用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無聽過因為334 提早請學生轉校?
go

有無聽過因為334 提早請學生轉校? [複製鏈接]

我以為入334 可以直上到中六, 所以仲諗住中一至中三成績可以放鬆, 唔使好似小學咁睇到咁緊, 試捭佢自律.  但最近我聽到有家長話出面有d 學校(不是太名的學校)已在中三學期尾請成績不好的同學轉校, 建議搵間適合佢level 學校.   據說因為本來以前在中五會隔走d 成績唔好的學生, 令到高考成績會靚d, 因為轉334要提前做這個動作. 好驚wor, 唔知各位有無聽過呢?
   0    0    0    0

原帖由 popokit 於 09-8-5 22:46 發表
我以為入334 可以直上到中六, 所以仲諗住中一至中三成績可以放鬆, 唔使好似小學咁睇到咁緊, 試捭佢自律.  但最近我聽到有家長話出面有d 學校(不是太名的學校)已在中三學期尾請成績不好的同學轉校, 建議搵間適合 ...

雖然唔知,但唸下唔出奇 bor,邊間學校唔想變好些,至於壓力應該無咁大,小學就話要爭取個別不同要求的中學去戰鬥,但中六公開試就大家考同一份卷,如果中學想你轉校,只要自讀一樣有好成績,去到高中自讀自學好重要,皇仁都有人得七分 la。

我有聽過, 今年升中的家長說, 要看學校開多少班高中, 例如 : 中一收五班, 但去到中四只剩餘四班, 已縮減了一班

原帖由 popokit 於 09-8-5 22:46 發表
我以為入334 可以直上到中六, 所以仲諗住中一至中三成績可以放鬆, 唔使好似小學咁睇到咁緊, 試捭佢自律.  但最近我聽到有家長話出面有d 學校(不是太名的學校)已在中三學期尾請成績不好的同學轉校, 建議搵間適合 ...

原帖由 LLMUMMY 於 09-8-6 09:47 發表
我有聽過, 今年升中的家長說, 要看學校開多少班高中, 例如 : 中一收五班, 但去到中四只剩餘四班, 已縮減了一班

有 d 學校只是為左專科專教,五班變四班不過人數不變,即是每班人數多左。
‹ 上一主題|下一主題