用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 英語教材的禍害?
樓主: llb
go

英語教材的禍害? [複製鏈接]

我都有買英文教材,佢7個月開始用,依家4歲,但都無呢個問題,中文都係我自己同佢睇書同平時見街啲野教下佢,咁又ok,英文個度,發音重好好

另外普通話,我都係佢入幼稚園k1先開始,咁因為我又不是太好,所以依家都有參加學校普通話興趣班,試過在街見到普通話老師,老師都話佢學得好好,以為係屋企有人識成日同佢講

所以可能係太過注重一樣先會咁
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

其實學兩種語言係可行嘅,但當中有兩點要留意:
1.兩種語言都要有相當多嘅接觸機會,我指嘅係面對面同佢講嗰種,不斷重覆人嘅說話,而唔係電視嘅聲音。
2.電視係一種極有問題嘅學習方法,喺我接觸到嘅好多case中,如果在兩歲或一歲前常睇電視,但又無咩人同佢講嘢,個小朋友學講嘢慢嘅機會好大。有時有家長話:"唔係呀,我嗰個又係買disney,不知幾醒....其實佢哋唔係只係電視,仲有好多人同佢哋講嘢。

宜家兩歲都仲有機會,但要暫時停止睇電視,多同佢講嘢,要望住佢,慢講,唔好迫佢講,用多d唔同方法同佢講嘢,否則佢會反感,例如:用不同嘅毛公仔同個小朋友講同一句說話,如果宜家追返多d以前少講嘅!

雙語係無問題,問題係個總input,如果全部嘢都係同一個人講,一定會分薄咗你嘅input,如果工人或婆婆唔識廣東華,佢哋都可以照同佢講自己嘅母語,因為佢哋只會各自強化佢哋嘅語言,都唔會影響佢,講好過唔講,如果你要返工,佢哋唔講就無人同佢講嘢,會有壞影響,不過返全日班係好嘅方法!但你晚上嘅input一定要更多!
例如:b仔個阿媽同佢講咗1000次"萍果",佢就識講
       你用英文講300次,廣東話講300次,方言講300次,
       最終都係要等到1000次,佢就識講,所以比佢慢,你
       宜家就係要追數,只係你一個人講,你當然要用700次
       廣東話先,因為兩歲涉及基本與人溝通問題,但急切d,
       同小朋友相處都要注意。但如果其他家庭成員唔識廣
       東話,佢哋都用自己嘅語言講多d,都唔怕!
       只不過你要佢接收一定嘅量,最後都會講到!

加油!一定可以追回以往,但要比人辛苦!

以我嘅教育經驗來看,其實中文字比英文字難學好多!六歲前一定要接觸更多中文字,不論讀本地學校或國際學校,家長自己不妨自己多教認字!

原帖由 jc2009 於 09-7-31 11:29 發表
你好, llb

作為父母, 當然希望我們的子女能說出一口流利英文, 這也是我的希望; 但最近睇到一位英文老師的blog, 她分享到學習中文的重要性, 我也有些體會。有時間, 你都可以睇吓她的blog。

http://hk.myblog.yahoo. ...

原帖由 zoechan2005 於 10-2-5 14:25 發表
其實學兩種語言係可行嘅,但當中有兩點要留意:
1.兩種語言都要有相當多嘅接觸機會,我指嘅係面對面同佢講嗰種,不斷重覆人嘅說話,而唔係電視嘅聲音。
2.電視係一種極有問題嘅學習方法,喺我接觸到嘅好多case中,如果在兩 ...

好讚同『要多接觸』呢個重點,所以雙語文家庭,如果父母各自用不同語言溝通,係最好的。

我的囡囡六歲前都是專注中文,現在講野真係『牙尖』,英文開始好有興趣,講都無問題,流利就未得,發音就改善緊,希望未來可以『咀利』。

請問你指初學者適合讀"莎經", "莎經"是甚麼來的?

原帖由 tracylin2002hk 於 09-7-31 16:35 發表
如在三歲,六歲,至少在十三歲之前學語文,愈早期,是愈以天生的「天才」為主要能力,所以「不費吹灰之力」,即易學好,而且語音正確,文法反射反應。如超過年齡,語文學習之「天份」日漸萎縮,則必須以「人為努力」為主要學習能力。「語 ...

大家有無認真咁睇清楚,「中文能力」為何物?

中文能力,不是能說話能讀經咁簡單!
最重要的,係由明白字意、到懂得構造句子,以及欣賞句子的構造,進而明白內容,甚至知道筆者的主旨所在。

長篇大論談「經」讀經,只會明白「經意」,其實對中文還是不解。

家長們,學中文的不二法,是要選好書,選真正好作家的文筆,去討論他們的寫作手法。

讀經是好,但....對不起,經內的文字句字結構有太多的不正確。始終不是語文書。

我自己都有買教材俾個女用,唔係dwe,但係,我只會當果d係興趣的開端,而不是一切,只會當作是語言環境,但唔會靠晒果套野,就叫做學會英文。

我自己做教書,見到不少的港孩都懂得英文字,卻整篇英文作文不知所謂,亳無條理。怪就怪英文「教材」只求小朋友有「習慣」,但並無深入要求小朋友學會文法和文章。

中文更離譜,連字都唔識寫!駁咀就叻,叫佢地寫返駁咀的字都唔識寫,自以為勁卻自打咀巴。

原因何在?只因現今「好文章」難求,連父母都以為DWE等於好文章,生果報等於讀報。就連會考出題都用網上文法錯誤的文章出題!天呀!語文能力已經無可能再現了。
‹ 上一主題|下一主題