用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

上年細妹7:45am,家姐係7:25am,放學好d,細既12:45pm,家姐就4:00pm,小學個時間好d囉!

不過我仲未收到幼稚園個校車ee電話!

Lulu

原帖由 Alexismama 於 09-8-26 14:09 發表
Lulu

去年上午班都咁差咩?  我呢邊去年好好多架, 今年返/放學都遲左20分鐘, 都唔明佢點安排架?  問佢, 佢就扮c狗, 但d ee同佢講的資料又唔同架喎。

培正校風

各位媽媽
請問你們的子女讀了三年培正
感覺如何?
我想問培正的教法同校風
老師有無愛心,定係要靠家長自己催谷
我之前見過有媽媽話,為左上中學,同子女奮戰六年,因為培正讀書叻的小朋友多,差一分就差好遠,排名會跌很多位,所以大小都有壓力。
另一方面,我又見培正想轉直資,甚至另外成立一間培正書院接收入不到培中的學生,咁即話,入到培小都未必等於入培中??
不好意思
太多問題了
請各位媽媽解答好嗎?
請將好同壞都講出來,等我有心理準備,但千企不要掀起罵戰,謝謝!^^"
san :-P

咁多位靚媽
早晨,唔好意思,今朝先見到新topic,而家先報到:

老友
朱sir是也

qk
係呀,同你個囡囡一班

hi, brianma:

Long time no "see" la.  Welcome.

佢地今日第一日返學,呀女話「又係聽果d野(我估係崇拜或開學礼),小一又係講果d、小二又係,今日又要聽。」真係比佢吹賬。

原帖由 brianchungma 於 09-9-1 09:09 發表
咁多位靚媽
早晨,唔好意思,今朝先見到新topic,而家先報到::" />

老友
朱sir是也

qk
係呀,同你個囡囡一班
小蕎媽媽

sanli77:

你問的問題,有d我都想知,因為學校重未有定案。

原帖由 sanli77 於 09-8-31 09:38 發表
各位媽媽
請問你們的子女讀了三年培正
感覺如何?
我想問培正的教法同校風
老師有無愛心,定係要靠家長自己催谷
我之前見過有媽媽話,為左上中學,同子女奮戰六年,因為培正讀書叻的小朋友多,差一分就差好遠,排名會跌很多位,所 ...
小蕎媽媽

小蕎媽媽,

你囡囡都好d呀,仲識話聽果d野無聊. 我家位緊張大師昨晩已經用行動表示--"媽咪我訓唔著呀!"

原帖由 小蕎媽媽 於 09-9-1 10:43 發表
hi, brianma:

Long time no "see" la.  Welcome.

佢地今日第一日返學,呀女話「又係聽果d野(我估係崇拜或開學礼),小一又係講果d、小二又係,今日又要聽。」真係比佢吹賬。

...

J'mama,

你個囡好乖呀!為左返學會訓唔著!我個個無物反應,呆吓呆吓咁...都唔知佢得唔得!

Lulu

原帖由 J'smama 於 09-9-1 11:06 發表
小蕎媽媽,

你囡囡都好d呀,仲識話聽果d野無聊. 我家位緊張大師昨晩已經用行動表示--"媽咪我訓唔著呀!"

我女昨晚都起左3次身,訓得唔係咁好。

原帖由 J'smama 於 09-9-1 11:06 發表
小蕎媽媽,

小蕎媽媽

大家有無收到"白蛇傳"o個個小演員招募?有無人知如果練習係星期六既幾多點鐘?

Lulu

各位:

往年好似會有一份全學期的中英數schedule,今年好似重未見,你地收到未。

原帖由 Lulu0820 於 09-9-2 17:52 發表
大家有無收到"白蛇傳"o個個小演員招募?有無人知如果練習係星期六既幾多點鐘?

Lulu
小蕎媽媽

今日剛剛派左!

原帖由 小蕎媽媽 於 09-9-4 16:42 發表
各位:

往年好似會有一份全學期的中英數schedule,今年好似重未見,你地收到未。

Lulu

經過呢幾日, 我真係服左你, 一出一入真係累到想C, 直情有中暑的感覺。

我真係要比個叻你呢個廿四孝阿媽

係呀,剛剛昨日收左,唔該晒。

原帖由 Lulu0820 於 09-9-4 16:45 發表
今日剛剛派左!
小蕎媽媽

多謝讚賞! 不過學校真係好熱,所以依個星期我都未必出去!

Lulu

原帖由 Alexismama 於 09-9-4 20:55 發表
Lulu

經過呢幾日, 我真係服左你, 一出一入真係累到想C, 直情有中暑的感覺。

我真係要比個叻你呢個廿四孝阿媽

LULU

學校我反而唔覺得太熱, 係行果條WATERLOO RD, 曬到真係無命, 仲有要行咁多層樓才到班房呢! 我仲要拖住細佬同埋兩份午餐, 好彩今日開始有校車放學啦......

原帖由 Lulu0820 於 09-9-7 08:19 發表
多謝讚賞! 不過學校真係好熱,所以依個星期我都未必出去!

Lulu

請問各位有冇二年級普通話科嘅cd,有嘅話可唔可以平讓給我。thanks!
My email is.  [email protected]

點解大家咁靜?

下星期就要默中文,要默字辨,但好似我女乜都唔知,Susanna 你女知唔知係乜?

原帖由 SUSANNA 於 09-9-9 11:51 發表
點解大家咁靜?
小蕎媽媽

小蕎媽媽
我女話黙星期三點課文內容及字辨,吾知是否正確.

有朋友send左篇文章比我,同大家分享吓:

香港經濟日報
C06 |  世事 |  世事——會笑的媽媽 |  By 鄧藹霖

小一家長
  陳太女兒入讀心儀的小學一年班。女兒上學不足兩星期,媽媽已露疲態,一臉蓬頭垢面的落魄相。    陳太辦事向來嚴謹盡責,果然,在短短十天內就蒐集了詳盡的學校資料。    女兒班裏有五位同學的爸爸是醫生;三位同學的爸爸或媽媽是律師;一位同學的爺爺是校董;超過三十位同學正在學彈琴,當中有二人已達五級,十二人同時學習其他樂器如小提琴、長笛、豎琴等等;全班只有兩位同學放學後不用到補習社,或家裏沒有僱用私人補習老師(聽說該兩名同學的媽媽是老師);十位同學已能熟習游泳四式,當中三十人曾參加公開賽並獲獎;超過半班同學已能熟背乘數表;超過一半的同學,在家是以英語跟家人溝通的……    關於老師方面的資料,陳太亦瞭如指掌。班主任的別號是殺人王,成績差或頑皮的孩子必然無運行;數學老師愛寒臉,但聽說其實人品不錯;常識科老師最懶,經常會讓學生自由時間,考試愛採用舊卷、舊試題……    家長朋友愛聚集於孩子的學校裏講個不停,互通消息、互探虛實、互相催眠。    當年小妹曾經也是當中的一分子,努力從家長群中密密收料,原來後果只有一個——知得多只會更加驚惶不安!此乃一條無止境的賽道,不恐懼才怪!    汲取了經驗後,次子上小學時,我已甚少到學校去,反而得以保持客觀平靜的心境。人家的事少管,關懷自己孩子的發展才是最重要。    「唉,我的女兒天天上學鬧彆扭,補習時就打瞌睡,晚間又發噩夢……」    陳太說罷就急急離去,聽說是已託人找到學校的小一舊試卷呢!
‹ 上一主題|下一主題