用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

遲到tim~~: :

原帖由 mmak 於 09-8-24 21:54 發表
birdbird,

你囝囝係咪已經開咗學??

mmak,
係呀, Grant 已經開o左學一星期喇,
仲要一返學就返 full day.
而家朝朝我6點幾就自己醒o左, 跟住就叫個仔起身.....
佢返學攪到我冇覺好訓.

囡囡學校有冇適應期, 係唔係一開學就要返全日?
學校有咩特別課外活動呀?
我聽聞有間學校可以揀溜冰,
係在上學時間老師帶學生去又一城學溜冰呀,
聽到都開心.

birdbird,

"朝朝6點幾起身".... 其實我都想開始練習吓早D醒...
不過.... 真係唔想起身  hahaha
我囡學校有適應期的,  係首4天 放10:30am
10月開始返全日... 佢地9月係夏令時間 返半日放1:15pm
學校有咩特別課外活動呀?...
我暫時都未知呀?.. 好似話遲D會有中樂.. 依樣我有興趣幫個囡報名..

"在上學時間老師帶學生去又一城學溜冰呀".....
應該係 KRS 禮賢,
我囡平日逢TUE after lunch 在又一城學溜冰, 每次都見到佢地一大班學生入去上堂的.

原帖由 birdbird 於 09-8-26 20:59 發表

mmak,
係呀, Grant 已經開o左學一星期喇,
仲要一返學就返 full day.
而家朝朝我6點幾就自己醒o左, 跟住就叫個仔起身.....
佢返學攪到我冇覺好訓.

囡囡學校有冇適應期, 係唔係一開學就要返全日?
學校有咩特別課外活動呀?
我聽聞有間學校可以揀溜冰,
係在上學時間老師帶學生去又一城學溜冰呀,
聽到都開心.

mmak & birdbird,

我一諗起6:40 am上校車,個心都寒埋.
夜晚要最遲10:00 am瞓著,即係9:30 am上床比佢爬或鑽1/2個鐘,噢~
我知好多小學都有課外活動比小朋友,我地到P2先有呀!

原帖由 mmak 於 09-8-27 22:55 發表
birdbird,

"朝朝6點幾起身".... 其實我都想開始練習吓早D醒...
10月開始返全日... 佢地9月係夏令時間 返半日放1:15pm
學校有咩特別課 ...

mmak

嘩, 有成個月適應期, 咁嘆! 咁唔使提早tune佢既時間la, 唔夠訓, 咪訓住妟覺先, 再慢慢執...

我囡學校得1st week 返半日咋, 7/9 開始返全日la, 但頭個月家長可以到校倍小朋友食飯....我度緊邊幾日蛇番去倍囡....

hee, 我地可以7點先起身, 校車ee 話初頭早d 上車喎, 0745 希望遲d 轉番0800la, 可以再訓妟d

原帖由 mmak 於 09-8-27 22:55 發表
birdbird,

學校有咩特別課 ...

我都要訓練個女早啲上床瞓及早啲起身, 校車7.30am, 要930pm上床, 再講埋故事, 都係要10pm先瞓著.

學校頭2日放1030, 之後至18/9放1200, 有3星期適應期, 希望阿女可以快樂地適應小學生活la, 我哋大人就要迎接小朋友的課程. 大家一齊努力la

meowross & Karen8888,

你地就好啦,7:30 am/7:45 am上車.
我地學校只有2個星期適應期,返到1:00 pm,之後就返到3:00 pm.
你地好似st.cat上校車時間咁,分分鐘見到st.cat個d小朋友上車

meowross,

搬左慣唔慣??

原帖由 Karen8888 於 09-8-28 11:55 發表
我都要訓練個女早啲上床瞓及早啲起身, 校車7.30am, 要930pm上床, 再講埋故事, 都係要10pm先瞓著.

