用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 YYSC的快樂人開心事
go

YYSC的快樂人開心事 [複製鏈接]

新學年開始了,.孩子和家長們快樂地迎接新挑戰...

不如齊來講講學校的快樂人開心事!!!

1    0    0    0

原帖由 ChongChong28 於 09-8-4 14:35 發表

不如齊來講講學校的快樂人開心事!!!:good: :excited:

你地收咗通知關於編班味, 點解我仲未有既.

終於開學,雖然打風,而且放學前已掛三號風球,但今日學校上學時已說,就算打三號到可以一時才來接放學,風是大了點,但放學時出太陽,都算天公做美,學校今次事先聲明,咁家長就唔洗擔心在學校既孩子。但我不知道乘校巴既學生家長,知唔知到個安排。

見到囡囡開學,開學前說不想升班,但我跟她說她其他同學都升班,而放學時,她又數給我聽那些K2時同班的同學,現在都係同班,所以都好開心。因為自己接送,所以一早送囡囡上學時,便可以見到新班主任,跟她談了一會,放學接囡囡時,班主任又同我講左囡囡既初步印象;感覺班主任很熱心,很友善,我相信囡囡這一年會讀得開心的。

原帖由 ChongChong28 於 09-8-4 14:35 發表

不如齊來講講學校的快樂人開心事!!!

唔洗擔心,如果是半日班,開完家長會先開學,所以你一定知道編那一班才開學。如果你心急想知到,打電話回學校問下,如果已編了班,學校一定會話比你知。

原帖由 jojoplanet 於 09-8-4 15:38 發表

你地收咗通知關於編班味, 點解我仲未有既.

之前女兒也說不想升k2,但今天放學回來亦說ok了,希望她快適應新的班主任,日子開心又充實!!!

番學對婥圯來講真係勁開心,k1同學佢都記得,有幾位3年都同班,shiu sir我乘校車嘅,學校早一日已電話講好安排......又出通告ok喎.....
其實都好想接阿女放學聽下老師講解下.........要工作冇計

http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

欣欣今年同婥圯唔同班,佢K3B。而照睇,今年好似全日班只得AB兩班,而每班人數都多左,聽其他家長講,K3A今年有27個學生,而去年每班全日班都係20人左右,而半日班就每班就多過20人,可能今年全日班都安排到同半日班一樣人數。

原帖由 ffeeii 於 09-8-5 16:46 發表
番學對婥圯來講真係勁開心,k1同學佢都記得,有幾位3年都同班,shiu sir我乘校車嘅,學校早一日已電話講好安排......又出通告ok喎.....
其實都好想接阿女放學聽下老師講解下.........要工作冇計 ...

原帖由 hcshiu 於 09-8-4 16:24 發表
唔洗擔心,如果是半日班,開完家長會先開學,所以你一定知道編那一班才開學。如果你心急想知到,打電話回學校問下,如果已編了班,學校一定會話比你知。

...

唔該晒..我都係諗住等到家長日無通知先問...我個仔好期待返學啦.

大家小朋友讀得開心好緊要, YYC 是一间好学校, 老師盡責有耐性愛心, 大家千万不要受another主題負面消息影响大家.

原帖由 ffeeii 於 09-8-5 16:46 發表
其實都好想接阿女放學聽下老師講解下.........要工作冇計 ...

原帖由 hcshiu 於 09-8-6 17:42 發表
欣欣今年同婥圯唔同班,佢K3B。而照睇,今年好似全日班只得AB兩班,而每班人數都多左,聽其他家長講,K3A今年有27個學生,而去年每班全日班都係20人左右,而半日班就每班就多過20人,可能今年全日班都安排到同半日班一樣人數。

...

2班就人多,3班就唔夠人.....
咁老師應付得來嗎????
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

我相信K3就應該OK,如果係K1,我就真係要問下學校攪唔攪得掂。

原帖由 ffeeii 於 09-8-10 11:02 發表

2班就人多,3班就唔夠人.....
咁老師應付得來嗎????

囡囡的班主任在她午睡後,很用心幫她編了美麗的辮子!!!

阿仔今年K1,佢返左幾日學已經話好開心喇~~之前返nursery個間喊足一年,日日都話唔返學,都唔知點攪,而家放學返黎話我知係學校做d乜,仲鬼咁興奮,我而家就放心晒!我覺得這間學校老師又細心,對小朋友照顧得有條理,總之阿仔返學開心就得喇!
[size=medium]文廸 :wink:

阿仔都係今年K1呀,不過未編班,好開心大部份人都係話小朋友開心,我都好期待呀,

每班timetable已新鮮出爐~~
視像系統→班別內!!!

謝謝,我以前唔覺有個咁既時間表,而家清楚哂囡囡係學校既時間分配。

原帖由 ChongChong28 於 09-9-17 10:56 發表
每班timetable已新鮮出爐~~
視像系統→班別內!!!
‹ 上一主題|下一主題