用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田區91網家長入黎傾下計
樓主: eeec6
go

沙田區91網家長入黎傾下計 [複製鏈接]

有問題啊!!!!

如果心儀一呂,將它放在甲乙的第一位,甲第二係胡上,
乙第二又係胡上,第三係朱小的話。。。。
看天書話唔好將所有熱門放晒在頭,那麼便要將第三或四放些不太熱的,但乙部又話要寫晒本區所有學校,那麼沙呂,培基,明知不能在放在三,四,那是不是要放到最後都要寫上?

因為培基,呂小兩間,朱小,胡上,都成五間,派位就只中頭兩名,再放三四都無用,因為派晒就會落空,那麼就一直會落空到很後的學校?唔知點???

原帖由 *i* 於 09-9-17 12:18 發表
有問題啊!!!!

看天書話唔好將所有熱門放晒在頭,那麼便要將第三或四放些不太熱的,但乙部又話要寫晒本區所有學校,那麼沙呂,培基,明知 ...

培基,呂小兩間,朱小,胡上
以上五問放第一都未必入到.
放第二一定冇機會.

妳應該將一呂放係甲乙部第一,甲部第二唔好再填啦!因為電腦去晒甲部至去乙部架,所以胡上應放在乙部第二就好.

原帖由 *i* 於 09-9-17 12:18 發表
有問題啊!!!!

看天書話唔好將所有熱門放晒在頭,那麼便要將第三或四放些不太熱的,但乙部又話要寫晒本區所有學校,那麼沙呂,培基,明知 ...

原帖由 Namson 於 09-9-17 13:19 發表
妳應該將一呂放係甲乙部第一,甲部第二唔好再填啦!因為電腦去晒甲部至去乙部架,所以胡上應放在乙部第二就好.

真係好煩,呂小又驚多人掙,就算敲門都怕唔得,因得15分,
全部放晒胡上第一位,又覺得朱小,呂小填都晒氣。。。
問題係乙部要填晒,但填又怕漏空到好後,o甘無理由將那幾間熱門放最後?你們會點填?

原帖由 catlaw 於 09-9-16 16:44 發表

我同意家長在有能力的情況下可捐錢給學校增加資源, 但沙呂小講明捐到一定金額就可以在天文館d星星上留名這做法, 我就有d反感, 好容易令到小朋友互相比較 / 炫耀. ...

我同老公一知道這做法, 第一個念頭係學校好識「搵錢」, 但第二個念頭係如果個仔有個名係天文館, 真係好開心, 對學校會更有歸屬感. 我反而覺得這做法對小朋友來說利多於弊.

事實上, 在社會比較是免不了的. 我無法叫兒子避開比較, 但我希望教懂兒子, 怎樣處於比較當中. 我都好想兒子留有名字在天文館. 但剛好最近自己經濟情況無咁好, 所以唔想咁樣用d錢. 這可說一個機會, 讓我教導兒子, 不是人有我有的. 我有好多好有錢的親戚, 我一點也沒有因此得著什麼好處, 但我在學習知足, 所以也會讓我的兒子和那些有錢的親戚相處. 即使我這窮的人在那些有錢人環境中, 我和我的兒子也用不著自卑. 也可以和他們相處好好的.

保羅說:
「我知道怎樣卑賤,也知道怎樣;或飽足,或飢餓;或有餘,或缺乏,隨事隨在,我都得了秘訣。」

當然我仍未能像保羅一樣, 但他是值得學習的見證人.

很好的教導!人在不足時仍能心感滿足、面對自己比別人有所不及而不自卑地作比較;這些確是不易去學習的功課! 相信妳倆的身教言教,定必影响孩子他日的身心發展~

原帖由 Venuscheng 於 2009/9/18 10:03 AM 發表

我同老公一知道這做法, 第一個念頭係學校好識「搵錢」, 但第二個念頭係如果個仔有個名係天文館, 真係好開心, 對學校會更有歸屬感. 我反而覺得這做法對小朋友來說利多於弊.

事實上, 在社會比較是免不了的. 我無法 ...

原帖由 FannyFan 於 09-9-16 10:35 發表
請問聖公會馬鞍山主風小學好不好 ? 會不會"谷"學生 ? 叩門的機會怎樣 ?

我去左睇, 佢話叩門有十個位.

我覺得馬鞍山主風係一間非常傳統既學校.

大家今日有冇去"蕭"及"朱"既簡介會?

老實講,去完兩間,我唔會揀後者...
成場簡介會都唔知做緊乜野,學校處理得好混亂,家長最想知既資料又唔太多講,一味係度教學示範,但又得個亂字嘈字... 我最後頂唔住聽左半場就走人~!
另一樣野係,好好好好得罪講句,見係朱小出入既學生,撞口撞面都係新移民家庭,見唔少帶住個著住校服的學生家長,企係門口大堆細堆圍埋都係鄉下話溝通... 惹我接受唔到咁既環境及群組,你地話我衰都係咁話~

到下午去蕭小,感覺真係好好多,一來見去聽簡介會既家庭大多企企理理,二來校舍硬件及資源上都似乎比朱小好,辦學方面亦感覺上比朱小全面~

大家有冇其他意見?
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我都有去朱小,我覺得真不錯,小朋友噪係因為佢地真的好鍾意,家長大部份都好開心 ,你問我,我都想小朋友讀得開心,亦都想知佢點上堂啦!

