用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖公會莫壽增會督中學 交流站
go

聖公會莫壽增會督中學 交流站 [複製鏈接]

初到這個學校, 想問問到底有無分精英班呢?
因眾說紛紜, 聽talk 時又無留心.

1    0    0    0

Hi,

8-8-09 F.1新生家長日,學校話F.1冇分,F.2A班是精英班,其他平均分配的。

有呀! 不好意思, 咁遲先回應, 我仲以為BK無乜莫壽增家長tim.  
昨天呀囝第一日返學, 返到黎好緊張咁話, 呢間學校好嚴,  老師話明天交唔到通告要罰抄通告.  我心暗暗高興, 仲叫佢數齊先致放返落書包, 佢仲check左好幾次tim. 這是訓練他自律的第一步, 唔會仲係一個BB仔. 乜都要人理. 依家有d野都無咁依賴. 結果今天真係有同學中招.

大家好!

好開心! 我們可在這樣交流交流,我個仔讀1C.女讀3D.

要抄通告?那班?

原帖由 fatcarol 於 09-9-2 18:49 發表
大家好!

好開心! 我們可在這樣交流交流,我個仔讀1C.女讀3D.

要抄通告?那班?

你好, 我囝讀1A, 唔使咁上心, 我睇都係班主任兇下佢哋啫. 還要請學姊(你囡囡)多多指教了.  明天好似話有d form 4 & 7 學兄學姊帶佢地去食晏.  亞囝仲話d學兄學姊跳舞跳得好好. 有d 心郁郁想學.
請問今天除有一張課外活動通告, 仲有一學樂器的通告, 咁學樂器會計唔計埋其中一項課外活動? 好似話最多參加三樣課外活動, 但有些是不定期, 我估應不會花太多時間.  有無d 咩課外活動值得推薦?

MST 最有名是跳舞

原帖由 fatcarol 於 09-9-7 09:31 發表
MST 最有名是跳舞

哦! thanks.
我個囝話個 Locker 好細, 比鞋盒大少少wor. 可能我個囝有點誇張啦!

他沒有誇張,我個仔都話係好細.

你小朋友有無參加朗誦比賽? 他說明午選拔. 而英文獨誦則要自薦報名.

請問知否學校會唔會自己再選學生訓練去參加英文獨誦比賽.  我識d 同學好似話迦密會係咁, 有d 同學會選, 但自己有興趣則可問學校取form. 但無人會training 你.

唔好意思,路過問下,呢間學校是否大埔果間?

原帖由 樂樂 於 09-9-10 11:55 發表
唔好意思,路過問下,呢間學校是否大埔果間?

Yes ^.^

亞囝話今日要在堂上睇英文新聞.

急:請教各位,學校小食部除了提供公仔面和烏冬,有否售賣飯类飯盒﹖是否有2-3款供選擇﹖

原帖由 kitty1234 於 09-9-11 00:32 發表
急:請教各位,學校小食部除了提供公仔面和烏冬,有否售賣飯类飯盒﹖是否有2-3款供選擇﹖

問亞囝佢都矇查查, 佢話小食部唔見有飯賣, 但見到有人係度食飯, 我問佢會唔會係出面買返來, 佢又話唔知.

不好意思, 我諗要請其他家長解答你了.

回覆 12# kitty1234 的文章

佢每日都有3個飯餐揀.但係系要訂的.有時還
會有日式便當.但好多時都冇貨的.

Hi,各位家長你們好!
我的囝囝都是讀1A班的,上星期二他跟學姊們一起出外午膳,你們有沒有比小朋友出去食飯?

原帖由 kwan9104 於 09-9-14 21:27 發表
Hi,各位家長你們好!
我的囝囝都是讀1A班的,上星期二他跟學姊們一起出外午膳,你們有沒有比小朋友出去食飯?

你好, 歡迎你! 有呀! 學長有約他們出去食飯, 仲話咗好多學校d野捭佢知, 這個學長計劃, 我覺得幾好, 好似今天打風, 唔肯定明天是否順延day3, 好彩可以打捭學長問, 唔使盲摸摸.

哈! 哈! 原來今日係 Day 4 , 唔知係咪聽錯咗或者誤會咗. 你哋話我擔唔擔心佢既中學生活呀! 仲係B B 仔咁樣. 有頭無尾.

Hi,

係呀!我都覺得學長計劃很好,等佢哋快啲識應。 我嗰囝囝應該是同妳嗰囝囝一班(如果沒有記錯的話)。不過我嗰囝囝唔係太識應,佢話好煩好多嘢做,希望佢快啲識應。
妳嗰囝囝多唔多同你講學校的嘢?我嗰個問一句答一句,又時唔係好想答。 希望你有時間的話,可以多啲交流一吓?

原帖由 kwan9104 於 09-9-17 00:58 發表
Hi,

係呀!我都覺得學長計劃很好,等佢哋快啲識應。 我嗰囝囝應該是同妳嗰囝囝一班(如果沒有記錯的話)。不過我嗰囝囝唔係太識應,佢話好煩好多嘢做,希望佢快啲識應。
妳嗰囝囝多唔多同你講學校的嘢?我嗰個問一句答 ...

我個囝都在適應中, 佢都話好多好煩ga 野, 我同佢講你已經是中學生了, 個個都會當你大人咁要求ka la.
可能我成日話佢大個仔了, 自己要攪掂自己d 功課, 我幫你唔到la.
佢返黎成日d野講d唔講d, 有興趣果d就返來同你講, 唔想講果d, 問多兩句都好似覺得你好煩咁.  我想
我哋要多多溝通了. 咪捭佢哋當我哋係Lu Lu.

Hi,popokit

你好!你講得啱呀,唔知係咪囝囝關係,有時問多兩句都唔願答,一係話你唔明或唔知。 到宜家日日都要提佢執書包, 每日返來要問佢學校有冇嘢要簽名,真係頭痛。另外學校十月十日有個家長會,你會唔會出席?

原帖由 kwan9104 於 09-9-17 23:45 發表
Hi,popokit

你好!你講得啱呀,唔知係咪囝囝關係,有時問多兩句都唔願答,一係話你唔明或唔知。 到宜家日日都要提佢執書包, 每日返來要問佢學校有冇嘢要簽名,真係頭痛。另外學校十月十日有個家長會,你會唔會出 ...

會呀! 到時見ar.
有時真係有d激氣, 好多野都係同人哋d媽咪(隔離班)傾開偈, 先至知咋.

好似昨天亞仔話上Science 堂, 話亞sir掛住鬧人, 因為好多人無帶毛巾仔, 佢早前返黎又無講, 所以無捭佢. 我問佢條毛巾仔要黎做乜, 佢又話唔知wor. 我又唔係好信, 亞sir叫你帶野, 一d都唔講要黎乜.:;pppp: 不過由你........
咁! 你囝囝記唔記得帶呀?

你囝囝有無參加課咩野外活動?

‹ 上一主題|下一主題