學校頭2日放1030, 之後至18/9放1200, 有3星期適應期, 希望阿女可以快樂地適應小學生活la, 我哋大人就要迎接小朋友的 ...

fyeung,

我囡6:55am 要上校車... 都差唔多咋...
佢地8:00am 上堂, 但其實 7:45am 要排好隊計, 就算入咗學校唔排隊都當你遲到... 我個心都好寒, 我個囡成日四維走, 我都無眼睇lu...

學校D課外活動, 我就唔想參加住, 希望留多D時間溫書, 每星期有2次dictation or Quiz, 仲有ECA 嗰個英文班, 隔個星期又要默書, 其係.... 唉!!

佢地到P3係必定要參加學校D課外活動的, 到時先諗lu...

原帖由 fyeung 於 09-8-27 23:17 發表

夜晚要最遲10:00 am瞓著,即係9:30 am上床比佢爬或鑽1/2個鐘,噢~

...

ross,

其實不是適應期, 佢地好得意, 有夏令時間-每年9月, 5-6月都是夏令時間 返半日放1:15pm, 每個星期五最後1節是ECA, 如果不用上ECA 的學生可放早1小時... 所以我情願唔報學校D ECA, 等個囡多D時間用...

你地頭個月家長可以到校倍小朋友食飯呀??... 恨C人lu...

我地今年只可以頭1日返學時家長帶小朋友去操場排隊咋...無得帶埋上課室(以前有的), 校車仲叫我唔好自己帶返學, 如果首天上學唔跟校車, 第二日返學校車EE就唔會再教排隊&規矩等等, 到時小朋友咩都唔知, 落車後自己行入學校喎..因學校只係得首天俾校車EE 帶小朋友入學校咋, 第2日已經唔俾其他人進入, 佢想幫都唔得喎....
咁..我囡係坐校車嘅, 即係連1日家長帶埋返學嘅機會都無埋...

原帖由 meowross 於 09-8-28 09:50 發表
mmak

嘩, 有成個月適應期, 咁嘆! 咁唔使提早tune佢既時間la, 唔夠訓, 咪訓住妟覺先, 再慢慢執...

我囡學校得1st week 返半日咋, 7/9 開始返全日la, 但頭個月家長可以到校倍小朋友食飯....我度緊邊幾日蛇番去倍囡.. ...

MMak

聽到都"等"你辛苦.
我地比你好d, 7:10上車, 不過4:40落車, 有2天要趕5:30上英文..辛苦婆婆..

你唔洗擔心, 你個女其實好聽話又生性, 應該冇問題..

各位媽咪一切努力啦

原帖由 mmak 於 09-8-28 15:43 發表
fyeung,

我囡6:55am 要上校車... 都差唔多咋...
佢地8:00am 上堂, 但其實 7:45am 要排好隊計, 就算入咗學校唔排隊都當你遲到... 我個心都好寒, 我個囡成日四維走, 我都無眼睇lu...

學校D課外活動, 我就唔想參加住, ...

講到課外活動.我好想比蒑蒑參加小女童軍,我好鍾意套啡色制服.而且有得考章,訓練佢地.不過,而家連返學跟唔跟到進度都有d擔心呀!暫時都係唔使諗!

原帖由 mmak 於 09-8-28 16:09 發表
ross,

其實不是適應期, 佢地好得意, 有夏令時間-每年9月, 5-6月都是夏令時間 返半日放1:15pm, 每個星期五最後1節是ECA, 如果不用上ECA 的學生可放早1小時... 所以我情願唔報學校D ECA, 等個囡多D時間用...

你地頭 ...

ross,

你地頭 ...

ECA 係咩離架??

ross,

你地頭 ...

mmak,
可唔可以第一日比囡囡跟校車, 然後你自己坐車去學校睇個女呀? 我仔開學, 我都係咁ge安排, 因為我真係怕第一日返學唔坐校車返學放學, 個校車 EE 唔認得我個仔就閉.

仲有, 我仔學校的校車, 唔似得以前在 SC 咁有系統,
以前 SC, 唔坐校長果日, 將個名牌掛在背 '直' 就已經 ok,
而家我架校車唔玩呢樣野, 要我自己次次打 email 話比班主任 & 打電話講低.  你都留意下校車在呢d情況有冇特別安排.