我最鍾意英文那部分,D老師令小朋友好開心!

我有去蕭小開放日呀 !
校舍都幾好呀 !佢地係搵個小六學生同我地參觀校舍,我問d學生讀得開唔開心,佢地都話開心,又話d老師好錫佢地 !
我冇去朱小呀 !我都想知朱小係點呀 !
大家分享下吖 !

原帖由 tsznok 於 09-9-19 20:16 發表
大家今日有冇去"蕭"及"朱"既簡介會?

老實講,去完兩間,我唔會揀後者...
成場簡介會都唔知做緊乜野,學校處理得好混亂,家長最想知既資料又唔太多講,一味係度教學示範,但又得個亂字嘈字... 我最後頂唔住聽左半場就走人~ ...

哈哈,我想講的都比你講晒!!!!!同感!!!!!!
我係上午去朱小,下午去蕭小,朱小d家長真係有點嚇人,有個仲漫口響音問老師:會唔會響坐緊校巴時教d細路學野?我見個老師個口啊大左幾秒,答:安全理由不會了。。。聽完個簡報會只知道有些較先進的硬件,但就完全感覺唔到他們想點教?一個字。。。亂

去到蕭小,小朋友一入門口便由老師帶去二樓玩手工,家長便可以好安心聽講坐,整個講座由點教學到課外活動到點玩都講得好詳細,不用估估下,我越聽越覺得他們做得很好,很全面,聽完還可以看學生的一些功課作品,還很貼心地安派茶點,而且,連我的仔仔也由老師帶隊參觀埋學校,他都同我有講參觀時老師點介紹。。。我對這間學校有很好的印象!

20分在第一輪入到沙呂嘅機會有幾大?
宗教分有無規定係浸信會?

原帖由 *i* 於 09-9-19 23:36 發表

我係上午去朱小,下午去蕭小,朱小d家長真係有點嚇人,有個仲漫口響音問老師:會唔會響坐緊校巴時教d細路學野?我見個老師個口啊大左幾秒,答:安全理由不會了。。。聽完個簡報會只知道有 ...

我囡囡現讀蕭小二、
當年也和你們一樣參觀學校、
我囡囡是保幼出來、
蕭小,和朱小任我選、包入讀、
我like蕭小一年考四次考試、
一來就開波
無評估和測驗、

一星期默中、英各一次、
蕭小沒有多麼多新移民、
就算有新移民就讀、
新移民家長都有教養
地方、空氣好

參觀學校真係好緊要, 我都係參觀完之後將之前既決定180度掉轉.

原帖由 Bcat 於 09-9-19 20:25 發表
tsznok,

咁即係你會揀"前"者定"後"者?

我一定一定唔會揀朱小囉...
§ 吾家三寶 §

原帖由 *i* 於 09-9-19 23:36 發表

我係上午去朱小,下午去蕭小,朱小d家長真係有點嚇人,有個仲漫口響音問老師:會唔會響坐緊校巴時教d細路學野?我見個老師個口啊大左幾秒,答:安全理由不會了。。。聽完個簡報會只知道有 ...

師姐,好彩有你撐o下,你知啦,我咁老實,好易俾人圍剿...

講番轉頭,沙田區內,我最最最心儀的都係培基,點都會放佢第一志願碰運氣 (我個仔得15分咋), 第二間會揀o既就係蕭漢森, 第3,4,5,6...未諗掂~

有冇人知如果我將蕭放2nd,都可能會危危地入唔到呢?
§ 吾家三寶 §

其實我一路都好鍾意蕭小,但要搭校車,小朋友番學放學就辛苦d,第日想學課外活動就比較煩,可能放學仲要自己搭車番屋企.
但朱小就唔洗搭校車,因為係隔離村方便好多,我老公就鍾意近d,但我就真係好鍾意蕭小呀.
你地點睇呀? 如果俾你地你地會點選擇呀?

回覆 80# shatinbb 的文章

Shatinbb, 91校網內的"慈航"和"聖公會主風"比較少人說, 請問你怎樣評價呢? 多謝!

原帖由 Funling 於 09-9-20 13:10 發表
Shatinbb, 91校網內的"慈航"和"聖公會主風"比較少人說, 請問你怎樣評價呢? 多謝!

雖然你唔係問我,但都想搭下咀..

我都係沙田友,係"慈航"畢業生...
回想廿幾年前,呢間係區內絕對算係好學校,程度深,勁谷,校風好,我係校內以求求其其既成績都升到沙田區內英中...
不過十幾年前轉左唔係釋師傅做校長後,就好似一年差過一年,到而家係點已經唔太知喇;不過你留意一下本選校手冊啦,唔係好多間學校會有句"新來港兒童校本支援計劃"/"新移民適應課程",相信一間學校要著力開辦呢類支援及課程,都係因為所接收既學生背景及能力都係... 自己諗下啦~!

至於主風,近年真係唔知點,廿幾年前,又係沙田top sch囉~
§ 吾家三寶 §

‹ 上一主題|下一主題