用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 23:01 發表
唉!真的要想番當年...
當年(20年前到),全港男生夢寐以求的中学,一定是双皇(King's VS Queen's),他們的排名十分接近,絕對是頂級,記得King's被笑說認為是港大的附屬中學(當年只得兩間大學咋!!),可見學生成績是十分優異 ...

當時較少生留意会考成績。中六又可自由收生。名校会考成績點少人理,但中六收生分數可達28分。

這两家學校的學生一家稱自已為小形國際,而嘲笑另一家是大形國際。

其實好多名校都不太管束學生, 只係一班叻學生集中一齊彼此切磋。今時唔同往日, 而家 D 學生邊有以前果 D 咁自動自覺, 咁捱得?

所以, 現在好多新界區 Band 1 學校, 直情當學生係 BB 咁湊, 日日補課, 佢唔温書咩, 困住佢係課室逼佢温, 所以即使出唔到十A, 佢地合格率真係高過好多傳統名校架!

原帖由 judy 於 09-8-7 09:53 發表

這两家學校的學生一家稱自已為小形國際,而嘲笑另一家是大形國際。 ...

唔系好明點解 可否解釋一下,thx..

我都好奇怪,竟然有人唔識,仲係"never heard"???
雖然King's無出十優生,但我仍然好buy傳統名校的教學,唔係純因會考或高考數字,係學校和語言環境的裁培.
地方名校有佢地的優點,論學業成績,亦唔會比傳統名校差,但變成純為分數生存,看家長點取捨了!

原帖由 vet 於 09-8-6 01:23 發表
英皇? where is it?
never heard

原帖由 vet 於 09-8-6 01:23 發表
英皇? where is it?
never heard

新移民? 你好叻!

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 23:01 發表
當年(20年前到),全港男生夢寐以求的中学,一定是双皇(King's VS Queen's),他們的排名十分接近,絕對是頂級,記得King's被笑說認為是港大的附屬中學(當年只得兩間大學咋!!),可見學生成績是十分優異 ...

70年代我在救恩讀小學,他巳有外藉老師教學,常見他校的大哥哥學生和外藉老師一起午膳或放學.

醒目開學勳章

hellomickey,

唉!20年前又點同而家看齊呢,當年的中一生,全港學生攞住張升中成績表去找學校,非精英者都不敢考慮入KING'S, 而家又話跟校網,又話.....(不過一二屆的成績又唔可以代表全部嘅)

醒目開學勳章

原帖由 慧妮會員 於 2009/8/7 20:55 發表

hellomickey,

唉!20年前又點同而家看齊呢,當年的中一生,全港學生攞住張升中成績表去找學校,非精英者都不敢考慮入KING'S, 而家又話跟校網,又話.....(不過一二屆的成績又唔可以代表全部嘅) ...

Dear 慧妮會員

我覺得你講中個point
在現今的派位制度下,收的新生難免良莠不齊,在惡性循環下,便影响到學校的整體成績.

其實樓主此Topic ,早在10年前己有報章研討過,(詳細唔太記得),但最印象深刻是King's的校長概歎當年收到的新生裏,竟然對26個英文字母都弄不清的...

The figures showing  the no. of F6 places left in a school can be misleading. In Hong Kong, very very few schools operate 4 F6 classes, providing 120 F6 places in total. King's is one of them. Their class structure is as follows:
F1-F5 5 classes in each form
F6-F7 4 classes in each form

In fact, most secondary schools in HK only operate 2 Form 6 classes. So it's not surprising for King's to have a few places left after Phase I.

Hope the information can clear the doubts of some people.

原帖由 S.Potato 於 09-8-7 21:55 發表
The figures showing  the no. of F6 places left in a school can be misleading. In Hong Kong, very very few schools operate 4 F6 classes, providing 120 F6 places in total. King's is one of them. Their c ...

話雖如此....但點解近幾年恆商,莊啟程可以甘吃香呢....

