用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

你地做左未來創作既初稿未呀?我對呢類project真係好怕同感到好鬼大壓力。

我求其叫呀囡自己幻想自己畫,唔係就咁交張畫咩?定有野要我地家長做嫁?C啦...我睇都無睇清楚"tim"!!!

A.ma,

11月頭仲有d時間,咪嚇我住啦!萬聖節都未到就嚇人!  我連佢d中文默書都未攪掂呀!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-7 10:11 發表
你地做左未來創作既初稿未呀?我對呢類project真係好怕同感到好鬼大壓力。

我都係叫二小姐自己畫咋!

我初時都係叫阿囡自己畫,但老師又話要加埋d科學理念,卒之阿囡咪又走黎叫我同她一齊諗咯,攪到我頭都大埋。

聽講五六年班仲要做埋個創作出黎,諗起就

lulu

十月中開始PTH TEST架啦。

HONEY,

畫唔係問題, 係寫個目的和用途出嚟都要加埋D科學理念, 單憑佢地小二的程度, 你叫佢地自己點寫? 交大貨果時, 仲要PRESENT比老師架! 唔通你有得佢亂UP咩

J'ma

聽個同學仔MAMI講, 之前呢份係自由參與架, 唔知係咪去年有同學仔攞大個國家級一等獎, 咁學校就發大嚟搞, 今年變成全校學生都要參與!

原帖由 J'smama 於 09-10-7 12:19 發表
我初時都係叫阿囡自己畫,但老師又話要加埋d科學理念,卒之阿囡咪又走黎叫我同她一齊諗咯,攪到我頭都大埋。

聽講五六年班仲要做埋個創作出黎,諗起就 ...

咪係 ... 培正同我地祖國一樣 -- 勝在人多。 二百幾人一級,起碼都有十件八件見得下人掛, 出去比賽又有奬攞, 學校咪有面子咯。但試問十歳人仔又點識整d咁高科技既野呢, 咪又係我地班幕後家長幫手。但至敝我唔係高錕呢!好似我呢d無science底既, 真係諗到都唔識整出黎。最慘又話要計分, 總之就係嗢着班家長黎攪啦!  

呻完舒服晒!!

原帖由 Alexismama 於 09-10-7 13:04 發表
J'ma

聽個同學仔MAMI講, 之前呢份係自由參與架, 唔知係咪去年有同學仔攞大個國家級一等獎, 咁學校就發大嚟搞, 今年變成全校學生都要參與!

要計分嫁咩!!!???咁大件事!!!我傻瓜瓜叫佢自己寫自己畫,"行"貨一件咋喎!我d高科技唔掂嫁喎!!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-7 15:08 發表
咪係 ... 培正同我地祖國一樣 -- 勝在人多。 二百幾人一級,起碼都有十件八件見得下人掛, 出去比賽又有奬攞, 學校咪有面子咯。但試問十歳人仔又點識整d咁高科技既野呢, 咪又係我地班幕後家長幫手。但至敝我唔係高錕呢! ...

好似計常分呀嘛,乜唔係咩?

原帖由 Lulu0820 於 09-10-7 16:41 發表
要計分嫁咩!!!???咁大件事!!!我傻瓜瓜叫佢自己寫自己畫,"行"貨一件咋喎!我d高科技唔掂嫁喎!!

Lulu

我都唔知喎....問極呀囡又唔識答,真係比佢激c!

原帖由 J'smama 於 09-10-7 21:05 發表
好似計常分呀嘛,乜唔係咩?

就黎測驗, 又係考驗我EQ既時候了!

時間過得好快, 自己同個女相處日子多左, 大家都改變了. 我都平常心去看測驗, 因為我都成長左.

Hi 各位

佢地次次D課外讀默真係無眼睇, 點搞好?

我女班下星期一開始有口試啦,已經有殺到埋身的感覺

呢個網上練習好正, 中英數常都有。

http://www.taipolst.edu.hk/netstudy/netstudy.htm

J'smama:

Thanks for sharing.

原帖由 J'smama 於 09-10-16 15:38 發表
呢個網上練習好正, 中英數常都有。

http://www.taipolst.edu.hk/netstudy/netstudy.htm
小蕎媽媽

J's mama
     Thanks!!

