用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖瑪加利係未大隻講?
go

聖瑪加利係未大隻講? [複製鏈接]

聖瑪加利係未大隻講?

佢地已經收我個仔,而家心大心細,我好怕間學校得個講字,成日話英文幾重要,又話自己點好點好、究竟係未咁好呢?有無家長答到我?

Re: 聖瑪加利係未大隻講?

I also wonder why is this school so welcomed by parents now?
Is it linked to a secondary school? But in my age and to my knowledge, St Margaret is only a "famous" "private" school comparative to Wellington, St Gloria, St Maria etc.
So can anybody tell us why is it attractive to to parents?

henrymom,

佢係真係講得好吸引, 甚麼結合本地和國際學校的一條龍學校!!!!!!! 好好聽!!!! 我亦有去他們的簡介會. 校舍設施一流!!! 但總係仲係在 "講" 的階段, 總是各方面都俾唔倒信心, 尤其是師資方面. 而且他們講明只是在小一和二用活動教學, 小三以後就用傳統教學. 我只擔心會回到以前的St. Margaret. 況且很多老師是以前中學的, 那不是很清楚嗎? 講得唔好聽係有 "掛羊頭賣狗肉" 之嫌!! 我想我會報但只作後備.

很多BK parents亦在另一個thread講過很多comments, 如真想知可試尋找一下?

bonnieysl,

英文方面我倒覺得不會太差, 因為他們有收唔少non-chinese學生, 他們讀French不讀中文, 這近乎國際學校環境, 學英文是有利的.

Are you talking about 陳守仁?I don't have a concept in mind that St. Margaret offers French.  Anyway, in my opinion, it may be risky to let your child study in this school as the past reputation is too bad and their rebuilding ability is still a big question.

kinmom,

This was what I heard during my visit! May be the session I attended was for non-chinese students.

For Chinese students, you can choose French or Japanese as the fourth language (actually after school courses), do you have concept about this?

From what I understand, Chinese students can only choose French or Japanese when they reach P3 or P4.  Non-Chinese students can learn French or Japanese from P1, since they do not need to learn chinese.

大家好,我想問有冇人問個,這學校啲學費是否會每年都加,現在我見佢地加得幾”利害”,
第一年入讀 $9000�年(03-04)
第二年入讀 $15000�年(04-05)
第三年入讀 $18000�年(05-06)(未批)
讀多幾年咪仲貴過讀崇真???

:-|
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

佢地有無講課外活動方面,我個仔讀英華,就在它隔離,我們逢星期六回校參加課外活動,總是見它空空如也,無學生返學校,好似無mud活動"甘"?

醒目開學勳章

mayc :

基本上聖瑪加利大部份學生不是住在深水埗區,  星期六因無校巴,  很多區外小朋友都不會回校參加校外活動.  不同於英華大部份是區內學生.   而星期六都有學生參加課外活動, 集中於禮堂及舞蹈室. (小一及小二合共學生約150人, 太部份是外區生)

竹葉青 :

我小女讀小二,  學費全年 $10,000.-(十個月)

BebeJ  :

從小一開始本地學生都可在中文及法文中簡選一科讀,  小二都有兩名本地生選讀法文其餘全是外籍, 因選讀法文後不能上中文科,  很多本地生都不會讀法文,  但在高小開始可加修一科語文(法文或日文)

05-06 小一結果何時公怖.

Hi Mimi_Ma:

你好! 我係 WChan, 上次好多謝你pm左好多關於此校的comment比我.  好想知此校是否真的如他們承諾一樣全英文教學.  他們開放日時說跳舞是必修科目, 是否用正式上課時間上跳舞科定係當課外活動咁上呢? 係咪男仔都要上呢?

謝謝!

WChan

醒目開學勳章

WCHAN :

全英文教學無關承諾.  因為申辦英文小學學校, 在教學上如不能全英語,  按教育署規定, 申辦者便須轉回普通小學.    但因部份學生尚未適應, 老師用英文解釋完, 如有學生不明都會用中文解釋一次.  但經過第一次評估後, 學校將根據學生成績分組.   最好的那組差不多是全英語.   舞蹈課是必修科目???  我地小二級無正式通知,  但現在體育課多是舞蹈堂, 但男仔不是每一堂都是舞蹈課.  

Mimi-Ma
好多謝你的意見,到目前你有無後悔你小朋友在此就讀呢?總括黎講佢地既學生算乖嗎?

Mimi-Ma:

Thanks for the info!  

Do you mind telling me whether your daughter's chinese is taught in cantonese or mandarin?

Mimi_Ma,

謝謝你的資料.

WChan

醒目開學勳章

bonnieysl :

你問得很奇怪"後悔",  如果後悔便一早轉校, 不會答你.  

在這裡就算是名校,  都被 '彈',  基本很多家長對學校不了解,  就妄加己見,  我有時都費事回應.  

總括來講這校小朋友是活潑及好動,  因學校有很多是外藉小朋友及回流生. 性格比較好動.   如你簡選學校時最好親自去學校了解及詢問其他家長,  才作決擇.

BebeJ  :

我小女是選修法文的,  不過現時小一及小二中文都是用廣東話,  但有四堂普通話,  我都聽聞學校下年會轉普通話教學.

mimi-ma,

想問下現時學校的行政運作如何?會否有混亂?與中學生用同一個校舍對小朋友有沒有影響呢? 例如小息的時候會否中小學一同共用操場呢?

小學每級只有2班, 人數比較小, 會否對他們的social life無咁好?

謝謝!

mimima

我想問, 分組教學是否在同一個課室進行, 他們有很多老師上一課的嗎???

Mimi_Ma,

我都知到現在讀小二係收$10,000(十個月),但現在讀緊小一係收$15,000(十個月),我上次去聽簡介會話明年小一申請緊係$18,000(十個月),如果批既話都算幾貴同埋最驚佢地年年加,我本身都好鍾意這校,因為係英文小學又小班制又有我囡囡最鍾意既跳舞,囡囡又鍾意間學校,我今日都收到信話收我囡囡,我都唔知點簡好,你可唔可以比多些資料我,同埋你可唔可以問到學校明年一定會收咁貴,如果只收購$15,000我都會讀架!麻煩你呀!唔該晒!!

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0
‹ 上一主題|下一主題