用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 ivywong2301 於 09-11-10 15:47 發表

中英數派晒,三科都是8x,很多不應錯, 狠狠的鬧咗一輪,很累!

大碼仔比較好彩, 好彩唔係因為佢考得好, 而係我知佢分數時我唔係屋企, 於是我即刻搵其他媽咪, 知道大家嘅情況之後, 返到屋企都冇特別鬧......
大碼英文同數都有 8x, 都係錯得好唔小心, 數學有題寫啱式而計錯, 仲要做漏一題橫直式題 (執分o架啦, 都錯). 而英文大小楷都寫錯, 又扣分, 睇錯題目又扣分, 所以其實兩科都可以好 d.
而中文份卷都確實有 d 深, esp 閱讀理解, 佢又係抄錯字呀, 抄漏字呀咁囉...... 所以得 7x. 作文仲冇眼睇, 上次係學校作郊外野餐嗰次仲好地地, 唔知點解今次只係啱啱合格咋, 仲要好多白話......
又奇怪喎, 我又真係冇咩激氣, 只係同大碼作檢討, 佢話佢自己都有 d 失望, 派中文同作文時仲眼濕濕喎. 不過我冇 "柄" 佢, 佢又覺得舒服 d, 佢仲應承我一齊努力......喎. (聽住先啦)

原帖由 Lauyl 於 09-11-10 20:59 發表
Ivy,

你的小朋友3科都有80幾,已經很不錯了,還要罵他?講真,份卷都唔係好淺,真的要細心看清題目,才不會犯上無心之失.

想請問你知唔知下星期英文科的unseen會默甚麼?vocab or sentences?

...

我鬧她,不是因為8x分,而不應錯而錯,之前勁提過又做過幾萬次。

Unseen唔知會默乜,通常都是vocab

原帖由 ivywong2301 於 09-11-10 22:36 發表

我鬧她,不是因為8x分,而不應錯而錯,之前勁提過又做過幾萬次。

Unseen唔知會默乜,通常都是vocab

我問大碼仔, 佢邊 d 題目係唔應該錯, 佢自己都講得出問題所在, 所以我都算了吧!

我亞仔,派左 (中,數,作文,聖經), 好彩科科合格,
失分都係(大意,抄錯字,........)無啦啦果D ,
英文未派,聽仔仔話唔識呀,都係死啦........ ,
今日派英文, 合格都偷笑.

我囝未又係, 常識在家時已經溫到好熟架喇, 點知又失手, 不過就合格左, 好彩數學都合格左, 依家只係中英唔合格, 有排追...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

唉!超大大大打擊,派哂所有卷了。只可以說,冇眼睇......
佢考完英文當日,話好有信心,最後只得5x。佢小一都有7x,我同老公激到呢!好多問題在家跟她溫習,她是全答對。唉!中,數8x,中作7x,雖然退步左,但我完全接受,但我老公鬧到佢無里神氣,喊哂。仲有聖經,以前次次都100分,今年98分,佢自己都喊,話要殺死自己,嚇得我。反而最驚喜是無乜點溫過的常識,預左佢衰,但有9x分。

原帖由 lokyau 於 09-11-11 23:36 發表
唉!超大大大打擊,派哂所有卷了。只可以說,冇眼睇......
佢考完英文當日,話好有信心,最後只得5x。佢小一都有7x,我同老公激到呢!好多問題在家跟她溫習,她是全答對。唉!中,數8x,中作7x,雖然退步左,但我完全接受,但我老公鬧到 ...

今次英文真的是難!

簽名被屏蔽

不過我個仔話佢個班最高分係99分不過都有人唔格

原帖由 醉花間 於 09-11-12 00:32 發表
英文果幾part comprehension既野, 佔既分數比例其實好多, 差不多30%, 都唔明點解要出到咁鬼深   
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

激死!我個女今日仲要好開心咁講,原來有同學30幾分,也有人40幾分,以為自己好勁!我冷冷說句:你係咪覺得自己5x分好威?佢先即刻收聲。

反而我覺得中、數比較深。

Hi,
My son is in P.2G.  I think the most difficult test paper is Chinese.  The layout is not user friendly.  For the reading comprehension part, they need to turn the paper so many times to answer the questions.  The case is also found in English reading comprehension paper.  I think the teachers should consider this point when setting test / exam paper.  My son told me that English is the worst in his class as a number of them fail this time.  Anyway, I personally think the Chinese paper is the most difficult paper.

Agreed w/ hh4961, test paper settings are not user friendly for all subject. My son is also in P2.

都係,好似我囡囡咁懶0既學生,揭揭下覺得煩,就變左hea做;仲有佢粗心大意,這樣揭法令她寫漏了字及寫錯字,被扣了不少分數。

依家我地中學,會分開閱讀材料及答題紙兩份,公開試亦然。

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 09-11-13 21:57 發表
agree X 3

唉, 培正d野其實一向都唔user friendly架啦, 對家長係咁, 對學生都係咁   

經過幾次測驗考試經驗, 我開始覺得培正想要嘅 / 訓練出嚟嘅學生, 唔只係勤力, 仲要細心同有耐性, 我個人覺得佢出 d 嘢話全部好深又未算, but 真係要好小心, 好留心做先可以高分.好似大碼仔呢 d 粗心大意仔, 真係難攪! 明明識都比佢 "陰" 到!

聽日默英文, 希望可以拉到分喇...嗚嗚嗚~~
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

me too   

原帖由 YuYung 於 09-11-17 23:02 發表
聽日默英文, 希望可以拉到分喇...嗚嗚嗚~~

星期4係唔係唔使番學呢?
星期5係唔係要番學呢?
‹ 上一主題|下一主題