用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

我個心想個仔讀深水埗,嘉靈, 但係我地而家住緊天水圍,因為仔仔個daddy 係嘉靈畢業所以應該可以入到.但係我地住得遠,搭西跃都要30-35mins , 怕佢地辛苦,真係好煩
   0    0    0    0

原帖由 大造泓 於 09-7-31 18:32 發表
我個心想個仔讀深水埗,嘉靈, 但係我地而家住緊天水圍,因為仔仔個daddy 係嘉靈畢業所以應該可以入到.但係我地住得遠,搭西跃都要30-35mins , 怕佢地辛苦,真係好煩 ...

嘉靈係間好學校,不過咁遠,太遠。

好辛苦....6年....
頂盡出元朗讀啦....天水圍...就吾好

原帖由 大造泓 於 31-7-2009 06:32 PM 發表
我個心想個仔讀深水埗,嘉靈, 但係我地而家住緊天水圍,因為仔仔個daddy 係嘉靈畢業所以應該可以入到.但係我地住得遠,搭西跃都要30-35mins , 怕佢地辛苦,真係好煩 ...

有冇婆婆或嫲嫲住近啲嘉靈,有的話平日住婆婆或嫲嫲家,假日先回家,平日夜晚父母多啲去探佢囉.我兩三個friends都係咁啦!
需知好學校難求,仲要係入硬添,
穌州過後無艇搭...........
到小二小三後悔去求人比你插班難矣.
另一句說話..."物以類聚"很有道理,
小朋友身边滿怖叻入,他自然會發奮.
小朋友身边滿怖懒精,想好都難啦.
三思呀!
無知是福

住TSW/YL的小朋友出九龍讀書,大有人在.你看d姆保車咁好生意就知.

為小朋友前途著想,經濟能力又可以的話,出九龍讀係好架.
弱者困於環境;智者利用環境。

我極不同意你的講法...
出元朗和出深水涉有咩分別,
一樣要周車勞頓...記住,辛苦足六年...

成日講到天水圍d學校好差咁...
廿幾間小學就係被你呢d家長講衰晒...

揀學校最重要,係以小朋友觀點出發...
記住,好學校不一定適合自己的小朋友,
每間學校都有不同的特點...
小朋友不喜歡的話,辛苦那個便是他...會影響他的一生...
返學就近是最好的(尤其是咁小的小朋友),
有咩頭暈身熱可立即回家休息...方便照顧

原帖由 laiheiyau 於 09-8-1 09:22 發表
好辛苦....6年....
頂盡出元朗讀啦....天水圍...就吾好

如果天水圍可以報李宗德(直資),都好好袈。

30-35分鐘都唔算耐喎!有d搭校車多站停接學生都要咁既時間

原帖由 maybaby 於 09-8-1 22:30 發表
30-35分鐘都唔算耐喎!有d搭校車多站停接學生都要咁既時間

係喎,我個仔頭站上車返學成粒鐘架.
放學好啲,頭站下車15分鐘姐
無知是福

其實現在交通咁方便,尤其有西鐵,天水圍到深水埗,半小時車程左右姐,出去讀書都好方便,由天水圍去元朗都差不多啦!我個人應為若你真的很喜歡深水埗果間學校,你可試吓比小朋友出去讀,若真的太辛苦的話,到時先考慮轉回天水圍/元朗讀或搬都可以的,而我自己就選擇左搬,就小朋友去九龍返學

原帖由 brian61950 於 09-8-1 22:54 發表

係喎,我個仔頭站上車返學成粒鐘架.
放學好啲,頭站下車15分鐘姐

緊係天水圍,如去九龍讀真是很辛苦,要很早起床。

樓主,希望你想一想近珠者赤近墨者黑這個道理

um.... 我住緊屯門碼頭區, 但囡囡都係長沙灣返學, 因為只係我媽媽住長沙灣幫手接放學. 如果你係可以方便帶亞仔返學, 我都suggest 你仔仔讀嘉靈. 不過你要諗埋當天氣唔好, 返風落雨時出市區返學真係幾辛苦, 同埋每當有學校假期, 點樣安排個仔仔. 我亞囡自1.5 yrs 就出長沙灣返學, 其實小朋友好快習慣. 依家9 yrs 佢仍然堅持出去市區返學, 都唔肯入返屯門讀書. 我果邊碼頭區都有大把小朋友/ 中學生出市區返學.

35 mins 真係唔太多. 如果你讀區內既學校, 搭校車分分鐘唔只35 mins. 我果邊好多小朋友讀屯門保良局 (大興), 因為頭站佢地6:45 am 就係樓下等校車, 我地搭bus 都只係搭7:12 am ~ 嘻嘻.

OK架,坐校車都成個鐘啦...本人子女以前都係讀天水圍小學.因為沒有人湊,轉左去香港讀,先發現程度差異好大.可以既,真係要出去讀好.插班就好難架啦....我小朋友而家住香港,係香港讀都要5點9起身,因為校車係頭站..所以,你既交通時間仲比我小朋友好TIM~~佢好慘架,好多時8點半要上床架.

多謝大家意見,我自己都好想佢出去讀,但係我老公怕佢辛苦,話先己大人搭車都辛苦,其實嫲嫲 佢地係深水埗住,不過我地未問佢地意見,睇下佢地想唔想湊佢地放學.
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住.

講真我自己都唔熟天水圍d 小學,只係知道比較好係天天,因為個個都係咁講.

原帖由 大造泓 於 09-8-3 12:43 發表
多謝大家意見,我自己都好想佢出去讀,但係我老公怕佢辛苦,話先己大人搭車都辛苦,其實嫲嫲 佢地係深水埗住,不過我地未問佢地意見,睇下佢地想唔想湊佢地放學.
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住. ...

返放學坐巴士可以嗎,因為中學才是教育關鍵。

都唔駛怕小朋友辛苦呢, 呢個係自細既鍛鍊. 反而我個女因為住得遠, 所以朝早唔敢懶床, 一叫即起身. 好知守時既重要, 全年都無遲到. 睇返佢d 同學仔, 遲到果d 通常住學校左近......

原帖由 大造泓 於 09-8-3 12:43 發表
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住. ...

原帖由 carama 於 09-8-1 17:49 發表

如果天水圍可以報李宗德(直資),都好好袈。

除左天天(津貼學校),你也可以選擇投考李宗德(直資),是一間英文小學,英文程度相當不錯,不過就要睇下入唔入到,每年招生都有很多人考。

最起碼可以讓小孩不用那麼辛苦,出市區讀書,又可以同爸媽一齊住,我覺得這最好,因為我都係這樣安排囡囡。

原帖由 Kittymummy 於 09-8-3 13:02 發表
都唔駛怕小朋友辛苦呢, 呢個係自細既鍛鍊. 反而我個女因為住得遠, 所以朝早唔敢懶床, 一叫即起身. 好知守時既重要, 全年都無遲到. 睇返佢d 同學仔, 遲到果d 通常住學校左近......

...

我細個時就住係學校隔離,不過次次返到學校都會聽到上堂鐘聲,次次都會好險遲到。反而個囡囡要坐車,天天都早到 15-20 分鐘。
‹ 上一主題|下一主題