用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不願說話或是学習語言緩慢 - 18 個半月
樓主: Pertra
go

不願說話或是学習語言緩慢 - 18 個半月 [複製鏈接]

其實去協康會做個智能評估有物問題?  點解要反對?  我個仔6個月大時唔肯望人, 到一歲都唔肯講bb話, 歲半仍然無物講野.  我地係佢一歲四個月時帶佢去協康會做 screening test.  (我地好擔心係自閉症) 結果係各方面都ok, 係語言發展慢了幾個月.  個姑娘話我地可以自己再努力d訓練個小朋友, 或排佢地語言治療.  好彩我個仔係未排到個語言治療時, 已經肯開金口.  

如有問題, 早d發現, 可以早d開始排治療班, 亦可早d放下心頭大石, 唔駛成日估估下.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

lancome115,

我同你睇法一樣, 想勸樓主早日去做個評估.  有時小朋友某方面發展慢, 未必係先天有問題, 可能係環境不足有關.  見見專業人仕, 聽下去地分析, 學習如果為小朋友提供一個好d既語言學習環境, 是一件好事.

我自身經歷: 由於有親人的小朋友被評定有自閉傾向, (這個親人當初很抗拒去做評估, 我不敢直接跟他們說, 唯有托母親去表達, 他們當時的反應是發脾氣, 但氣消了, 再多些留意自己小孩, 都很擔心, 終於去了評估.  可幸他們的小孩只是很輕微, 去了訓練中心一年, 現在再評估, 結果是沒有問題. )
所以自己很留意仔仔, 一發現他發展慢, 便四處為他排期做評估, 小孩腦部發展的黃金時期有限, 有什麼問題, 儘早更正, 不要使問題愈來愈嚴重.  

原帖由 lancome115 於 09-8-24 02:35 發表
我自己的小朋友係歲半時,我發覺佢說話能力及某幾方面都較同齡的小朋友慢,我就立即預約左去協康做評估 ......

其實當時我先生、6299等人,都係反對的,覺得BB無問題、唔洗咁緊張、認為"BB大D就會識、帶佢去多D公園,同多D小 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

Congratulations!
‹ 上一主題|下一主題