...

fyeung,
6:40am 就要上校車, 咁小朋友最遲咪要6點鐘起身?
真係諗起都肉痛 & 心寒.

karen8888,
我仔上校車時間 & cherry 差唔多. 而家我盡量在9:15pm 以前趕個仔上床訓覺, 但係佢要攪好耐先至訓得著...... 即係只得8-9個鐘的睡眠時間, 我好懷疑6歲小朋友夠唔夠.

...

fyeung, give me five!  charlotte都係6:40 am上校車!   

Hi haomama,

ECA stand for Extra-Curricular Activities
咪即係 課外活動...我懶嘛, 想打少幾隻字...

妹妹幾時考小一 呀???
係咪出年??

原帖由 haomama 於 09-8-29 00:03 發表

ECA 係咩離架??

birdbird,

hehe...
我都有此想法... 諗住"鼠"入學校, 學NEMO Daddy 咁... "Finding my girl" 啦....
希望成功啦~~

我囡學校的校車都嚴呀, 係囉~唔似得以前在 SC 咁好.
我囡放學想早幾個站落車去學嘢??... 點知校車話唔得喎??
學校規定唔準喎, 連校車路線圖都唔肯俾我...
如果唔搭校車講聲就得啦, 但係咪好似你咁每次都要講就未知??...仲要send 埋email .. 又真係幾麻煩..

原帖由 birdbird 於 09-8-29 00:26 發表

mmak,
可唔可以第一日比囡囡跟校車, 然後你自己坐車去學校睇個女呀? 我仔開學, 我都係咁ge安排, 因為我真係怕第一日返學唔坐校車返學放學, 個校車 EE 唔認得我個仔就閉.

仲有, 我仔學校的校車, 唔似得以前在 SC 咁有系統,
以前 SC, 唔坐校長果日, 將個名牌掛在背 '直' 就已經 ok,
而家我架校車唔玩呢樣野, 要我自己次次打 email 話比班主任 & 打電話講低.  你都留意下校車在呢d情況有冇特別安排.

fumiko,

你囡係咪坐保母車 ??...
4:40落車 ??... 咁放學幾點吖??

我囡架校車唔俾早幾個站落車呀, 有D失預算tim...我地都要趕上堂... 好彩有夏令時間會放早咋...
或者會將D ECA改遲D... 你地改唔改到??

我希望個囡會生性啦, 佢噚日去畫班 向住全班同學&老師發皮四... "擲筆"

唉~... 在SC 3年, 我每年都收電話.. 佢夠膽C 向D Miss 發脾氣... K2時Miss 話:未見過小朋友會咁大脾氣又硬頸 ~~ 阿Miss 都1把年紀, 我聽到都擔心架...
升K3之後.. 都仲咁架...

如果佢肯聽話, 都應該冇問題...

真係要 願主保佑佢...

原帖由 fumiko 於 09-8-28 17:15 發表
MMak

聽到都"等"你辛苦.
我地比你好d, 7:10上車, 不過4:40落車, 有2天要趕5:30上英文..辛苦婆婆..

你唔洗擔心, 你個女其實好聽話又生性, 應該冇問題..

各位媽咪一切努力啦

...

mmak,

Help!

I couldn't sign in to my parentslove, I did e-mail to the web.  Still waiting an answer.
So, I have to reg. "parentslove2" for chat.

parentslove,

咁"論盡"??

我試過有一次多手 改咗personal info個email address, BK 就唔俾我login ...
佢話我嗰個係免費電郵戶口就唔得喎??... 後尾我俾返個netvigator 個email 就無事lu...

你係咪又好似我咁多手 改咗嘢??

原帖由 parentslove2 於 09-8-29 21:30 發表
mmak,

Help!

I couldn't sign in to my parentslove, I did e-mail to the web.  Still waiting an answer.
So, I have to reg. "parentslove2" for chat.
‹ 上一主題|下一主題