用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

小熊媽咪,

我地上英文班...

mmak,

我priority 係Sun and Sat,點知安排Tue.   Try try sin...

原帖由 小熊媽咪 於 09-8-6 15:15 發表

你地上甚麼班呀?

穎晴媽咪,

I see,好彩尋日無約到你比野你.
我去到都好地地,留左15分鐘,橫風橫雨,即刻換衫走人,帶左比你都怕濕左.

mmak,

蒑蒑d門牙都係生左出黎,都未甩乳齒,我唯有叫老公等佢瞓左先拔隻門牙乳齒出黎,我諗隻犬齒都要係咁,自己甩真係無咁易.
多謝你幫手post左d相出黎!!

小熊媽咪,

係太子上英文班.

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-6 15:21 發表
fyeung,

唔駛急,小學每年有牙科保健,通常會係平日上課
時間內由學校帶去 check (之前會有通告俾家長,
到檢查果日學生要帶一枝牙刷返學校,去到牙科診
所會有牙醫檢查及教小朋友正確刷牙的技巧),如
牙醫認為小朋友需要洗牙 ...

去補習社好易學壞, 要小心揀??

我囡以前去D補習社 租琴室練琴...
我覺得都係一大班不同年齡不同學校學生聚集一起 做功課, 其中有D學生好明顯行為 態度都有問題, 又大蝦細...
得一個姐姐仔睇住... 仲係佢教埋... 我見佢好年輕, 唔知中學畢業未??? ...
總知.. 小心..

原帖由 小熊媽咪 於 09-8-6 15:14 發表

甘又係, 我lum住wan人看住她做功課咋.....不過都驚她掛住傾計, 到時mon住先.

其實私人上門市價幾錢到呢?

fyeung,

咪同我客氣... 小意思 !!

牙醫教咗我點樣幫阿囡搖鬆隻牙, 阿囡都肯俾我搖...
但 都幾"實"喎??
有排搞???

.... 蒑蒑d門牙 你有無幫佢搖??...佢自己鬆??

原帖由 fyeung 於 09-8-6 19:33 發表
mmak,

蒑蒑d門牙都係生左出黎,都未甩乳齒,我唯有叫老公等佢瞓左先拔隻門牙乳齒出黎,我諗隻犬齒都 ...

多謝你幫手post左d相出黎!!

vhunghk,

其實我女都係一隻牙都未甩...  

只係最後面嘅臼齒... 出咗2隻(下層), 另上層啱啱出緊小小...
如果唔係前面門牙出咗少少, 我都唔知吖....

原帖由 vhunghk 於 09-8-6 17:10 發表
我女一隻牙都未甩...  唔知幾時開始...

vhung,

都唔明佢點安排??

我 1st choice TUE
2nd Choice THU
3rd 先係 Sunday morning??...
我早過fyeung submit 張form ??...真係一個疑團???

原帖由 vhunghk 於 09-8-6 17:14 發表
mmak,

我priority 係Sun and Sat,點知安排Tue.   Try try sin...

Thank you for your concern, will let u know soon!

原帖由 mmak 於 09-8-5 22:08 發表
parentslove,

我hubby 今日收到GH call 問我囡讀唔讀, Zoe 係1早去考咗, 不過佢係on waiting list 嘅...
我諗GH 有位, 你可以放心....

醒目開學勳章

fyeung,  mmak and all,

我地失意於私小, 心情跌至谷底, 最後做埋 "隱蔽家長".

自問, 我女學術唔差, 只是個性被動, 慢熱, 怕醜. "隱蔽" 期間, 不停同我女講, 識或唔識, 都要開口作答, 不然, 老師會認為你唔識/唔適合. 叩門用品亦每天點算.

至6月, 幸運地派到本區第一志願: 天神. 一天光晒.

本應好開心, 但因為失言 -- 一位媽媽於派彩當天致電問候, 可惜佢派得唔理想. 但我於掛線前居然向她說: "恭喜晒!!" 事後便立即責怪自己因為興奮而亂講說話, 之後就將興奮的心情收起, 好像得了 "產後抑鬱症" 一樣, 派得頭獎, 但唔知用什麼心情面對.

現在, 隨着暑期作業的進度及開學日子的貼近, 心理慢慢地適應起來. :)

關於乳齒, 我女生了3隻大人牙, 有4顆已脫, 另有4顆在搖.