各位媽咪早晨,

想請教吓大家有物辦法可以令小朋友自動自覺做功課?

事源係我家大小姐做野極慢,又極度求其,平日我係屋企睇住,都可以攪得掂d功課,應付埋默書咁,但逢星期三佢細妹學ballet,我帶左細o個個出去,佢就物都唔做,一係睇電視,一係睇漫畫/課外書,一係玩電腦,個個星期三我返到屋企就同佢開火,真係激到斷氣!    

係咪小三都仲要好似以前細個錦,坐正係到迫佢做功課?佢又唔會自己拿起本書溫習測驗,又係咪都係好似細個錦搵定晒d練習比佢迫佢做?

我已經用過好多方法,讚又試過,獎又試過,罰又試過,鬧又試過...有物方法可以令佢自動自覺d?

希望各位媽咪分享吓教子/女心得,等我學吓野,佢其實好肯睇中文既課外書,但除此之外就物都要我迫佢,真係令人好擔心!

Lulu

lulu:

你唔駛灰心,好多小朋友都係咁,包括我果個。我一定支持你。

你都只係每星期三先博鬥,我地呢d working mom日日都在博鬥中。經過呢2個月的磨練,我自己就改變左自己的心態,功課係佢地的,佢地唔做責任係佢地到,唔係在我地到,做得好唔好都係佢地的,所以我而家係睇佢做完未,唔係睇佢做得好唔好、啱唔啱。改變到佢地的諗法先至令佢地可以take up her responsibility.

呀女上次病完返學,有一日有好多功課佢又做得超慢,做到11點半都未做完,我同佢講唔好做,叫佢訓教。佢果時就好驚c都唔肯唔做。

如果你肯放手,佢地真係會自己做到的。

分享吓而家我睇呀女的功課,我等呀女每日放學回家後,我都會問佢當日有幾多份功課,做左幾多,比個時間表佢要佢完成(當然通常都完成唔到),通常我返到去,好多時只係做左一半,佢做到7-8成我已經叫做好開心。前晚佢重有surprise比我,佢完成晒。咁我就讚佢叻,佢都好開心,重可以上網玩吓。

大家努力啦,呢條路重有牌行,不過有我地一齊的。

原帖由 Lulu0820 於 09-10-22 08:39 發表
各位媽咪早晨,

想請教吓大家有物辦法可以令小朋友自動自覺做功課?

事源係我家大小姐做野極慢,又極度求其,平日我係屋企睇住,都可以攪得掂d功課,應付埋默書咁,但逢星期三佢細妹學ballet,我帶左細o個個出去,佢就物都 ...
小蕎媽媽

Lulu
     Don't 不如叫姐姐帶妹妹去學你留响OK 幫佢檢查工課。小三エ課多左&深左!咁可能更無心機做!我地5响樹 可能末係好得!温習就更加要!

小蕎媽&heilai,

多謝分享!其實我就係好想問:小三係咪都係唔可以放手?一定要樣樣跟到實?

我其實都好想比佢自己試吓,但佢d中文字真係好唔掂,樣樣中文功課d字都改到暈!睇左都攪成咁,唔睇仲大件事!!但因為測驗就到,時間緊迫,佢又物都未開始溫,我就諗住d兩個星期用"治亂世,用重典"既非常手法,多d去學校捉佢做功課,過左測驗再想辦法!

不過真係多謝你地!

Lulu

原帖由 heilai 於 09-10-22 10:05 發表
Lulu
     Don't 不如叫姐姐帶妹妹去學你留响OK 幫佢檢查工課。小三エ課多左&深左!咁可能更無心機做!我地5响樹 可能末係好得!温習就更加要! ...

我都想分享下,以前我一放工就係檢查佢d功課,當然見到錯就好肉緊叫佢改,但今年我就改變心態,只係睇下佢有無做,有就算,就算d字吾靚,我都無叫佢改.加上佢今年參加兩個課外活動,我要佢係學校做好功課,否則,無得參加,咁佢又真係做得到,雖然有時d字吾靚,功課有錯,但我認為要比返d責任佢,因為我地吾好跟足佢一世.
‹ 上一主題|下一主題