用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生自由行去旅行
go

中學生自由行去旅行 [複製鏈接]

我個仔(15,6歲升F.5)打算同2,3個同學,自由行去台灣或者東京玩3日。各位認為如何?放心嗎?
   0    0    0    0

原帖由 dabbycheung 於 09-8-3 10:03 發表
我個仔(15,6歲升F.5)打算同2,3個同學,自由行去台灣或者東京玩3日。各位認為如何?放心嗎?

放心。

我侄仔剛去完番來。

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 09-8-3 17:03 發表

放心。

我侄仔剛去完番來。

咁我想問讀中一時會否讓他自己搭車去街,因為我個囡成日去自己同朋友去街,想知我係咪太緊張.

我女都是升中一, 我不准她跟同學們出街的, 去同學家玩就可以. 因為街上遇到什麼事情預計不到的, 較為危險, 怕她們年紀小, 不懂處理.
反而跟中心去camp就放心d, 因有導師跟住. 女孩子都是小心一點好.

原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:58 發表

咁我想問讀中一時會否讓他自己搭車去街,因為我個囡成日去自己同朋友去街,想知我係咪太緊張.

我冇時间理佢地,中一起就通街走。佢地要做project,邊度都去。只是一次佢地要去廟街影相,我陪了一次。冇問題噃。

我女都係升中一,我暫時都係唔比佢約同學出街,去同學屋企玩都要睇咩同學。

我同你諗法一樣(女孩子小心d好)!
原帖由 MonaLeung 於 09-8-4 10:21 發表
我女都是升中一, 我不准她跟同學們出街的, 去同學家玩就可以. 因為街上遇到什麼事情預計不到的, 較為危險, 怕她們年紀小, 不懂處理.
反而跟中心去camp就放心d, 因有導師跟住. 女孩子都是小心一點好.

...

你每一次知唔知你個女去邊?同邊d人去街架?

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople 於 09-8-4 15:08 發表
你每一次知唔知你個女去邊?同邊d人去街架?

佢會講俾我知,我的原則是家附近或是步行可到的,但她常想搭車去遠些,我就唔想,始終都是11歲幾

醒目開學勳章

原帖由 MonaLeung 於 09-8-4 10:21 發表

...
反而我不想她到同學和朋友家中,因為看到一些女孩子到同學家被人強姦的新聞,我好怕,除非係好多同學一齊做PROJECT,無法子才讓她去.
我講明只有一個朋友的家才可以去玩,因為我和她的媽媽較熟.

這些新聞我看到都有特別同呀女講,女仔特別要小心保護自己!

我女小學時做project都係同學o黎我地屋企,所以我暫時唔使擔心住。

原帖由 sukkiu 於 09-8-4 15:53 發表
反而我不想她到同學和朋友家中,因為看到一些女孩子到同學家被人強姦的新聞,我好怕,除非係好多同學一齊做PROJECT,無法子才讓她去.
我講明只有一個朋友的家才可以去玩,因為我和她的媽媽較熟. ...

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople 於 09-8-4 17:57 發表
這些新聞我看到都有特別同呀女講,女仔特別要小心保護自己!

我女小學時做project都係同學o黎我地屋企,所以我暫時唔使擔心住。
可以係自己屋企做就最好,最多供應飲食,但係佢成日都問我點解,我講左,佢又話同學屋企無人.不停咁問,好煩,當你解釋之後又問點解,煩死你.

醒目開學勳章

雖然係15,6Y,跟團會放心D,如果自由行就擔心D喎.
‹ 上一主題|下一主題