我昨天又陪朋友仔去返大埔個紅樹林搵海星, 點知半隻海星腳都見唔到, 啲海水仲好俗, 好似上次咁淺水, 但都睇唔到腳, 唔知係咪打完風關係?好失望. 原來我們上次真係好好彩, 可以見到咁多海星.

原帖由 mmak 於 09-8-6 14:15 發表
all,

有相睇..

http://travel.webshots.com/album/573914791ffTjGQ

mmak,

Zoe 英文名放左落birth cert 未??  聽講你學校要求wor.  我都會下星期去搞.

原帖由 mmak 於 09-8-6 21:20 發表
去補習社好易學壞, 要小心揀??

我囡以前去D補習社 租琴室練琴...
我覺得都係一大班不同年齡不同學校學生聚集一起 做功課, 其中有D學生好明顯行為 態度都有問題, 又大蝦細...
得一個姐姐仔睇住... 仲係佢教埋...  ...

甘樣架......真係有d驚添!  

哦, 原來妳地上英文班!

Talie

ok 嗎?使唔使出嚟呻下? 我家下都好近IFC :)

all

d 畢業相 ~ 好矇呀!

Karen8888,

唔係成日有架,一個月約有4日,我join團之前同Sandy姐姐夾過,若果我地去正8月個幾日(平日黎架),可能唔使行到咁遠,去到腳眼就睇到.

mmak,

蒑蒑d牙係自己鬆,我地咪等佢瞓左再幫佢搖下咯.都有幫助.

原帖由 Karen8888 於 09-8-7 12:28 發表
我昨天又陪朋友仔去返大埔個紅樹林搵海星, 點知半隻海星腳都見唔到, 啲海水仲好俗, 好似上次咁淺水, 但都睇唔到腳, 唔知係咪打完風關係?好失望. 原來我們上次真係好好彩, 可以見到咁多海星.

...

talie,

唔使收埋自己wow,要呻下就上黎呻下,個人舒服好多,好過屈埋屈埋.呢個小一遊戲係考小朋友+家長架EQ,考唔到心儀架私小,唔使唔開心,並唔係小朋友架問題,佢地人仔細細要去面對大場面已經唔易,我自己6歲個時仲係舊飯 ,入學校要夾埋天時地理人和加緣份.你而家都入到本區第一志願,大家又要面對小一呢個大挑戰,努力!!

原帖由 talie 於 09-8-7 12:25 發表
fyeung,  mmak and all,

我地失意於私小, 心情跌至谷底, 最後做埋 "隱蔽家長".

自問, 我女學術唔差, 只是個性被動, 慢熱, 怕醜. "隱蔽" 期間, 不停同我女講, 識或唔識, 都要開口作答, 不然, 老師會認為你唔識/唔適 ...

fyeung:
講得好啱, 呢個遊戲唔止考小朋友, 仲考埋父母,我們作為父母, 是要同子女一齊面對 .

唔怪得揾唔到海星啦, 仲比蚊咬,

原帖由 fyeung 於 09-8-9 00:25 發表
talie,

唔使收埋自己wow,要呻下就上黎呻下,個人舒服好多,好過屈埋屈埋.呢個小一遊戲係考小朋友+家長架EQ,考唔到心儀架私小,唔使唔開心,並唔係小朋友架問題,佢地人仔細細要去面對大場面已經唔易,我自己6歲個時仲係舊 ...

Thanks god and very lucky today, my daughter 'T' got the acceptance from Good Hope today.

醒目開學勳章

meowross, fyeung, Karen8888
多謝您地既開解 :)

meowross
開學後一齊 lunch 丫, 您近金鐘定上環?

我係中環吖, 如果唔過ifc 我就會搭地鐵去pp / cwb lunch, 平d又多位d...

係la, 9 月開左學la, 無咁忙....

原帖由 talie 於 09-8-10 16:38 發表
meowross, fyeung, Karen8888
多謝您地既開解 :)

meowross
開學後一齊 lunch 丫, 您近金鐘定上環?

醒目開學勳章

中環 …. 係喎! 懵懵地. 話明近 IFC.
原帖由 meowross 於 09-8-11 10:11 發表
我係中環吖, 如果唔過ifc 我就會搭地鐵去pp / cwb lunch, 平d又多位d...

係la, 9 月開左學la, 無咁忙....

parentslove
恭喜呀!!

原帖由 parentslove 於 09-8-10 13:40 發表
Thanks god and very lucky today, my daughter 'T' got the acceptance from Good Hope today.
‹ 上一主題|下一主題