用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 muichujamie 於 09-9-18 23:20 發表
唔参加lu~~

問你果時未睇到泳喬要參加小童軍tim ~~
小童軍好唔好玩架 ? 係咪學到好多野架 ?
不過咁早9:00 am & in TST .... where in TST ? nearby MTR or not ? every Sat ? how much ?
我都好想俾巧研參加d活動,學吓野,但又唔知學mud 好wor,多數都係喺屋企附近學琴.

原帖由 cheuklokmom 於 09-9-19 12:03 發表
我都想, 又係稔緊吾知點帶佢返學 & 放學.  學校位置鬼甘吊腳  

我都想報音樂劇,same --煩惱how to take her to school,因為星期六我返工係長短週.

原帖由 muichujamie 於 09-9-17 23:46 發表
泳喬係tum tum轉B組
卓樂就係tum tum轉A組
巧研就係搖搖板組(我之前問過呀女,佢話搖搖板無分到A or B組,得tum tum轉係有分A/B組)
Total都係3組。
你星期六會唔會參觀學校呀?我選左D線。

...

How was 星期六參觀學校 ? 報吓料ya :)

原帖由 chy1015 於 09-9-21 13:35 發表

我都想報音樂劇,same --煩惱how to take her to school,因為星期六我返工係長短週.

所以我放棄左,唔會同穎穎報lu~~~

Natalielin,

幼低班要帶月餅圖片咩, 幾時講架?  

原帖由 natalielin 於 09-9-21 00:59 發表

岍個音係咪TIM呀?
如果係就係同組,我地上年見個面架,洛遙周圍跑,仲成日叫住你囝囝個名,又拖住你囝囝!!
洛遙成日都有講起你囝囝,上星期四要帶月餅圖片,佢話盧卓岍冇帶呀,所以冇大貼紙,不過洛遙跟方老師架! ...

有無上午班第三組媽咪呢 ? 我仔仔係志軒跟馮老師...搖搖板組.

我報左呢個小蜜蜂係女童軍攪的,好似係舊年10月已經報,早兩個月先通知收左。你地都可以報下,不過而家應該無位,要等有小朋友退出先會收。我記得好似有幾個地點上堂,有TST 方方幼稚園,Kln Tong方方幼稚園.... (仲有幾個,不過唔記得,無個近屋企)
我選左TST方方幼稚園,呢間近Miramar,所以都算方便。不過而家都未上堂,其實都唔知學D咩野,10月先開始,半年學費$3XX...
創價K3都有個童軍,大家到時留意下啦!

醒目開學勳章

原帖由 icwlam 於 09-9-21 13:49 發表
Natalielin,

幼低班要帶月餅圖片咩, 幾時講架?  

上星期三講,叫佢地帶圖片,不過洛遙話要有月餅卡同埋月餅返去請同學食,之後再講講下就知佢講既月餅卡係圖片意思,不過月餅就唔知係咪,因為學校好少會咁遲通知,又唔出通告架嘛,所以星期四就打比老師問,佢話叫佢地帶圖片,唔使帶月餅,因為想試下佢地識唔識話比媽咪知,不過唔知其他組有冇叫帶BOR!

真係'支力'到無命,又熱!泳喬又成日吹住想走!不過都有得益!
果日睇左5間學校:紅馬, Fung Kei, 華德下午校,聖匠 ﹠葛量洪黃埔。
Overall, 我最like華德下午校 (校長老師同學都好nice,成個簡介會比我好舒服的感覺, 詳細介紹課程&活動... 同埋泳喬係玩得最開心的一間,不過未有得睇新校舍,有D可惜!), 跟住like就係Fung Kei, 小六派位都好好,可惜遠左D!
本來一心最想睇果間, 點知就係最失望果間。

原帖由 chy1015 於 09-9-21 13:42 發表

How was 星期六參觀學校 ? 報吓料ya :)

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:22 發表
我報左呢個小蜜蜂係女童軍攪的,好似係舊年10月已經報,早兩個月先通知收左。你地都可以報下,不過而家應該無位,要等有小朋友退出先會收。我記得好似有幾個地點上堂,有TST 方方幼稚園,Kln Tong方方幼稚園.... (仲有幾個, ...

原來係咁,之前返工時,有個家長同我講過YMCA既小童軍都好好,不過都係要IN,5歲開始,要自己留意幾時報考,其實洛遙12月就5歲喇,我又懶懶下,而家冇學野,等睇學校收唔收佢學水墨同音樂劇,希望2樣都OK啦,如果OK,我就係附近搵D野比妹妹學下!

有通告架!上星期五派!
通告上寫住要帶有關中秋節的圖片回園作分享。仲要帶花燈&水果.
本來我都唔記得,好在今日泳喬再提我記得要搵圖片。

原帖由 natalielin 於 09-9-22 01:29 發表

上星期三講,叫佢地帶圖片,不過洛遙話要有月餅卡同埋月餅返去請同學食,之後再講講下就知佢講既月餅卡係圖片意思,不過月餅就唔知係咪,因為學校好少會咁遲通知,又唔出通告架嘛,所以星期四就打比老師問,佢話叫佢地帶圖 ...

