用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 請教自行太古城去聖心
go

請教自行太古城去聖心 [複製鏈接]

幼稚園K1首兩週適應期自己帶小朋友去返學, 有乜好方法?
1. 720去中環干諾道永隆 + 半山行人電梯?
2. 港鐵去金鐘 + 堅道巴士(如23, 40) or 56A小巴?

仲有乜好方法, 最緊要舒服快捷, 唔駛同小朋友上上落落。
請各住太古城家長指教, 謝謝!
   0    0    0    0

你post去幼稚園果邊好似多D人會答到你喎!!呢樹係小學部, 小學係堅道, 幼稚園係羅便臣道, 爭一條街, 23號去唔經羅便臣道架

Anyway, 我囡以前(N年前)讀過聖心, 雖然我唔係住太古城, 但係都成日去shopping ^^, 以我所知, 太古城去聖心一定要轉車, 我自己覺得最舒服同方便, 又多數搭到車既方法, 係搭地鉄去砲台山站落車, 一出站口就有56小巴, 直達幼稚園對面門口 (即係叫司機嘉兆台有落)......

但係車費就會貴咗D, 砲台山好似$7.8一個 (大小同價), 但係金鐘就好似係$5度, 不過, 金鐘好多時都上唔到車。

你可以考慮下, 又或者叫其他媽咪比下意見....

原帖由 mansumbb 於 09-8-2 22:11 發表
2. 港鐵去金鐘 + 堅道巴士(如23, 40) or 56A小巴?

請各住太 ...

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

I post here because I thought primary parents usually has experience in attending SHCK...

Thanks for your reply.

回覆 1# mansumbb 的文章

早上10點前自動電梯是向下行的。

原帖由 981203 於 09-8-3 21:35 發表
早上10點前自動電梯是向下行的。

Thanks.  Forgot to mention my daughter is in pm class.  So it's easy to go uphill but difficult to go downhill after school!

回覆 4# beaclem 的文章

Hi, beaclem,

好耐無chat :)
你女n年前讀聖心,你女依家唔係讀緊聖心咩?
想請問聖心中學有無精英班?以前聽講尾果三班係精英班,數學叻的會入精英班,但聽聞上年無再咁分?可否請教一下?

mansumbb

你可以考慮下搭mtr由太古去金鐘,好似exit c(有7仔)上地面的士站坐的士往羅便臣道嘉兆臺路口下車,行多幾步就到聖心幼稚園。

全程約25分鐘,抱住小朋友揹住書包,應該ok舒服
車費:mtr $6+$3 taxi ~$18-20

原帖由 mansumbb 於 09-8-2 22:11 發表

請各住太 ...

由太古城搭地鐵到炮台山,一出站就會見到綠色小巴(好像是56或56A)都可以,直達聖心幼稚園對面落車!

好耐無上黎啦, 因為真係好忙呀!!!!

我囡n年前讀幼稚園, 而家讀中學

係呀!尾果三班係精英班, 以數學為分界, 今年f.2好似D班係精英中既精英, 但係佢話今年真係分得平均咗, 有叻同唔叻既都係尾三班, 頭三班亦有叻人, 但差唔多全部成績top既都係D班....但D班既老師就......

希望隔咗差唔多成個月, 你都睇到呢段回應啦

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-8-4 12:20 發表
Hi, beaclem,

好耐無chat :)
你女n年前讀聖心,你女依家唔係讀緊聖心咩?
想請問聖心中學有無精英班?以前聽講尾果三班係精英班,數學叻的會入精英班,但聽聞上年無再咁分?可否請教一下? ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。
‹ 上一主題|下一主題