原帖由 CN2388 於 09-8-7 01:20 發表

聽說, 除了D有真正實力的名校外,例如QC, DBS, DGS, ST PAUL CO-ED, 有很多名校都是虛有其名的 .他們一部分學生的HKCEE, HKAL RESULTS 強差人意, (I MEAN 直情得幾分),而考得好的亦是少數, 考得很好的簡直是寥寥無 ...

我相信King's系現今的派位制度下,收的新生至少都band1尾....5班縮4班應該唔會出現甘既現象...我都想而各位若然瞭解各名校的真實情況( 子女在該名校就讀), 不妨指點下迷津吧!

原帖由 samuel89 於 09-8-7 22:54 發表

我相信King's系現今的派位制度下,收的新生至少都band1尾....5班縮4班應該唔會出現甘既現象...我都想而各位若然瞭解各名校的真實情況( 子女在該名校就讀), 不妨指點下迷津吧! ...

人地唔係話縮班,係話King's 有4班F6,比其他學校多,所以位都多好多。係目前潮流興轉到恆商、莊啟程的情況下,有少量位剩唔出奇。

原帖由 marius 於 09-8-8 01:01 發表
人地唔係話縮班,係話King's 有4班F6,比其他學校多,所以位都多好多。係目前潮流興轉到恆商、莊啟程的情況下,有少量位剩唔出奇。

我系話5班F.5縮剩4班F.6都有位剩....是否學生差左OR真系好多係目前潮流下興轉到恆商、莊啟程....

根據英皇既學校報告, 上年考生188人而中六收生123個, 6科14分佔67%. 都唔算好差, 第一階段有位剩唔出奇. 而且佢係中西區band1學生既首選, 無論band1頭至band1尾都入到去, 能夠keep到67%已經唔錯. 名校其實唔止睇成績, 仲有環境, 老師教得好唔好等等, 但讀書係要小朋友努力, 唔係入咗名校就會變狀元. 如果有人可以報下英皇top既考生成績就會有個公道o的既評價.

在N年前未有十四分規定之時,英皇中五生中英文及格和C中Phy, Chem, Bio, 或Phy, Chem, Math, 或三科文科,一定可以回校讀中六,但因為位多(120),年年都會收二十至三十位新生,特別多文科生及女生,要會彈piano的,不少3C舊生都可以入港大。

原帖由 judy 於 09-8-7 09:53 發表

當時較少生留意会考成績。中六又可自由收生。名校会考成績點少人理,但中六收生分數可達28分。

這两家學校的學生一家稱自已為小形國際,而嘲笑另一家是大形國際。 ...

原帖由 畢學武 於 09-8-8 12:35 發表
在N年前未有十四分規定之時,英皇中五生中英文及格和C中Phy, Chem, Bio, 或Phy, Chem, Math, 或三科文科,一定可以回校讀中六,但因為位多(120),年年都會收二十至三十位新生,特別多文科生及女生,要會彈piano的,不少3C舊 ...

英皇會收中六女生.... ???

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-8-8 12:51 發表

冇錯,係近年既事

原帖由 samuel89 於 09-8-8 12:51 發表

唔出奇呀, o的名校女生自己學校收唔晒咪入去讀囉. 再睇真o的佢個報告, 原校直升上中六既學生佔中六學位既大約92%, 即110人, 相等於中五生既58.5%. 即係有部分夠分(佔67%)既同學冇原校升讀. 而中六升中七就唔見咗25個男生, 有機會係拔尖拔走咗. 試問一間學校收唔返咁多中五生為咩要開咁多班中六? 喇沙都係有一班中六係拔走咗既, 所以比人開多一班, 一般名校只開3班, 英皇同喇沙就有4班, 梗係有原因既.

原帖由 khmama 於 09-8-8 13:16 發表

唔出奇呀, o的名校女生自己學校收唔晒咪入去讀囉. 再睇真o的佢個報告, 原校直升上中六既學生佔中六學位既大約92%, 即110人, 相等於中五生既58.5%. 即係有部分夠分(佔67%)既同學冇原校升讀. 而中六升中七就唔見咗25 ...

請問d資料邊度睇...我上king's網頁都搵唔到....連會考成績都無公布....
‹ 上一主題|下一主題