用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不願說話或是学習語言緩慢 - 18 個半月
go

不願說話或是学習語言緩慢 - 18 個半月 [複製鏈接]

0    0    0    0

我兒子歲半時也過不了健康院的測試。但我不擔心,因為他理解我們的說話,他也嘗試說話,但真的不會,所以我認為他只是未能控制口部吧了。他到兩歲半才能通過健康院的測試,現在未足三歲半,很多話說!

因為他發音過程慢,所以我們只和他說廣東話。他現在能理解英文,他只會說簡單單字,願意學習,但不願和我們對話,想是因為他通過廣東話可學習更多知識!

試自行了解他不說話的原因,這要透過自己的細心觀察。不用太擔心,才歲半吧了!

唔洗太擔心的, 我見你仔仔理解能力同聽力都沒有問題, 講說話其實要配合多方面發展的, 口肌是其中一種, 常試多同佢玩吹的遊戲, 吹泡泡, 吹BB等....對佢有幫助的~~
原帖由 Pertra 於 09-7-31 18:31 發表
我小朋友18.5 月,我好想帶他去協康會做智能評估,但受他爸爸、婆婆之反對,他們成日說到2歲就講好多。
我巳經用口形叫他跟我講,他想講但不發聲或怪音甚至不望我口型跟我講。我平日用廣東話同他讀中文字咭/書加實物,用木偶角 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/carmantong514

歲半就話佢有語言學習問題,我覺得係言之過早.你太緊張啦,放鬆d.

佢有無睇電視?
一歲前係咪好少見人?

冇笑容唔代表物嘅,我個女細個都唔笑架,不過佢會講野.總之,佢得十八九個月,唔洗擔心住.

其實去協康會做個智能評估有物問題?  點解要反對?  我個仔6個月大時唔肯望人, 到一歲都唔肯講bb話, 歲半仍然無物講野.  我地係佢一歲四個月時帶佢去協康會做 screening test.  (我地好擔心係自閉症) 結果係各方面都ok, 係語言發展慢了幾個月.  個姑娘話我地可以自己再努力d訓練個小朋友, 或排佢地語言治療.  好彩我個仔係未排到個語言治療時, 已經肯開金口.  

如有問題, 早d發現, 可以早d開始排治療班, 亦可早d放下心頭大石, 唔駛成日估估下.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

王國長老

有用網站:

<<如何辨別有特殊教育需要學生程序手冊>>

頁28起, 提及語言發展遲緩及障礙, 可作參考, 很有用的.

http://www.step-hk.com/2009/pdf/STEP%20Booklet%20part-1.pdf

this link is very useful ! thanks !

原帖由 愛貓 於 09-8-13 01:53 發表
有用網站:

頁28起, 提及語言發展遲緩及障礙, 可作參考, 很有用的.

http://www.step-hk.com/2009/pdf/STEP%20Booklet%20part-1.pdf

唔好再睇電視及flash 卡, 多d同佢去公園玩啦.
平時邊個湊開BB? 湊bb的那個人多唔多笑容?同佢玩up and down BB 多數會笑.

Kids who use flash cards need double triple quadruple the other kids' physical activities to "balance brain development" ie work more on pons, medula, mid brain instead of just the cortex. Do more sports will help a lot esp belly crawl, crawl on all fours and brachiation. 18 months is high time to start "rectification" measures. The older you use flash cards withOUT proper physical activities, more minor issues will surface with time.

Read Glen Doman's "How to teach your baby to be physically superb."

The problem with flash card method is, Doman derived a complete program.  Flash card is just one element.  He was not expecting people to use only one aspect of his program so vigorously without balancing a child's development by using other aspects of the program.  There is a possibility when a child is exclusively stimulated by flash cards without other elements to balance him, he will become reactive instead of active.

我自己的小朋友係歲半時,我發覺佢說話能力及某幾方面都較同齡的小朋友慢,我就立即預約左去協康做評估 ......

其實當時我先生、6299等人,都係反對的,覺得BB無問題、唔洗咁緊張、認為"BB大D就會識、帶佢去多D公園,同多D小朋友玩就得"等等的回應,而我就用堅持的語氣同佢地解釋囉!首先我同佢地解釋評估會做D乜,亦清楚話比佢地知評估唔係一定有好有問題的人才去,帶BB去做評估,主要係由專業人士評估佢現在的"進度",唔洗大家估估下,當然BB係正常的,咪大家開心囉!但如果發現有什麼問題的,係應該盡早為佢提供訓練,BB現在的年齡係學習黃金時間,遲一日就一日。

當時我同我先生一齊去,真係收穫不少,最起碼我地係評估過程入面,學到唔少同BB玩耍的技巧,正正就是需要這些技巧去啟發BB。最後BB被評為發展遲緩,評估完,姑娘教左好多訓練、遊戲技巧比我地,亦有同6299講番,亦要佢地幫下手咁囉!

不過我小朋友都就黎3歲lu ...... 而家把口無停,如果當日我無去評估,我相信佢現在的進度未必與同齡的相約囉!

lancome115,

我同你睇法一樣, 想勸樓主早日去做個評估.  有時小朋友某方面發展慢, 未必係先天有問題, 可能係環境不足有關.  見見專業人仕, 聽下去地分析, 學習如果為小朋友提供一個好d既語言學習環境, 是一件好事.

我自身經歷: 由於有親人的小朋友被評定有自閉傾向, (這個親人當初很抗拒去做評估, 我不敢直接跟他們說, 唯有托母親去表達, 他們當時的反應是發脾氣, 但氣消了, 再多些留意自己小孩, 都很擔心, 終於去了評估.  可幸他們的小孩只是很輕微, 去了訓練中心一年, 現在再評估, 結果是沒有問題. )
所以自己很留意仔仔, 一發現他發展慢, 便四處為他排期做評估, 小孩腦部發展的黃金時期有限, 有什麼問題, 儘早更正, 不要使問題愈來愈嚴重.  

原帖由 lancome115 於 09-8-24 02:35 發表
我自己的小朋友係歲半時,我發覺佢說話能力及某幾方面都較同齡的小朋友慢,我就立即預約左去協康做評估 ......

其實當時我先生、6299等人,都係反對的,覺得BB無問題、唔洗咁緊張、認為"BB大D就會識、帶佢去多D公園,同多D小 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原帖由 Pertra 於 09-8-15 23:24 發表
Sara 09,

I have looked after my son since he was 14 months as I have laid off my ex-servant.

I do take him to go to the park , shopping centre, supermarket.

I can say he will laugh / smile a lot on ...

小朋友尖叫可能是他好想說話, 但詞彙唔夠, 所以表達唔到,這是一個幼教導師告訴我的.
大人同小朋友說話可以慢d, 多d形容他所做緊的事, 好似做傍述咁.

‹ 上一主題|下一主題