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:33 發表
真係'支力'到無命,又熱!泳喬又成日吹住想走!不過都有得益!
果日睇左5間學校:紅馬, Fung Kei, 華德下午校,聖匠 ﹠葛量洪黃埔。
Overall, 我最like華德下午校 (校長老師同學都好nice,成個簡介會比我好舒服的感覺, 詳細介紹課程& ...

係呀,華德最好呀,FUNG KEI都聽以前公司家長講好,不過唔記得係FUNG KEI好D定FUNG KEI千禧好D!
你最想睇係咪紅馬呀??

你哩個大肚婆真係曳呀,仲唔訓覺,遲D BB夜晚唔訓你就知味道!

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:38 發表
有通告架!上星期五派!
通告上寫住要帶有關中秋節的圖片回園作分享。仲要帶花燈&水果.

原來有寫帶圖片呀,我睇唔到TIM!
上次D圖片都係行過D餅店拎月餅單張比佢拎返去!
花燈28號帶,洛遙就25號帶月餅,妹妹就24號帶楊桃,2個都唔同,又有D家長會呀,真係記死人,而家要MARK低晒先得!

大肚婆就黎去訓架喇!heehee...
其實我都唔知千禧好D 定fung kei好D....我之前check過呢兩間升英中都有5X%....真係算好好!小六派位有拔萃,有LaSalle, 有協恩.... 嘩!我都唔會諗我個女會入到呢D名校,我只係想佢讀一間佢自己喜歡, 校風好,成續唔太差的學校!

原帖由 natalielin 於 09-9-22 01:41 發表

係呀,華德最好呀,FUNG KEI都聽以前公司家長講好,不過唔記得係FUNG KEI好D定FUNG KEI千禧好D!
你最想睇係咪紅馬呀??

你哩個大肚婆真係曳呀,仲唔訓覺,遲D BB夜晚唔訓你就知味道! ...

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:22 發表
我報左呢個小蜜蜂係女童軍攪的,好似係舊年10月已經報,早兩個月先通知收左。你地都可以報下,不過而家應該無位,要等有小朋友退出先會收。我記得好似有幾個地點上堂,有TST 方方幼稚園,Kln Tong方方幼稚園.... (仲有幾個, ...

Any link you can post for reference ? thanks !

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:38 發表
有通告架!上星期五派!

泳喬真叻女, 我淨係記得28/9要帶水晶梨.
無留意到要帶圖片tim ?? 仲要帶花燈 ??
死lar, mud我睇d唔睇d ga !!
係咪28/9一齊帶?
咁中國服係咪30/9生日會先著?

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 01:33 發表
Overall, 我最like華德下午校 (校長老師同學都好nice,成個簡介會比我好舒服的感覺, 詳細介紹課程& ...

我仔仔係上午班第三組的梓楓,是跟鄭老師(即氹氹轉B組)

果日我仲睇左6間學校tim(H路線):黃埔宣道, Fung Kei千禧, 華德下午校,九龍塘基華,土瓜灣基道 ﹠葛量洪黃埔。由2:00睇到7:00多,因臨時加插多兩間學校,時間很趕,但真是走馬看花,幸好各學校都準備左好多單張同冊子比家長回家慢慢睇。

6間之中,真的好似是華德下午校好d(校舍新和派位成績好),其次是Fung Kei千禧,九龍塘基華,黃埔宣道,因派位成績差不多,其中土瓜灣基道和華德下午校於簡介會開始前,更安排小朋友由老師帶去其他課室和操場進行活動如做圖工,跳彈床等,安排很不錯!

Pls check it out here:
http://www.hkgga.org.hk/?page=chi_happybee_members

原帖由 chy1015 於 09-9-22 13:35 發表

Any link you can post for reference ? thanks !

嘩!!睇6間.....真辛苦!我地睇到6點幾,大人細路都已經頂唔順喇!華德新校下年5月有open day, 到時我都會再去睇!
泳喬都係鄭老師。

原帖由 sharon2005 於 09-9-22 13:45 發表

我仔仔係上午班第三組的梓楓,是跟鄭老師(即氹氹轉B組)

果日我仲睇左6間學校tim(H路線):黃埔宣道, Fung Kei千禧, 華德下午校,九龍塘基華,土瓜灣基道 ﹠葛量洪黃埔。由2:00睇到7:00多,因臨時加插多兩間學校,時間很趕,但 ...

我對華德都有興趣 wor, 到時有 open day 叫埋我去丫 !!
係呢, 你上次去完播通簡介會, 有咩comments ? 分享 !
衰鬼, 你係米就快做第2任媽咪 ??  係就恭喜你呀 !!!!!

原帖由 muichujamie 於 09-9-22 15:57 發表
嘩!!睇6間.....真辛苦!我地睇到6點幾,大人細路都已經頂唔順喇!華德新校下年5月有open day, 到時我都會再去睇!
泳喬都係鄭老師。
‹ 上一主題|下一主題