,但收少咁多學費,真係得?如果一定要比全部學費,到時會點? ...

請問國際學校的服務又是否絕對心曠神怡。

原帖由 samuel89 於 09-8-17 11:01 發表

請問國際學校的服務又是否絕對心曠神怡。

咁要問81歲老人家D family 或者  校董會 D高層

原帖由 cman_li 於 09-8-17 11:15 發表

咁要問81歲老人家D family 或者  校董會 D高層

佢D family 一定要"特別照顧"...如果唔系國際學校,肯定唔會心曠神怡啦...

九華今年5* + A有140個,而14分以上呢...如果有67%就話"掂",咁九華今年就掂!掂!掂...實數就唔想講了,欲加之罪,可患無辭呢!!

拿住4-5年前的舊料重複又重複翻炒...真係...

學校的教導重要得過父母的身教嗎??入到名校又如何呢??

我已申報無子女讀九華,否則死於非命...

http://www.wahyan-psa.org/faq.htm#05
真的估中next post內容,先看看裡面Important Message.

港華9成o岩,九華只係部分o岩,上年 A+5* 無呢個數呀..其他數據都有錯,慢慢找吧.

今後只會回有意義的post, 屢敗屢戰&未夠班......唔回了..差太遠...

好有興趣看此 topic, 討論似乎接近尾聲.

此topic 的答案係: 是的機會較不是的機會較高.

原帖由 Reximom 於 09-8-17 17:39 發表
英皇6科14分有67%, 都未算好差, 另一傳統名校九華最後敢公佈個年6科14分得56%, 咁先至叫慘不忍睹.
但係有d九華fans仲死撐話現在會考要有成績全靠補習 , 我地九華人不屑做考試機器, 唔補習 , 所以會考成績就差囉 ...

英皇,九華出現"慘不忍睹"情況...根本系教育局一手做成... 百年老店得來不易...但毀於一旦就很容易....
‹ 上一主題|下一主題