用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生12yrs la,是否搭巴士無半價ga la?
go

學生12yrs la,是否搭巴士無半價ga la?

簽名被屏蔽

原帖由 popokit 於 09-8-2 10:27 發表
無架, bus 要申請車船津貼, 但要經過入息審查.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143753&extra=page%3D1

係呀!我睇過九巴網頁12處以下同長者先至有半價,其他巴士公司就唔知係咪一樣呢?!

港鐵有學生八達通申請,可參考:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143753&extra=page%3D1
原帖由 blytheBB 於 09-8-3 15:05 發表
學生12yrs la,是否搭巴士無半價ga la?
咁搭港鐵又會是否同小童一樣收費呢又?

deleted    .

醒目開學勳章

申請車船律貼,不過我申請唔到,好肉赤,幾個站,就要$6.7一程,

原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:44 發表
申請車船律貼,不過我申請唔到,好肉赤,幾個站,就要$6.7一程,

sukkiu,

点解申請唔到嘅, 很嚴格嗎 ?

簽名被屏蔽

係!(機場快線、港鐵接駁巴士及往返羅湖、落馬洲的車程除外。)

http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/images/octopus_students_fare_day2.pdf
原帖由 blytheBB 於 09-8-3 19:41 發表
ytpeople,
咁地鐵學生收費是否同小童收費一樣呢?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 09-8-3 18:55 發表

sukkiu,

点解申請唔到嘅, 很嚴格嗎 ?
要計入息,要睇埋存摺,不過我年年都去攞份表睇,今年未攞,遲d去攞.睇下今年會唔有改變.

原帖由 sukkiu 於 09-8-4 00:33 發表
要計入息,要睇埋存摺,不過我年年都去攞份表睇,今年未攞,遲d去攞.睇下今年會唔有改變.

sukkiu,

Thanks!
都幾嚴 wor!
兩公婆搵錢, 通常都超額啦,
車費都幾百元/月呀.

原帖由 sukkiu 於 09-8-4 00:33 發表

請問要大約幾時? 同去邊度架?
thanks

醒目開學勳章

原帖由 popokit 於 09-8-4 21:08 發表

請問要大約幾時? 同去邊度架?
thanks

我個囡間中學係分班試前係學校攞表,其實而家可以去民政事務署攞表,書簿津貼及車船律貼同一張表,不過有限期,好似過左期交表,就會少一樣津貼,我唔記得係邊一樣律貼.呢個係上年既資料,如果想去攞表就快d做.

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 09-8-4 10:27 發表

sukkiu,

Thanks!
都幾嚴 wor!
兩公婆搵錢, 通常都超額啦,
車費都幾百元/月呀.

份表列明有計法,同可以申請到幾多錢,攞份表睇下無壞,有得申請咪去申請,無當識多一樣.
我覺得小學申請最着數,除左可以有律貼,參加課外活動時,綜援免費,有車 船律貼都可以半價,我個囡次次學校去海洋公園要俾全費.中學就少d律貼課外活動.所以計埋係唔止申請到個d錢

原帖由 sukkiu 於 09-8-5 08:24 發表

份表列明有計法,同可以申請到幾多錢,攞份表睇下無壞,有得申請咪去申請,無當識多一樣.
我覺得小學申請最着數,除左可以有律貼,參加課外活動時,綜援免費,有車 船律貼都可以半價,我個囡次次學校去海洋公園要俾全費.中學 ...

Sukkiu,
Thanks!

醒目開學勳章

今日去攞左申請表睇,要更正一些資料,要交入息證明文件副本,例如稅局繳款通知書,或報稅表或薪俸結算書如無以上的證明才需要銀行結算單.
不過定期和股息都計算落收入,其實重有計其他收入,好似花紅隻糧等,如果要交埋,都要證明,就要俾月結單

原帖由 sukkiu 於 09-8-5 14:20 發表
今日去攞左申請表睇,要更正一些資料,要交入息證明文年副本,例如稅局繳款通知書,或報稅表或薪俸結算書如無以上的證明才需要銀行結算單.
不過定期和股息都計算落收入,其實重有計其他收入,好似花紅隻糧等,如果要交埋,都 ...

sukkiu,
好嚴格啊!
Thanks.

原帖由 sukkiu 於 09-8-5 08:15 發表

我個囡間中學係分班試前係學校攞表,其實而家可以去民政事務署攞表,書簿津貼及車船律貼同一張表,不過有限期,好似過左期交表,就會少一樣津貼,我唔記得係邊一樣律貼.呢個係上年既資料,如果想去攞表就快d做. ...

唔好意思,開學時,中學會否跟小學一樣幫手攪,唔駛自己去攪咖,因睇這個post及慧妮個post,我都唔明,點解要自己去申請,學校唔會派表格申請車船/書簿津貼的嗎?

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-5 16:02 發表

唔好意思,開學時,中學會否跟小學一樣幫手攪,唔駛自己去攪咖,因睇這個post及慧妮個post,我都唔明,點解要自己去申請,學校唔會派表格申請車船/書簿津貼的嗎? ...

因為我係個仔小一時申請過一次,跟住無再申請,我再睇中學講.如果已於小六向學生資助辦事處遞交2009-2010年度申請表格無須再申請