用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

Thank you very much!!

原帖由 J'smama 於 09-9-15 10:06 發表
相信明天會默番中文.

請問星期三黙英文是不是默STORY 1 & 2?

手冊寫左STORY 1 & 2, 同埋小楷a至e. 至於有無unseen 就無提.

原帖由 SUSANNA 於 09-9-21 19:54 發表
請問星期三黙英文是不是默STORY 1 & 2?

J'smama

thank you very much.

原帖由 J'smama 於 09-9-22 07:01 發表
手冊寫左STORY 1 & 2, 同埋小楷a至e. 至於有無unseen 就無提.

小蕎媽媽,

我女話小蕎已經兩日無返學, 今日好番未呀? 昨天都好似仲有另外兩位小朋友無返。

各位大小朋友都要保重身體呀!

Dear All
       大家真係要小心身體呀! 哥哥 yesterday 話佢地鄰班有10幾人無返學!

q 媽
    叫小蕎 take care呀!

J'smama:

多謝關心,呀女星期三發燒,學校話退燒之後2日都唔返得學,佢自動幫呀女請埋假。佢而家ok架啦,冇燒啦,重有d喉嚨痛,應該星期一可以返學。

唔知重有邊2個請假?好返未呢?

Heilai:
咁都好多人病喎,我女睇果個醫生話,呢個時候係流感高峰期,又有豬流感,都好難分,要好小心先得。

呀女攞左3日的功課返屋企,我睇怕呢個weekend 都要留係屋企不停咁做先得。oh!!!!

原帖由 J'smama 於 09-9-25 09:54 發表
小蕎媽媽,

我女話小蕎已經兩日無返學, 今日好番未呀? 昨天都好似仲有另外兩位小朋友無返。

各位大小朋友都要保重身體呀!
小蕎媽媽

小蕎媽媽

叫蕎蕎多休息,同學仔都好掛住佢,希望星期一見到你返學 la. 保重!

j'smama, heilai, susanna:

請問9月25日的家課,常識科 - 作(P.2 - 5) 是否作業第2冊?

中文 - 作(8) 是否作業第8課? 我地好似冇作業係屋企,唔知係咪冇比返我地?

謝謝各位先。
小蕎媽媽

小蕎媽媽,

常識科係做作業第2冊(P.2 - 5) . 而中文作業,我女話老師無派俾小蕎,所以無得執埋俾佢. 聽日問番老師先慢慢補做啦. 如果佢有其他野唔明,叫佢問下我女,睇下幫唔幫到手.

記住星期二默中文呀!

原帖由 小蕎媽媽 於 09-9-26 19:28 發表
j'smama, heilai, susanna:

請問9月25日的家課,常識科 - 作(P.2 - 5) 是否作業第2冊?

中文 - 作(8) 是否作業第8課? 我地好似冇作業係屋企,唔知係咪冇比返我地?

謝謝各位先。 ...

j'smama:

唔該晒你,亦唔該呀J (Janice?)幫呀女執功課。

原帖由 J'smama 於 09-9-27 08:09 發表
小蕎媽媽,

常識科係做作業第2冊(P.2 - 5) . 而中文作業,我女話老師無派俾小蕎,所以無得執埋俾佢. 聽日問番老師先慢慢補做啦. 如果佢有其他野唔明,叫佢問下我女,睇下幫唔幫到手.

記住星期二默中文呀!

...
小蕎媽媽

請問下星期三英文默書範圍是否story 3 & 4,及f-h潦草?Thank you thank you!

呀囡又唔記得抄手冊呀!

Lulu

英文默書範圍是: Story 3 及 小楷 f-j.

原帖由 Lulu0820 於 09-10-1 10:54 發表
請問下星期三英文默書範圍是否story 3 & 4,及f-h潦草?Thank you thank you!

呀囡又唔記得抄手冊呀!

Lulu

唔該晒你呀J'smama!!好彩有你咋!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-10-1 17:30 發表
英文默書範圍是: Story 3 及 小楷 f-j.

小三家長們, 我想問下你地,
如果默書時病左, 咁第二日番學, 使唔使補默番呀?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

我小朋友未試過,但我估唔會補默, 最好提供醫生紙, 咁可能計平均分時會扣除此次無默的分數!

原帖由 YuYung 於 09-10-2 10:17 發表
小三家長們, 我想問下你地,
如果默書時病左, 咁第二日番學, 使唔使補默番呀?

Lulu

阿女個老師仲得意, 今次無寫默書表, 只係家課欄上寫左要默書, 連範圍都係口講比佢地知, 叫佢地自己記住

唔該曬你呀,

果日老師打來問我囝情況, 我順便問左老師, 老師話唔會再默番, 在總分中, 會少計一次默書, 咁就好喇,

原帖由 Alexismama 於 09-10-3 00:24 發表
我小朋友未試過,但我估唔會補默, 最好提供醫生紙, 咁可能計平均分時會扣除此次無默的分數!
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

嘩! 乜真係咁靜呀?

時間好似過得好快咁, 過兩個星期已經要開始測驗啦

Honey
    係呀!都5知点溫好! 書又教得快!無命!!
‹ 上一主題|下一主題