用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 ivywong2301 於 09-11-6 18:19 發表
測完驗,輕鬆晒, 今次好彩地貼中時事題。阿囡話中英數,最淺數學,最難係英文,次次都係咁講,阿囡有一花名叫"英文豬"。

今日啱啱測完驗, 仲諗住星期六, 日都可以鬆下, 點知返嚟又串字, 又背中文同乘數表......我同大碼講都要做下 2 同 5 嘅乘數練習, 佢即刻

考完,一身鬆哂。

我囡囡0個班上星期已背乘數表,背到4,佢只背到3,上星期唔好彩比老師抽中要背,佢唔識,比老師罵,返屋企就不停喊。

佢昨天說,中文老師話佢0個班中文考得好差。我囡囡今年中文做唔哂,佢話最後有兩題冇做。話已經好博命,都唔夠時間。唔知常識出左乜野時事題?

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-11-6 22:17 發表

大碼又冇講喎, 不過我見佢今年返嚟 d 課文全部都讀到咋.

補習老師同佢讀課文都話佢冇問題, 女仔都係薄皮。

1) 諾貝爾和平獎是誰?
2) 香港在全運會的第一面金牌是誰?
3) 2016 奧運會在那處舉行?

以上呢d係我一位朋友的囝話架, 我照copy出黎, 我問左我囝佢唔識第二題,

原帖由 ks0606 於 09-11-6 23:35 發表
時事題--其中一條
諾貝爾和平獎得主?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

原帖由 YuYung 於 09-11-7 00:50 發表

以上呢d係我一位朋友的囝話架, 我照copy出黎, 我問左我囝佢唔識第二題,

...

大碼唔識第三題.

原帖由 YuYung 於 09-11-7 00:50 發表

...

阿囡話第二條是
2) 香港在全運會的第一面金牌的項目?(選擇有:單車,風帆,弓箭)

好彩貼中頭兩題,我囡囡都話係問奪金項目,不是問人。至於第三題,竟被佢撞中,佢0既原因係,另一答案阿根廷,佢覺得人地冇資格舉辦奧運,另一選擇佢唔太熟那國家(事後都講唔出),佢話覺得巴西最有資格舉行奧運。都唔知佢乜野邏輯!!!!

唉!我都真係擔心C喇.明天返去就知點喇.
係呀.亞仔話我知中文好多人唔合格呀.
大碼媽.有人3字頭咁大件事......我都真係心寒..............
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

執番一身彩,佢中文都有80分,但創了新低。我罵她一頓,因為佢只係寫錯字,已扣了5分,仲有兩題唔夠時間做,因佢寫字太慢。激死!佢成日照抄都可以抄錯。

佢0個班最高分係92分,佢話都好多同學係7,8字頭,唔係好差。

我阿女班一背就是2至10的乘數表,好彩阿女一早已識,如果唔係都有排煩,啱啱測完驗又要辛苦,唉!

聽到大家媽咪講中文科的成績很差,我都好擔心,因阿女話最深就是中文卷.希望她不會太低分啦!

其實中文卷是否真的很深呢?我阿女個班未派卷.

嘩80分都比你閙, 比著我開心到飛起, 我囝果班今日仲有派卷呀, 唔知點呢?

原帖由 lokyau 於 09-11-9 21:41 發表
執番一身彩,佢中文都有80分,但創了新低。我罵她一頓,因為佢只係寫錯字,已扣了5分,仲有兩題唔夠時間做,因佢寫字太慢。激死!佢成日照抄都可以抄錯。

佢0個班最高分係92分,佢話都好多同學係7,8字頭,唔係好差。 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

原帖由 YuYung 於 09-11-9 22:19 發表
嘩80分都比你閙, 比著我開心到飛起, 我囝果班今日仲有派卷呀, 唔知點呢?

有 d 擔心 tim, 亞仔一科卷都未派......

我仔都係一科都未派
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

原帖由 atta 於 09-11-9 02:15 發表
唉!我都真係擔心C喇.明天返去就知點喇.
係呀.亞仔話我知中文好多人唔合格呀.
大碼媽.有人3字頭咁大件事......我都真係心寒..............

atta
但我問阿女佢話中文老師冇話多人唔合格,很緊張,或者我地班中文ok呢!

IVY
我今日見到班主任.佢話我地誠班既中文科都算OK.有一兩個唔合格.MATH都OK.不過未派得卷住.因為有人病左要等補測.好緊張呀!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

原帖由 atta 於 09-11-10 00:58 發表
IVY
我今日見到班主任.佢話我地誠班既中文科都算OK.有一兩個唔合格.MATH都OK.不過未派得卷住.因為有人病左要等補測.好緊張呀!

中英數派晒,三科都是8x,很多不應錯, 狠狠的鬧咗一輪,很累!

Ivy,

你的小朋友3科都有80幾,已經很不錯了,還要罵他?講真,份卷都唔係好淺,真的要細心看清題目,才不會犯上無心之失.

想請問你知唔知下星期英文科的unseen會默甚麼?vocab or sentences?

原帖由 ivywong2301 於 09-11-10 15:47 發表

中英數派晒,三科都是8x,很多不應錯, 狠狠的鬧咗一輪,很累!

三科都80幾好叻。我罵我囡囡中文科,係因為佢照抄都寫錯,扣5分,我提左佢十萬次。佢英文同數學真係唔樂觀,英文不嬲都差,以往都係7字頭,唔望有突破,數學仲要今年大倒退,我好驚。

佢今日派作文,嘩!我作為中文科老師(雖然係中學),真係睇唔過眼,都幾差。但我囡囡好開心咁問我,係咪幾好啦?我只有話,進步左好多。(得0個75分,有幾好!)
‹ 上一主題|下一主題